Τετάρτη 25 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ - ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ - ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ
Συζήτησαν «μεταξύ τυρού και αχλαδίου»

Ημέρα γευμάτων, μετά ανταλλαγής αιχμών και μπηχτών, διανθισμένων με ανέκδοτα, ήταν χθες για τις σχέσεις ιεραρχίας - κυβέρνησης. Το μεσημέρι, ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης παρέθεσε γεύμα προς τιμήν του πατριάρχη Κωνσταντινούπολης Βαρθολομαίου, όπου παρακάθησε και ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, όπως επίσης υπουργοί και μέλη της ιεραρχίας. Ο «διάλογος» αυτός συνεχίστηκε το βράδυ στο δείπνο που παρέθεσε ο αρχιεπίσκοπος προς τιμήν του πατριάρχη, όπου παρών ήταν και ο πρωθυπουργός.

Ηταν η πρώτη φορά, από τότε που ξέσπασε η κρίση των ταυτοτήτων, που πρωθυπουργός και αρχιεπίσκοπος κάθισαν στο ίδιο τραπέζι. Πάντως, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η χθεσινή επαφή πρωθυπουργού - αρχιεπισκόπου ήταν άνευ πολιτικού υποστρώματος και δε συνιστά καμία πολιτική εξέλιξη. Επίσης οι ίδιοι επισημαίνουν ότι η θέση της κυβέρνησης για τις ταυτότητες είναι οριστική και αμετάκλητη. Ολοι, ωστόσο, έκαναν λόγο για «καλό κλίμα». Σύμφωνα με εκκλησιαστικούς κύκλους, αποτελεί ενθαρρυντικό στοιχείο ότι αποκαταστάθηκε η επικοινωνία των δύο πλευρών, έστω και αν δεν έσπασε πλήρως ο πάγος ανάμεσα στην κυβέρνηση και την ιεραρχία και η Ιερά Σύνοδος περιμένει απάντηση του πρωθυπουργού στο αίτημά της για διάλογο εφ' όλης της ύλης.

Ο πρωθυπουργός, στην προσφώνησή του προς τον πατριάρχη, άφησε σαφείς αιχμές, για τον τρόπο με τον οποίο πολιτεύεται ο αρχιεπίσκοπος. «Σε μια εποχή, είπε, που τα πραγματικά οράματα συγχέονται πολλές φορές με ψευδο-οράματα, σε μια εποχή, που παγκοσμίως διολισθαίνει εύκολα στη δημαγωγία και την οχλοβοή, αποκρύπτοντας την πνευματική ουσία των πραγμάτων, ο λόγος του Φαναρίου, το εύρος των προβλημάτων που θίγει, εμπνέει και ανυψώνει πνευματικά την ορθοδοξία. Την αναδεικνύει ως τμήμα μιας παγκόσμιας κίνησης ιδεών και αναζητήσεων για το μέλλον του ανθρώπου. Σ' αυτό το ρόλο σας, θέλουμε να συμπαρασταθούμε».

Ο πατριάρχης, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, τον συνεχάρη για το έργο του στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και για τη συνεισφορά του στην προσέγγιση με την Τουρκία. Συγκεκριμένα, είπε: «Μεγάλως χαιρόμεθα, οσάκις πληροφορούμεθα ότι τούτο παράγει τους εκάστοτε επιδιωκόμενους καρπούς υπέρ του λαού, προς τους οποίους οφείλει να αποβλέπει πάσα δημοκρατική και ευνομούμενη πολιτεία. Αλλά και καρπούς υπέρ της φιλίας, συνεργασίας και αμοιβαιότητας των ομόρων ιδίως λαών». Ο πατριάρχης ευχήθηκε στον πρωθυπουργό να ...φωτίσει ο Θεός την «υμετέραν εξοχότητά» του, όπως και όλους τους ηγέτες του κόσμου «προς φιλικήν διευθέτησιν όλων των ανακυπτόντων ζητημάτων». Για, δε, τις σχέσεις Εκκλησίας της Ελλάδος και ελληνικής κυβέρνησης, ευχήθηκε να επιτύχουν «τας άριστας διευθετήσεις» .

Ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος ανέφερε, ανάμεσα στα άλλα, ότι η Εκκλησία ποτέ δε διεκδίκησε πολιτικό ρόλο, παρά μόνο σε περιόδους κρίσιμες για το έθνος, όπως είπε. Παίρνοντας το λόγο, ο Κ. Λαλιώτης σημείωσε ότι ελπίζει να συνεχιστεί αυτή η στάση της Εκκλησίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ