Τρίτη 26 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΓΡΟΤΕΣ
Μέχρι και το μισό εισόδημα για τη σύνταξη!
  • Με την υποχρεωτική τους ασφάλιση στο νέο Ταμείο Κύριας Ασφάλισης, οι αγρότες υποχρεούνται να πληρώσουν δυσβάστακτες εισφορές για να πάρουν σύνταξη πείνας
  • Αρχισαν ήδη οι πρώτες αντιδράσεις στο νέο "χαράτσι" της κυβέρνησης

Ν' ασφαλίσει με το ζόρι τους αγρότες αποφάσισε η κυβέρνηση, όχι, βεβαίως, για να τους εξασφαλίσει στα γηρατειά τους, αλλά για να τους "χαρατσώσει" άγρια, για μια ακόμα φορά.

Με την εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού συστήματος από 1 Γενάρη 1998, (στο οποίο είναι υποχρεωτική η ασφάλιση των αγροτών), η κυβέρνηση επιβάλλει δυσβάστακτες ασφαλιστικές εισφορές. Ο αγρότης υποχρεούται να πληρώσει από 97.920 μέχρι και 282.948 δραχμές το χρόνο κατ' άτομο, εντασσόμενος σε μια από τις επτά (7) κατηγορίες ασφάλισης, που προβλέπονται στο Ταμείο Κύριας Ασφάλισης Αγροτών. Εισφορές τεράστιες κι απαγορευτικές για το φτωχό αγροτικό βαλάντιο, οι οποίες, μάλιστα, θ' αυξάνονται κάθε χρόνο, αναλόγως της αύξησης στη σύνταξη που θα παίρνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι, αρχής γενομένης από το 1997.

Ενα ζευγάρι αγροτών που καλλιεργεί 40 στρέμματα - τόσος είναι ο μέσος όρος αγροτικού κλήρου στη χώρα μας, ενώ το 74% των αγροτών κατέχουν κάτω από 50 στρέμματα - υποχρεούται να καταβάλει το 25% μέχρι και πάνω από το 50% του συνολικού, οικογενειακού, καθαρού εισοδήματός του - αναλόγως την καλλιέργεια και την κατηγορία ασφάλισης που διαλέγει - για τη σύνταξή του. Ιδιαίτερα θα πληγούν οι μικροί και φτωχοί αγρότες, οι οποίοι θα πληρώσουν και το μεγαλύτερο ποσοστό του εισοδήματός τους, αφού οι εισφορές έχουν, στην ουσία, χαρακτήρα "κεφαλικού φόρου" και δεν καταβάλλονται, αναλόγως του ύψους του αγροτικού εισοδήματος. Το προκλητικότερο δε, είναι ότι ο αγρότης θα υποχρεούται να πληρώνει τις εισφορές, ακόμα και - όταν λόγω αστάθμητων παραγόντων, (όπως καταστροφές από θεομηνίες κ.ά.), μειωθεί πολύ το εισόδημά τους ή ακόμα κι αν μείνει χωρίς το παραμικρό εισόδημα.

Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών θα πληρώσει για πρώτη φορά, αφού στην πρόσθετη σύνταξη είχαν ενταχθεί λίγοι κι απ' αυτούς ένα μεγάλο ποσοστό δεν πλήρωσε και χρωστάει.

Οσον δε αφορά στις συντάξεις που προβλέπεται να δοθούν, αυτές θα παραμείνουν ψίχουλα. Για παράδειγμα ένας αγρότης, που είναι σήμερα 20 χρονών και πληρώνει την 1η κατηγορία, θα πάρει το έτος 2042 σύνταξη 86.400 δραχμές με σημερινές τιμές!

Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση - μέσω του Ταμείου Κύριας Ασφάλισης - προχωρεί σε βάναυση επίθεση εναντίον του αγροτικού εισοδήματος και, μάλιστα, ιδιαίτερα εναντίον του φτωχού εισοδήματος των μικρών και μεσαίων αγροτών. Ταυτόχρονα επιχειρεί - και μ' αυτό τον τρόπο - να εξαναγκάσει χιλιάδες μικρομεσαίους αγρότες να εγκαταλείψουν το αγροτικό επάγγελμα, για να υλοποιηθεί ο ομολογημένος στόχος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που προβλέπει μείωση από το 21% στο 7% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού της Ελλάδας που ασχολείται στην αγροτική οικονομία, (δηλαδή, στους 3 αγρότες ν' αποχωρήσουν οι 2), μέχρι το 2003.

Φυσικά, η κυβέρνηση και η ΕΕ, "λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο". Η αγροτιά της πατρίδας μας θ' αντιδράσει μαζικά και δυναμικά και στη νέα επιδρομή λεηλασίας του εισοδήματός της, που συντελείται μέσω του νέου φορέα ασφάλισης, θ' αντισταθεί στην επιχείρηση ξεριζώματός της από τη γη της και θ' ανατρέψει την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, που εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις, η οποία ευθύνεται για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος της χώρας μας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εισπρακτικές εκπλήξεις από το 2004! (2003-09-05 00:00:00.0)
Το πεντοχίλιαρο της ντροπής (2001-09-16 00:00:00.0)
Αγωνιστικό κάλεσμα στην απεργία (2001-05-08 00:00:00.0)
Οπως χτες, έτσι κι αύριο στο δρόμο του αγώνα (2001-02-25 00:00:00.0)
Αρχισαν τα κυβερνητικά "φέσια" στο "νέο ΟΓΑ" (1998-11-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ