Τρίτη 19 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΣΩΠΟΣ ΠΟΤΑΜΟΣ
Προηγείται η ρύπανση!

Επικίνδυνες διαστάσεις, για το περιβάλλον και την υγεία χιλιάδων κατοίκων της Βοιωτίας, παίρνει πλέον το θέμα της ρύπανσης του Ασωπού ποταμού. Τα έργα απορρύπανσης που εξαγγέλλονται εδώ και μια δεκαετία έχουν "βαλτώσει" λόγω της κυβερνητικής αδιαφορίας και αυτό που ισχύει σήμερα είναι ό,τι και πριν από 30 χρόνια: Ο Ασωπός ποταμός εξακολουθεί να είναι ο "φυσικός αποδέκτης" των βιομηχανικών λυμάτων της περιοχής!

Μπορεί όμως η απορρύπανση να παραμένει, μετά από τόσα χρόνια, απλά μια υπουργική "δέσμευση", ωστόσο η διαδικασία χωροθέτησης για την εγκατάσταση στην περιοχή της Δάφνης 100 βυρσοδεψείων, που θα επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο την περιοχή, προχωρά με γρήγορους ρυθμούς! Ετσι, τα λύματα του Βυρσοδεψικού Πάρκου (ΒΥΠΑ) θα καταλήγουν και αυτά στον Ασωπό, με απρόβλεπτες συνέπειες για τους κατοίκους και το περιβάλλον. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η σύμβαση σχετικής μελέτης του Πολυτεχνείου για τα έργα άμεσης απορρύπανσης του ποταμού δεν έχει υπογραφεί ακόμα.

Μια άλλη μελέτη όμως του ΕΜΠ για την εγκατάσταση του ΒΥΠΑ στην περιοχή έχει θορυβήσει τους κατοίκους, αφού αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να εγκατασταθούν τα 100 βυρσοδεψεία στην περιοχή, χωρίς προηγουμένως να γίνει η απορρύπανση του Ασωπού. Σύμφωνα λοιπόν με αυτή, προβλέπεται η δημιουργία ενός αγωγού διάθεσης των επεξεργασμένων υγρών μήκους 29,5 χιλιομέτρων, ο οποίος θα φτάνει μέχρι την Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας (ΚΜΕ), για τελική συνεπεξεργασία με τα υπόλοιπα λύματα και βιομηχανικά απόβλητα πριν καταλήξουν στον Ασωπό.

Ομως στα οικονομικά στοιχεία του έργου (προσμέτρηση, προϋπολογισμός) γίνεται αναφορά για αγωγό μήκους 39,5 χιλιομέτρων (σ.σ. τόση είναι η απόσταση μέχρι τη θάλασσα), χωρίς να εξηγείται ακριβώς τι ρόλο θα παίξουν τα πρόσθετα 10 χιλιόμετρα αγωγού.

Ισως λοιπόν η δεύτερη φάση της μελέτης να συνετάχθει χωρίς να λάβει υπόψη τα έργα απορρύπανσης. Αυτό ακριβώς το γεγονός έχει δημιουργήσει ανησυχία στους κατοίκους της περιοχής.

"Το όλο θέμα αντιμετωπίζεται με προχειρότητα από την πλευρά του νομάρχη Βοιωτίας, η οποία δεν είναι διαφορετική από την προχειρότητα με την οποία έγιναν οι μετεγκαταστάσεις όλων των βιομηχανιών από το 1965 στα Οινόφυτα. Και αυτό είναι που έχει οδηγήσει τον Ασωπό στη σημερινή κατάσταση", επισήμανε στο "Ρ" ο νομαρχιακός σύμβουλος της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" Βοιωτίας Γ. Χρόνης.Ο σύμβουλος της ΝΑΣ χαρακτηρίζει "επικίνδυνο" το νομάρχη Γ. Σταμούλη,τον οποίο θεωρεί υπεύθυνο γι' αυτό το αδιέξοδο. "Με διάφορα έγγραφα του διαβεβαιώνει τους κατοίκους του Ευβοϊκού (Ωρωπός, Μαρκόπουλο κτλ) ότι δε θα καταλήγουν εκεί τα απόβλητα, γιατί τα λύματα θα χρησιμοποιηθούν για την άρδευση της περιοχής (;). Σε άλλη περίπτωση τους διαβεβαιώνει ότι τα απόβλητα θα υποβληθούν στη διαδικασία της ανακύκλωσης, κάτι που επίσης δε φαίνεται από καμία μελέτη", τονίζει.

"Εμείς, καταλήγει, εμμένουμε στην αρχική μας θέση και προτείνουμε να απορριφθεί η μελέτη από το Νομαρχιακό Συμβούλιο Βοιωτίας και το θέμα "μετεγκατάσταση βυρσοδεψείων" να απασχολήσει το Νομαρχιακό Συμβούλιο μόνον, εάν και όταν, ολοκληρωθεί η μελέτη απορρύπανσης του Ασωπού, αλλά και η χωροθέτηση της ΚΜΕ, η οποία σύμφωνα με την α' φάση της μελέτης θα συναντήσει αρκετές δυσκολίες, και ολοκληρωθεί η σύσταση του Φορέα Διαχείρισης Περιβάλλοντος".

Κώστας ΠΑΣΑΚΥΡΙΑΚΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εγκλημα διαρκείας σε βάρος της δημόσιας υγείας (2007-09-30 00:00:00.0)
Στους βιομηχάνους αναθέτει το έργο η κυβέρνηση (2001-04-07 00:00:00.0)
Απορρύπανση μόνο στα χαρτιά! (1997-01-29 00:00:00.0)
Εχουμε κάθε λόγο να ανησυχούμε (1996-08-13 00:00:00.0)
Υποσχέσεις, δισεκατομμύρια και... μελέτες (1996-01-30 00:00:00.0)
Ηταν, κάποτε, ένα ποτάμι... (1996-01-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ