Τετάρτη 25 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
Μόνο στην «αγκαλιά» της ΕΕ θα δουν «άσπρη μέρα» τα Βαλκάνια!

Ξεκινώντας τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος, ενόψει της Διαβαλκανικής Διάσκεψης, που αρχίζει σήμερα στην Οχρίδα της ΠΓΔΜ, κατήγγειλε τις «επικίνδυνες αδυναμίες» της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και συμπλήρωσε πως δεν είναι δυνατόν οι ευρωπαϊκές και βαλκανικές εξελίξεις «να μην αποτελούν μόνιμα την πρώτη προτεραιότητα όλων μας». Οσον αφορά δε στις εξελίξεις στη Γιουγκοσλαβία, ο Ν. Κωνσταντόπουλος τις προσέγγισε κάπως έτσι: Ναι μεν «δημιουργούνται νέες δυνατότητες με την πολιτική αλλαγή», αλλά... «εξακολουθούν να υπάρχουν κίνδυνοι αποσταθεροποίησης, εθνικιστικών και αποσχιστικών σχεδίων»!

Αναφερόμενος στη Διαβαλκανική Διάσκεψη εξέφρασε την επιθυμία αυτή «να συμβάλει στην παραπέρα εκτόνωση των εντάσεων και την εξεύρεση λύσεων στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν χώρες, αλλά και συνολικά η περιοχή». Στα προβλήματα αυτά ο πρόεδρος του ΣΥΝ ενέταξε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τις σχέσεις Ελλάδας - Αλβανίας και αυτές με την ΠΓΔΜ.

Αναφορικά με τις πρώτες, ο Ν. Κωνσταντόπουλος κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις για τα όσα συνέβησαν στη διάρκεια της ΝΑΤΟικής άσκησης και να ζητήσει επανεξέταση της νέας δομής διοίκησης της συμμαχίας. Ακόμα κατήγγειλε την Τουρκία για τις συνεχείς προκλήσεις της στην Κύπρο, στο Αιγαίο κ.α. Σε ό,τι αφορά στις ελληνοαλβανικές σχέσεις εξέφρασε την ανησυχία του για την «έξαρση εθνικισμού από παράγοντες της γειτονικής χώρας», αλλά και για το ότι δεν αποτελεί συστατικό στοιχείο των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών η διασφάλιση των δικαιωμάτων της μειονότητας.

Τέλος, για την ΠΓΔΜ ανέφερε πως θέση του ΣΥΝ είναι λύση στη βάση σύνθετης ονομασίας, συμπληρώνοντας πως «αυτή η λύση δεν προωθήθηκε, όταν ήταν πολύ ρεαλιστική εξαιτίας του κλίματος που διαμορφώθηκε στην εσωτερική πολιτική ζωή. Χάσαμε έτσι ευνοϊκές συνθήκες και χρόνο. Τώρα πια έχει αποδειχτεί το λάθος εκείνης της πολιτικής». Να θυμίσουμε πως εκείνη η πολιτική είχε βρει φανατικούς υποστηρικτές στο ΣΥΝ, που λοιδορούσαν το ΚΚΕ για τις εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις του.

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ, καταλήγοντας, πρότεινε μια «ολοκληρωμένη βαλκανική πολιτική», η οποία μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει πιέσεις στην ΕΕ για ένταξη σε αυτήν της Γιουγκοσλαβίας και άλλων βαλκανικών χωρών! Διαμόρφωση ευρωπαϊκών προγραμμάτων για οικονομική ανόρθωση και ανάπτυξη των χωρών της περιοχής, σεβασμός των θεσμών της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας και της εμβάθυνσης του εκδημοκρατισμού χωρίς ξένες επεμβάσεις που «μπορεί να λειτουργήσουν ανασταλτικά ή και αποσταθεροποιητικά»! Ασκηση ενεργητικών πολιτικών για τη διασφάλιση της ειρήνης ανάμεσα στους γειτονικούς λαούς της Βαλκανικής, ώστε να μειωθούν οι στρατιωτικές δαπάνες και να εξοικονομηθούν κονδύλια για την αντιμετώπιση κοινωνικών προβλημάτων!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ