Τετάρτη 25 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟΕΔΗΝ
Αδιαπραγμάτευτα στην απεργία

Σήμερα η 24ωρη απεργία στο Ασκληπιείο

Αδιαπραγμάτευτα είναι για την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) τα έξι σημεία που έρχονται σε ευθεία αντίθεση με το σχέδιο της κυβέρνησης για τη λεγόμενη μεταρρύθμιση του ΕΣΥ και οι οποίες διασφαλίζουν τον κοινωνικό χαρακτήρα του δημόσιου συστήματος υγείας.

Τη θέση αυτή έκανε σαφή το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕΔΗΝ κατά τη χτεσινή συνάντησή του με κλιμάκιο του Τομέα Κοινωνικής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ στα γραφεία της Ομοσπονδίας μετά από αίτημα του τομέα του ΠΑΣΟΚ.

Κεντρικό σημείο - με αποχρώσεις - του κλιμακίου του ΠΑΣΟΚ ήταν ότι για να «επιβιώσει το δημόσιο σύστημα υγείας πρέπει να παίξει με όρους ανταγωνισμού». Ως εμπόδιο για τον ανταγωνισμό παρουσίασαν τους μετανάστες! «Απ' τη μια οι μετανάστες και απ' την άλλη η βιωσιμότητα των νοσοκομείων είναι ένα θέμα που πρέπει να επανεξεταστεί» είπε ο Λ. Αποστολίδης.

Η ΠΟΕΔΗΝ εξέφρασε τη διαφωνία της στα εξής σημεία:

  • Στην κατάργηση νομικής υπόστασης των νοσοκομείων.
  • Στη δημιουργία ΑΕ από τα ΠΕΣΥ.
  • Στην κατάργηση του κοινωνικού ελέγχου και της συμμετοχής των εργαζομένων στα όργανα διοίκησης.
  • Στη συγκρότηση του Οργανισμού Διαχείρισης Πόρων της Υγείας (ΟΔΙΠΥ) ως ΝΠΙΔ με επιχειρηματικά κριτήρια.
  • Στην κατάργηση της διάκρισης και αυτοτέλειας των υπηρεσιών.
  • Στη λειτουργία ιδιωτικών ιατρείων μέσα στα νοσοκομεία.

«Επισημάναμε στο κλιμάκιο πως τα σημεία αυτά τα θεωρούμε αδιαπραγμάτευτα», τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ, η οποία προχωρά στην προετοιμασία της Πανελλαδικής Κινητοποίησης. Στις 31 Οκτώβρη 2000, σύμφωνα με την απόφαση της ΕΕ της ΠΟΕΔΗΝ, θα γίνει 6ωρη στάση εργασίας των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, με συγκεντρώσεις και πορείες. Την ίδια μέρα θα γίνει 24ωρη απεργία στα νοσοκομεία της υπόλοιπης Ελλάδας.

Τα μηνύματα που έρχονται απ' τις καθημερινές εξορμήσεις της Ομοσπονδίας στα νοσοκομεία αποτυπώνουν αγωνιστικές διαθέσεις απ' τους εργαζόμενους.

Αυτό το κλίμα προσπαθεί να διεμβολίσει το κυβερνητικό κόμμα με τις συναντήσεις του Τομέα Κοινωνικής Πολιτικής, ενώ επιχειρεί να δείξει ότι διεξάγει ουσιαστικό διάλογο ενόψει και της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του τομέα Υγείας του ΠΑΣΟΚ που θα γίνει στις 10.11.2000 στη Θεσσαλονίκη και φαίνεται ότι θα αποτελέσει σύναξη των εκσυγχρονιστών της κυβέρνησης που θέλουν την κατεδάφιση του ΕΣΥ.

Εκφραση αυτής της κατεύθυνσης αποτελεί και η εκδήλωση που οργανώνει τη Δευτέρα η Νομαρχιακή Επιτροπή Α` Αθήνας του ΠΑΣΟΚ, σε συνεργασία με την Πρωτοβουλία Πολιτών της Ανανεωτικής και Δημοκρατικής Αριστεράς και της Οικολογίας, με ομιλητή τον υπουργό Υγείας Αλ. Παπαδόπουλο. Θέμα της εκδήλωσης θα είναι: «Η μεταρρύθμιση της Υγείας: Απ' το Οραμα στην Πράξη».

Επίφαση διαλόγου στα ανθυγιεινά σχέδιά του προσπαθεί να δώσει ο Αλ. Παπαδόπουλος και με τη συνάντησή του σήμερα το απόγευμα με το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.

Πριν απ' τη συνάντηση με την ΠΟΕΔΗΝ το κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ συναντήθηκε με τον πρόεδρο και το γραμματέα της ΟΕΝΓΕ. Σε ανακοίνωσή της η ΟΕΝΓΕ αναφέρει ότι θα συνεχίσει το διάλογο.

Στο Ασκληπιείο

Εικοσιτετράωρη απεργία και παράσταση στις 11 πμ στο υπουργείο Υγείας πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι του «Ασκληπιείου» Βούλας, αντιδρώντας στη συρρίκνωση του νοσοκομείου, στο ιδιότυπο «λοκ άουτ» που επιχειρεί η διοίκησή του, αλλά και στην εκχώρηση τομέων του νοσοκομείου στους ιδιώτες.

Γιατροί και εργαζόμενοι θα συμμετάσχουν και στην πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση της ΠΟΕΔΗΝ την Τρίτη 31/10/2000.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ