ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Αυγούστου 1997
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΓΡΟΤΕΣ
Μέχρι και το μισό εισόδημα για τη σύνταξη!
  • Με την υποχρεωτική τους ασφάλιση στο νέο Ταμείο Κύριας Ασφάλισης, οι αγρότες υποχρεούνται να πληρώσουν δυσβάστακτες εισφορές για να πάρουν σύνταξη πείνας
  • Αρχισαν ήδη οι πρώτες αντιδράσεις στο νέο "χαράτσι" της κυβέρνησης

Ν' ασφαλίσει με το ζόρι τους αγρότες αποφάσισε η κυβέρνηση, όχι, βεβαίως, για να τους εξασφαλίσει στα γηρατειά τους, αλλά για να τους "χαρατσώσει" άγρια, για μια ακόμα φορά.

Με την εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού συστήματος από 1 Γενάρη 1998, (στο οποίο είναι υποχρεωτική η ασφάλιση των αγροτών), η κυβέρνηση επιβάλλει δυσβάστακτες ασφαλιστικές εισφορές. Ο αγρότης υποχρεούται να πληρώσει από 97.920 μέχρι και 282.948 δραχμές το χρόνο κατ' άτομο, εντασσόμενος σε μια από τις επτά (7) κατηγορίες ασφάλισης, που προβλέπονται στο Ταμείο Κύριας Ασφάλισης Αγροτών. Εισφορές τεράστιες κι απαγορευτικές για το φτωχό αγροτικό βαλάντιο, οι οποίες, μάλιστα, θ' αυξάνονται κάθε χρόνο, αναλόγως της αύξησης στη σύνταξη που θα παίρνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι, αρχής γενομένης από το 1997.

Ενα ζευγάρι αγροτών που καλλιεργεί 40 στρέμματα - τόσος είναι ο μέσος όρος αγροτικού κλήρου στη χώρα μας, ενώ το 74% των αγροτών κατέχουν κάτω από 50 στρέμματα - υποχρεούται να καταβάλει το 25% μέχρι και πάνω από το 50% του συνολικού, οικογενειακού, καθαρού εισοδήματός του - αναλόγως την καλλιέργεια και την κατηγορία ασφάλισης που διαλέγει - για τη σύνταξή του. Ιδιαίτερα θα πληγούν οι μικροί και φτωχοί αγρότες, οι οποίοι θα πληρώσουν και το μεγαλύτερο ποσοστό του εισοδήματός τους, αφού οι εισφορές έχουν, στην ουσία, χαρακτήρα "κεφαλικού φόρου" και δεν καταβάλλονται, αναλόγως του ύψους του αγροτικού εισοδήματος. Το προκλητικότερο δε, είναι ότι ο αγρότης θα υποχρεούται να πληρώνει τις εισφορές, ακόμα και - όταν λόγω αστάθμητων παραγόντων, (όπως καταστροφές από θεομηνίες κ.ά.), μειωθεί πολύ το εισόδημά τους ή ακόμα κι αν μείνει χωρίς το παραμικρό εισόδημα.

Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών θα πληρώσει για πρώτη φορά, αφού στην πρόσθετη σύνταξη είχαν ενταχθεί λίγοι κι απ' αυτούς ένα μεγάλο ποσοστό δεν πλήρωσε και χρωστάει.

Οσον δε αφορά στις συντάξεις που προβλέπεται να δοθούν, αυτές θα παραμείνουν ψίχουλα. Για παράδειγμα ένας αγρότης, που είναι σήμερα 20 χρονών και πληρώνει την 1η κατηγορία, θα πάρει το έτος 2042 σύνταξη 86.400 δραχμές με σημερινές τιμές!

Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση - μέσω του Ταμείου Κύριας Ασφάλισης - προχωρεί σε βάναυση επίθεση εναντίον του αγροτικού εισοδήματος και, μάλιστα, ιδιαίτερα εναντίον του φτωχού εισοδήματος των μικρών και μεσαίων αγροτών. Ταυτόχρονα επιχειρεί - και μ' αυτό τον τρόπο - να εξαναγκάσει χιλιάδες μικρομεσαίους αγρότες να εγκαταλείψουν το αγροτικό επάγγελμα, για να υλοποιηθεί ο ομολογημένος στόχος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που προβλέπει μείωση από το 21% στο 7% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού της Ελλάδας που ασχολείται στην αγροτική οικονομία, (δηλαδή, στους 3 αγρότες ν' αποχωρήσουν οι 2), μέχρι το 2003.

Φυσικά, η κυβέρνηση και η ΕΕ, "λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο". Η αγροτιά της πατρίδας μας θ' αντιδράσει μαζικά και δυναμικά και στη νέα επιδρομή λεηλασίας του εισοδήματός της, που συντελείται μέσω του νέου φορέα ασφάλισης, θ' αντισταθεί στην επιχείρηση ξεριζώματός της από τη γη της και θ' ανατρέψει την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, που εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις, η οποία ευθύνεται για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος της χώρας μας.

Πώς υπολογίζονται οι νέες συντάξεις

Ο τρόπος υπολογισμού των νέων συντάξεων έχει ως εξής:

  • Υπάρχουν επτά κατηγορίες ασφάλισης και ο κάθε αγρότης πρέπει να επιλέξει μία και να πληρώνει την ανάλογη εισφορά. Τα ποσά των κατηγοριών είναι τα εξής: 1η: 96.000, 2η: 119.000, 3η: 143.200, 4η: 176.000, 5η: 210.000, 6η: 243.900 και 7η: 277.400. Τα ποσά αυτά θα αυξάνονται κάθε χρόνο ανάλογα με την αύξηση που θα δίνεται στις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων.
  • Ας πάρουμε για παράδειγμα την 1η κατηγορία (ο μηχανισμός είναι ίδιος για όλες). Το ποσό βάσης της κατηγορίας αυτής είναι 96.000.

- Το 7% του ποσού βάσης είναι η μηνιαία εισφορά για τη σύνταξη. Δηλαδή, 96.000 Χ 7% = 6.720 Χ 12 μήνες = 80.640 το χρόνο.

- Το 1,5% του ποσού βάσης είναι η μηνιαία εισφορά για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Δηλαδή, 96.000 Χ 1,5% = 1.440 Χ 12 μήνες = 17.280 το χρόνο.

  • Το άθροισμα των δύο παραπάνω ποσών (80.640 + 17.280) είναι 97.920. Αυτό το ποσό είναι η ετήσια εισφορά όσων επιλέξουν την 1η κατηγορία.
  • Αν υποθέσουμε - όπως είναι πιθανό - ότι οι αυξήσεις στις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων το 1998 θα είναι 2,5% + 2,5%, δηλαδή για όλο το χρόνο 3,78%. Τότε τα ποσά βάσης των 7 κατηγοριών αναπροσαρμόζονται ως εξής: 1η: 99.628, 2η: 123.498, 3η: 148.612, 4η: 183.379, 5η: 218.249, 6η: 253.096 και 7η: 287.904. Ανάλογα θα αυξάνονται κάθε χρόνο τα ποσά κατηγορίας και με βάση τα νέα ποσά θα προκύπτουν οι ετήσιες εισφορές.
  • Ο μαθηματικός τύπος με τον οποίο υπολογίζεται η σύνταξη είναι ο εξής: Το ποσό βάσης της κατηγορίας πολλαπλασιάζεται με το συντελεστή 0,02 και το γινόμενο που προκύπτει πολλαπλασιάζεται με τα χρόνια της ασφάλισης. Δηλαδή, ένας αγρότης που είναι σήμερα 40 χρονών και επιλέγει την 1η κατηγορία (ποσό βάσης 96.000), θα συνταξιοδοτηθεί μετά από 25 χρόνια. Η σύνταξή του τότε θα είναι: (ποσό βάσης κατηγορίας, όπως θα έχει διαμορφωθεί με τις ετήσιες αυξήσεις το έτος 2022) επί 0,02 επί 25.
  • Με σημερινές τιμές, η σύνταξη θα είναι 96.000 Χ 0.02 Χ 25 = 48.000 δραχμές!

Αντίστοιχα - πάλι με σημερινές τιμές - η σύνταξη για τον ίδιας ηλικίας αγρότη που επιλέγει την 7η κατηγορία είναι: 277.400 Χ 0.02 Χ 25 = 138.700 δραχμές.

  • Μέχρι το έτος 2025 θα εξακολουθήσει να δίνεται το επίδομα των 25.000 δραχμών που παίρνουν σήμερα οι αγρότες, το οποίο όμως θα μειώνεται κάθε χρόνο κατά 4% από το 2002 και μετά. Οσοι αγρότες θα συνταξιοδοτηθύν σε αυτό το διάστημα θα παίρνουν το ποσό που θα προκύπτει με βάση το νέο σύστημα, συν το επίδομα, όπως θα έχει διαμορφωθεί τη χρονιά που συνταξιοδοτείται.

Στο διπλανό πίνακα φαίνεται αναλυτικά πώς θα είναι με σημερινές τιμές οι συντάξεις για την 1η κατηγορία.

Πλήθος ερωτημάτων από τους ανταποκριτές του ΟΓΑ

Τα "χέρια ψηλά" έχουν σηκώσει οι ανταποκριτές του ΟΓΑ, που καλούνται να ενημερώσουν τους αγρότες και να συμπληρώσουν τις αιτήσεις που υποχρεώνονται να υποβάλλουν οι αγρότες, για ένταξη στο νέο φορέα ασφάλισης. Οι "πονηρές" ασάφειες και η σκόπιμες παραλείψεις που φαίνεται ότι υπάρχουν στον σχετικό νόμο, δεν καλύπτονται ούτε από την ενημερωτική εγκύκλιο που απέστειλε στους ανταποκριτές η διοίκηση του ΟΓΑ. Μπρος στο πλήθος των αποριών για τον τρόπο εφαρμογής του νέου συστήματος, η διοίκηση του ΟΓΑ αποφάσισε την πραγματοποίηση σεμιναρίων για την ενημέρωση των ανταποκριτών, που όμως δε φαίνεται ότι θα λύσουν το πρόβλημα. Για το θέμα αυτό η Ομοσπονδία Κοινοτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΚΥΕ) σε υπόμνημά που έθεσε υπόψη του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και του διοικητή του ΟΓΑ, θέτει μια σειρά από ερωτήματα, που χρίζουν απάντησης, από τους αρμοδίους κυβερνητικούς παράγοντες. Πιο συγκεκριμένα, στο υπόμνημά της η ΟΚΥΕ θέτει τα παρακάτω ερωτήματα:

Α. ΕΓΓΡΑΦΕΣ

Σύμφωνα με το νόμο και την εγκύκλιο, παρέχεται η δυνατότητα εγγραφής στην ΚΥΡΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΗ του ενός εκ των δύο συζύγων.

Στην περίπτωση εγγραφής του ενός:

α) Ο/η σύζυγος δικαιούται περίθαλψη ως προστατευόμενο μέλος ή θα καταβάλλει εισφορά για ασθένεια;

β) Αν ο/η σύζυγος που δεν εγγραφεί, ήταν γραμμένος στην πρόσθετη ασφάλιση και είχε καταβάλει τις εισφορές για όλα τα χρόνια, τι θα απογίνουν οι εισφορές αυτές, χάνονται, επιστρέφονται;

Β. ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΑ

α) Η σύνταξη που θα πάρει ο/η σύζυγος προσαυξάνεται με επίδομα συζύγου και αν ναι, πώς υπολογίζεται το ποσό;

β) Σε περίπτωση θανάτου του/της συζύγου που είναι εγγεγραμμένος/νη στην κύρια ασφάλιση και δεν έχει συνταξιοδοτηθεί, ποια τύχη των ασφαλιστικών εισφορών;

1) Αν είναι αγρότης/ισσα μεταβιβάζονται στον/ην σύζυγο, ή δε μεταβιβάζονται;

2) Αν δεν είναι αγρότης/ισσα ο μη ασφαλισμένος σύζυγος, ποια η τύχη των εισφορών;

γ) Σε περίπτωση θανάτου του/της συζύγου που έχει συνταξιοδοτηθεί από τον ΟΓΑ:

1) Η σύνταξη μεταβιβάζεται στον/ην αγρότη/ισσα σύζυγο σε ποσοστό 50%. Ο επιζών (έμμεσα συνταξιούχος) σύζυγος αποκτά δικαίωμα εγγραφής στην κύρια ασφάλιση όταν η ηλικία του είναι κάτω των 65 ετών και με ποιες προϋποθέσεις;

2) Αν ο/η επιζών σύζυγος είναι ασφαλισμένος σε άλλο ασφαλιστικό φορέα, δικαιούται τη σύνταξη ΟΓΑ του αποβιώσαντος συζύγου και τη δική του και αντιστρόφως;

Στην περίπτωση εγγραφής και των δύο συζύγων:

Αν και οι δύο είναι συνταξιούχοι του ΟΓΑ και αποβιώσει ο ένας, δικαιούται ο άλλος ολόκληρη ή μέρος της σύνταξης του αποβιώσαντος;

Γ. ΕΙΣΦΟΡΕΣ

α) Οι οφειλόμενες εισφορές της πρόσθετης ασφάλισης πρέπει υποχρεωτικά να καταβληθούν για να γίνει η εγγραφή στην κύρια ασφάλιση ή όχι;

β) Αν δεν καταβληθούν, ποιες θα είναι οι συνέπειες;

γ) Υπάρχει πρόθεση ρύθμισης των οφειλόμενων εισφορών;

δ) Αν κάποιος ήταν ασφαλισμένος σε άλλο ασφαλιστικό φορέα (Δημόσιο, ΙΚΑ, ΤΕΒΕ κλπ.) και κάνει εγγραφή στην Κύρια Ασφάλιση του ΟΓΑ, λόγω αλλαγής επαγγέλματος, αναγνωρίζονται τα προηγούμενα χρόνια ασφάλισης από τον ΟΓΑ (διαδοχική ασφάλιση) και με ποια διαδικασία;

ε) Αν κάποιος ήταν ασφαλισμένος στον ΟΓΑ (πρόσθετη ή κύρια ασφάλιση) από το 1988 και μετά και αλλάξει επάγγελμα και ασφαλιστικό φορέα, τα χρόνια αυτά αναγνωρίζονται και πώς από το νέο ασφαλιστικό φορέα.

στ) Αν κάποιος, άνω των 21 ετών, είναι κάτοχος βιβλιαρίου Υγείας του ΟΓΑ από το 1988 και πριν και δεν είχε εγγραφεί στην Πρόσθετη Ασφάλιση, μπορεί να εγγραφεί από τώρα στην Κύρια Ασφάλιση;

ζ) Αν κάποιος, άνω των 21 ετών, είναι κάτοχος βιβλιαρίου Υγείας του ΟΓΑ από το 1988 και πριν και δεν είχε εγγραφεί στην Πρόσθετη Ασφάλιση, μπορεί να εγγραφεί τώρα στην κύρια Ασφάλιση, αναδρομικά από τη συμπλήρωση του 21ου έτους ή από τότε που απέκτησε τις προϋποθέσεις και με ποιους όρους και εισφορές;

η) Σύζυγος εγγεγραμμένος/η στην πρόσθετη ασφάλιση που όφειλε εισφορές και που δε θα εγγραφεί στην Κύρια υποχρεούται να καταβάλλει τα οφειλόμενα ή όχι;

Δ. ΒΙΒΛΙΑΡΙΑ ΥΓΕΙΑΣ

α) Αγρότης/ισσα χωρίς βιβλιάριο υγείας του ΟΓΑ, εγγεγραμμένος/νη στην Κύρια Ασφάλιση ασφαλισμένος/νη έμμεσα από τον/τη σύζυγο, υποχρεούται να καταβάλλει εισφορά για ασθένεια στον ΟΓΑ και αν ναι γιατί;

β) Κάτοχος βιβλιαρίου υγείας που δεν έχει απογραφεί στην Πρόσθετη και η εγγραφή του στην Κύρια γίνεται αυτεπάγγελτα, τι ισχύει για το βιβλιάριο υγείας;

γ) Κάτοχος βιβλιαρίου υγείας που έχει εγγραφεί στην Κύρια Ασφάλιση με τι παραστατικά θα γίνεται η θεώρησή του;

δ) Κάτοχος βιβλιαρίου υγείας που έχει εγγραφεί στην κύρια ασφάλιση και δεν καταβάλλει τις εισφορές, τι γίνεται με τη θεώρησή του;

Εισφορές - χαράτσι και συντάξεις - φιλοδωρήματα "μαγείρεψε" η κυβέρνησ

Εισφορές - χαράτσι και συντάξεις - φιλοδωρήματα "μαγείρεψε" η κυβέρνηση για τους ξωμάχους της γης

ΑΥΡΙΟ: "Δε θα μας πάρουν το ψωμί από το στόμα". Αγρότες από τη Θεσσαλ

ΑΥΡΙΟ: "Δε θα μας πάρουν το ψωμί από το στόμα". Αγρότες από τη Θεσσαλία μιλάνε στο "Ρ" για τις δυσβάσταχτες εισφορές.

Ρεπορτάζ: Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ, Κώστας ΔΕΤΣΙΚΑΣ

Ποινές για όσους δε γραφτούν

Ο αγροτικός πληθυσμός οδηγείται αναγκαστικά να σπεύσει να καταγραφεί υποχρεωτικά στο νέο κλάδο κύριας ασφάλισης των αγροτών και στα πλαίσια αυτά προβλέπονται και "ποινές" για όσους δεν πάνε να καταγραφούν στις κατά τόπους υπηρεσίες και τους ανταποκριτές του ΟΓΑ. Δηλαδή, δε θα τους παρέχεται σύνταξη γήρατος, αναπηρίας, περίθαλψη κλπ. και δε θα τους δίνεται ούτε το επίδομα του ΟΓΑ (29.000 δρχ.) μετά το 2003, ενώ ακόμα θα χάσουν και τις εισφορές που έδωσαν για τον κλάδο της πρόσθετης σύνταξης. Από την υποχρεωτική εγγραφή στο νέο κλάδο εξαιρούνται μόνο όσοι έχουν γεννηθεί πριν το 1937, ενώ για τα ζευγάρια παρέχεται η δυνατότητα να εγγραφεί ο ένας και... ο άλλος να μείνει χωρίς σύνταξη.

Επίσης, όσοι αγρότες δε θα δηλώνουν κατηγορία θα εντάσσονται αυτόματα στην πρώτη, ενώ για τους αγρότες που δε θα πληρώνουν τις εισφορές, προβλέπονται αυστηρές κυρώσεις. Για παράδειγμα, οι αγρότες προκειμένου να πάρουν δάνειο, επιδοτήσεις, άδεια αγροτικού αυτοκινήτου κλπ. θα πρέπει να προσκομίζουν απόδειξη εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών εισφορών τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ