Τρίτη 19 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τιμή στα παλικάρια

Η Κοκκινιά, η πόλη που νίκησε το φασισμό, τίμησε την Κυριακή τα 53 χρόνια του Μπλόκου και τα παλικάρια της που στάθηκαν πάνω από το θάνατο, δίνοντας τη ζωή τους για μία καλύτερη κοινωνία χωρίς πείνα και πολέμους. Για την κοινωνία του σοσιαλισμού και της ειρήνης. Οι ήρωες του Μπλόκου της 17ης Αυγούστου 1944 με το μαρτυρικό τους θάνατο για τη λευτεριά και την τιμή του λαού, νικώντας το Χάρο στα μαρμαρένια αλώνια της Μάντρας στην Πλατεία της Οσίας Ξένης, έμειναν για πάντα αθάνατοι και την Κυριακή τέθηκαν άλλη μία φορά επικεφαλής της πορείας προς το κοινοτάφιο στο Γ Νεκροταφείο με την οποία ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις.

"Το αίμα των παλικαριών νωπό κυλά στη μνήμη μας. Να μην επιτρέψουμε να λεηλατήσουν το όνειρό τους. Αυτό ας το πάρουν καλά υπόψη αυτοί που υποσχέθηκαν σοσιαλισμό και εφαρμόζουν τους νόμους της 4ης Αυγούστου", τόνισε μεταξύ άλλων η Δ. Κρομυδάκη εκ μέρους του Σωματείου Θυμάτων Γερμανικής Κατοχής "Ο ΦΟΙΝΙΞ", ενώ ο πρόεδρος του σωματείου, Θ. Ζαφειρόπουλος,υπενθύμισε ότι βασικός αιμοδότης της Αντίστασης ήταν το ΚΚΕ.

Ο γραμματέας της ΠΕΑΕΑ Κοκκινιάς, Λ. Κωνσταντινίδης,υπογράμμισε: "Οι άνθρωποι δολοφονούνται, οι ιδέες όμως δεν πεθαίνουν. Μεταδίδονται και θεριεύουν", υπογραμμίζοντας ότι ιερή υποχρέωση είναι να μπει στα σχολεία η πραγματική ιστορία της Εθνικής Αντίστασης όπως γράφτηκε από το ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ. Ο πρόεδρος της Ενωσης Ομήρων Στρατοπέδων Γερμανίας, Α. Κωνσταντίνου,σημείωσε ότι η κυβέρνηση πρέπει επιτέλους να φροντίσει για την αποζημίωση των θυμάτων του ναζισμού.

Παραφωνία στην εκδήλωση ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Γ. Πασχαλίδης,επέλεξε την πιο ακατάλληλη στιγμή για να επαναλάβει τις γνωστές ανέξοδες κυβερνητικές υποσχέσεις, όπως το ότι το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο επεξεργάζεται πρόγραμμα ώστε να περιληφθεί στην ύλη των σχολικών βιβλίων η ιστορία της Αντίστασης. Κατά τα άλλα, είπε ότι θα μεταφέρει στους αρμόδιους τα αιτήματα των αντιστασιακών οργανώσεων. Η ιερότητα του χώρου απέτρεψε την έμπρακτη εκδήλωση της αγανάκτησης των παραβρισκόμενων, η παγερή σιωπή όμως που ακολούθησε το λογύδριό του ήταν η καλύτερη απάντηση.

Στην ομιλία του ο δήμαρχος Νίκαιας, Β. Τράπαλης,αφού αναφέρθηκε στο ιστορικό της μέρας, με πρόφαση το ότι οι αυγουστιάτικες διακοπές δεν ευνοούν την παρουσία του κόσμου στις εκδηλώσεις, ζήτησε να διερευνηθεί η δυνατότητα ξεχωριστής εκδήλωσης ανήμερα της επετείου του μνημοσύνου των εκτελεσθέντων στις 24 Σεπτέμβρη. Ο δήμαρχος όμως ξέχασε ότι οι επέτειοι δε μεταφέρονται.

Στο μνημείο των πεσόντων στεφάνι κατέθεσε εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ, και ενώ το χώρο δονούσε το σύνθημα "τιμημένο ΚΚΕ", ο βουλευτής Μπ. Αγγουράκης.Εκ μέρους της ΚΟ Πειραιά του ΚΚΕ κατέθεσε στεφάνι η Ελπίδα Παντελάκη.Ακόμα κατατέθηκαν στεφάνια από την Αχτιδική Επιτροπή Κοκκινιάς του ΚΚΕ, το Συμβούλιο Πόλης Πειραιά της ΚΝΕ και του Τομέα Κοκκινιάς - Κορυδαλλού. Από τη "Δημοκρατική Ενότητα" κατέθεσε στεφάνι η επικεφαλής Βέρα Νικολαϊδου.

Στεφάνια κατέθεσαν ακόμα το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΝ, η Πολιτική Ανοιξη, η Βουλή των Ελλήνων, αντιστασιακές οργανώσεις και μαζικοί φορείς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ