Τρίτη 26 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Συλλαλητήριο τη Δευτέρα

Με προκήρυξή της η Συντονιστική των κοινοτήτων του νομού καταγγέλλει τον κυβερνητικό σχεδιασμό και ζητά μέτρα για την πραγματική ανάπτυξη της περιοχής

Σε εγρήγορση και αγωνιστική ετοιμότητα ώστε να αποτρέψουν την κατάργηση των κοινοτήτων, που σχεδιάζει η κυβέρνηση, καλεί κατοίκους και αιρετούς η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα κατά των αναγκαστικών συνενώσεων του Νομού Ιωαννίνων. Στα πλαίσια του ενωτικού, μαζικού και δυναμικού αγώνα, που αποτελεί το μόνο δρόμο ανατροπής των κυβερνητικών σχεδίων, η Επιτροπή Αγώνα διοργανώνει τη Δευτέρα, 1η Σεπτέμβρη, στις 11 το πρωί, στην κεντρική πλατεία της πόλης των Ιωαννίνων, συλλαλητήριο των κατοίκων των χωριών του νομού.Με κεντρικό σύνθημα "Η συμμετοχή όλων είναιαπαραίτητη. Η κατάργηση των κοινοτήτων δε θα περάσει", η Επιτροπή Αγώνα δηλώνει ότι δε θα επιτρέψει την παραπέρα ερήμωση των χωριών.

Ταυτόχρονα, με ανακοίνωσή της, δηλώνει την απόλυτη αντίθεσή της στο σχέδιο αναγκαστικών συνενώσεων "Ι. Καποδίστριας" και καλεί την κυβέρνηση να σταματήσει κάθε διαδικασία προς την κατεύθυνση εφαρμογής του σχεδίου. "Επί έξι μήνες, η κυβέρνηση, χρησιμοποιώντας ως εργαλεία τις Διοικούσες Επιτροπές (ΔΕ) των Τοπικών Ενώσεων Δήμων και Κοινοτήτων (ΤΕΔΚ) και την Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), τις διορισμένες επιτροπές ΤΕΔΚ και περιφέρειας, αλλά και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, προσπαθεί να πείσει για την επιβολή των αναγκαστικών συνενώσεων", σημειώνει στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή Αγώνα.

Παράλληλα, επισημαίνει πως παρά τις συνεχώς αυξανόμενες αντιδράσεις των κοινοτικών αρχών και των κατοίκων των χωριών, ώστε να μην υλοποιηθεί το σχέδιο "Ι. Καποδίστριας", η κυβέρνηση όχι μόνο παραμένει αδιάλλακτη, αλλά προσπαθεί να μετατρέψει αυτές τις αντιδράσεις σε διαμαρτυρίες τοπικιστικού χαρακτήρα. Πρόκειται, σημειώνει η Επιτροπή Αγώνα, για μια παρελκυστική τακτική παραπληροφόρησης και αποπροσανατολισμού, στα πλαίσια της οποίας ενεργοποίησε το γνωστό μηχανισμό παραγόντων, στελεχών και ελεγχόμενων φορέων, που υποτακτικά, με υποτέλεια και άκριτα, υποστηρίζουν την πολιτική κατάργησης και διάλυσης των χωριών.

Δε θα το επιτρέψουμε

"Στόχος της κυβέρνησης, σημειώνει η Επιτροπή Αγώνα, είναι ο έλεγχος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η επιβολή νέων φόρων και πρόσθετων "ανταποδοτικών τελών" (με το χέρι των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης), καθώς και η ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών και λειτουργιών, πράγματα που δεν μπορεί να περάσει μέσα από τη λειτουργία των κοινοτήτων. Επίσης έμμεσα θέλει να μειώσει τον ενεργό αγροτοκτηνοτροφικό πληθυσμό στο 8%, όπως επιβάλλουν οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, χωρίς όμως να προβλέπεται επαγγελματική διέξοδος του πληθυσμού αυτού".

Και η Επιτροπή Αγώνα καταλήγει: "Δεν έχουμε ανάγκη από διοικητικές μεταρρυθμίσεις, που αποτέλεσμα θα έχουν τον ξεριζωμό μας από τα χωριά. Καλούμε την κυβέρνηση να ενισχύσει πραγματικά την ύπαιθρο με επενδύσεις, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, με στήριξη της αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής, με αξιοποίηση των ντόπιων πλουτοπαραγωγικών πηγών ανάπτυξης". Τέλος καλεί τη ΔΕ της ΤΕΔΚ να αναθεωρήσει τη στάση της και να συγκαλέσει συνέδριο πριν την κατάθεση στη Βουλή του "Ι. Καποδίστριας" και να πάψει πλέον να λειτουργεί ξεκομμένα και μακριά από τα μέλη της.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να μιλήσουμε πρώτα για ανάπτυξη (1997-09-02 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις (1997-08-19 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις (1997-08-13 00:00:00.0)
Αντιδρούν στις αναγκαστικές συνενώσεις (1997-08-12 00:00:00.0)
Η Χαλκιδική καταγγέλλει τις αναγκαστικές συνενώσεις (1997-05-28 00:00:00.0)
Πληθαίνουν οι αντιδράσεις κοινοτήτων (1997-05-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ