Τρίτη 19 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΝΩΣΕΙΣ ΟΤΑ
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις

Συνεχίζει η κυβέρνηση την τακτική του υποβιβασμού της σημασίας των αντιδράσεων αιρετών και λαού κατά των αναγκαστικών συνενώσεων, προβάλλοντάς τες ως τοπικιστικές έριδες για τον ορισμό της έδρας του νέου δήμου. Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας, να καλυφθούν δηλαδή οι αντιθέσεις στο ίδιο το πρόγραμμα "Ι. Καποδίστριας", που προβλέπει τις υποχρεωτικές συνενώσεις, και οι καταγγελίες για τον αντιδημοκρατικό τρόπο εφαρμογής του, εντάσσονται και οι απανωτές δηλώσεις και συνεντεύξεις του υπουργού και του υφυπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Αλ. Παπαδόπουλου και Τ. Μαντέλη, αντίστοιχα. Η ηγεσία του υπουργείου επιμένει να αποδίδει σε μικροσυμφέροντα τις αντιδράσεις, οι οποίες, σύμφωνα πάντα με την ίδια, δεν ξεπερνούν το 10% σε κάθε νομό.

Την κατηγορηματική αντίθεσή της εκφράζει με το έκτακτο συνέδριό της η Τοπική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων (ΤΕΔΚ) Νομού Ηλείας. Με ψήφισμά της καλεί την κυβέρνηση να σεβαστεί τη λαϊκή βούληση και να μην προχωρήσει στην κατάθεση και ψήφιση του νομοσχεδίου που προβλέπει τις αναγκαστικές συνενώσεις. Ταυτόχρονα, δηλώνει ότι θα αγωνιστεί με κάθε μέσο και τρόπο ώστε να αποτραπεί η υλοποίηση της πολιτικής των υποχρεωτικών συνενώσεων και ζητά: Να ενισχυθούν, για να λειτουργήσουν, και οι πιο μικρές κοινότητες. Να χρηματοδοτούνται και να στελεχωθούν επαρκώς τα Συμβούλια Περιοχής, ώστε να μπορούν να λύνουν διακοινοτικού ενδιαφέροντος προβλήματα. Να προωθηθούν οι εθελοντικές συνενώσεις.

  • Την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου ζητούν με ψήφισμά τους 34 Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Νομού Φωκίδας, που έχουν συστήσει και Συντονιστική Επιτροπή. Οπως σημειώνουν, "το πρόγραμμα "Ι. Καποδίστριας" αποσκοπεί στη διάλυση των χωριών, στην υποβάθμιση και σταδιακή αποξένωση από την πολιτιστική μας κληρονομιά, στο συγκεντρωτισμό, στη γραφειοκρατία και την ερήμωση της υπαίθρου χώρας". Στο ψήφισμα καταγγέλλεται η ΤΕΔΚ του νομού, που δεν έλαβε υπόψη τις αντιθέσεις των Κοινοτικών Συμβουλίων της περιοχής στα κυβερνητικά σχέδια και προτείνεται: Να διατηρηθούν και να αναβαθμιστούν τα Τοπικά Συμβούλια Περιοχής. Να δοθούν άμεσα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση τα χρήματα που της οφείλει η κεντρική διοίκηση. Να επανακαθοριστούν και να διερευνηθούν οι ευνοϊκές ρυθμίσεις των ορεινών χωριών.
  • Αντιδράσεις για τα κυβερνητικά σχέδια "έρχονται" από την Κοινότητα Μύτικα Αιτωλοακαρνανίας, τους Δήμους Ιωνίας Χίου και Σφακιωτών Λευκάδας, που προέρχονται από εθελοντική συνένωση, την Κοινότητα Πλατάνου της επαρχίας Κισσάμου Χανίων και την Κοινότητα Ελαιοχωρίου Αρκαδίας.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ