Τρίτη 19 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αυτό το έπος δεν μπαίνει στο αρχείο

"Ετούτη η μαζική και μεγαλειώδης παρουσία μας σήμερα εδώ είναι μια ηχηρή, μια βροντερή απάντηση σε όλους εκείνους που θέλουν και προσπαθούν να κλείσουν την υπόθεση της Εθνικής Αντίστασης, να τη σβήσουν αν είναι δυνατόν από τη μνήμη του λαού και να βάλουν το φάκελό της στο αρχείο. Είναι μια απόδειξη η σημερινή μας παρουσία εδώ, ότι το αθάνατο έπος της Εθνικής μας Αντίστασης, ούτε φυλακίζεται, ούτε μπαίνει στο αρχείο. Η Εθνική Αντίσταση είναι εδώ! Το ΕΑΜ, ο ΕΛΑΣ, η ΕΠΟΝ και τα Αετόπουλα της εποχής εκείνης δίνουν σήμερα εδώ το μυριόστομο "παρών"".

Με τη φράση αυτή άνοιξε την κεντρική ομιλία εκ μέρους της ΠΕΑΕΑ Θεσσαλίας ο Βασίλης Φιτσιλής, ο οποίος ανάμεσα σε άλλα υπενθύμισε και τα παρακάτω:

"Ο ΕΛΑΣ ήταν γέννημα και θρέμμα της θέλησης και της απόφασης του ελληνικού λαού να αντισταθεί στον ξένο επιδρομέα και να πολεμήσει για τη λευτεριά του και την εθνική του ανεξαρτησία. Εμφανίστηκε συγκροτημένα πριν 55 χρόνια, με βάση την αρχική ιδρυτική προκήρυξη στις 16 Φλεβάρη του 1942.Οι σκοποί του ΕΛΑΣ, όπως αναφέρονται σε εκείνη την ιστορική προκήρυξη, ήταν τρεις:

1. Αγώνας για την απελευθέρωση της χώρας από τους ξένους κατακτητές.

2. Περιφρούρηση των κατακτήσεων και των ελευθεριών του λαού από κάθε ξένη επιβουλή.

3. Εξασφάλιση της τάξης μέχρι τη διεξαγωγή των εκλογών, ώστε ο λαός να μπορέσει να εκφράσει ελεύθερα τη θέλησή του, για το πολίτευμα και την κυβέρνησή του.

Η γοργή ανάπτυξη του ΕΛΑΣ και η επέκταση της δράσης του σε όλες της περιοχές της Ελλάδας, συνέχισε ο ομιλητής, δημιούργησαν την επιτακτική ανάγκη της αναδιοργάνωσης και της μετατροπής του σε τακτικό στρατό, με επιτελική διεύθυνση των επιχειρήσεών του. Και την επιτακτική αυτή ανάγκη ήρθε να καλύψει στις 2 Μάη, έπειτα από σύσκεψη της ΚΕ του ΕΑΜ και της ΚΕ του ΕΛΑΣ, η ίδρυση Γενικού Στρατηγείου του Ελληνικού Απελευθερωτικού Στρατού, με έδρα τον ιστορικό ετούτο τόπο που πατάμε σήμερα. Η διοίκηση του Γενικού Στρατηγείου του ΕΛΑΣ, ήταν τρία αθάνατα ονόματα της νεότερης ιστορίας μας: Στέφανος Σαράφης, στρατιωτικός διοικητής. Αρης Βελουχιώτης καπετάνιος. Ανδρέας Τζήμας (Σαμαρινιώτης) αντιπρόσωπος από μέρους του ΕΑΜ"

"Υστερα από τρία χρόνια σκληρών αγώνων και θυσιών, με τη συμβολή όλων των συμμάχων, αλλά κυρίως χάρη στην πολύτιμη βοήθεια, τη σιδερένια θέληση του μεγάλου σοβιετικού λαού και του Κόκκινου Στρατού του, διώξαμε από την Ελλάδα τα φασιστικά τέρατα και λευτερώσαμε την πατρίδα μας. Ομως αγαπητοί φίλοι, τη λευτεριά μας εκείνη, οι μεγάλοι "σύμμαχοί" μας οι Αγγλοι, δε μας άφησαν ούτε μια μέρα να τη χαρούμε. Μας χτύπησαν βάναυσα και απροσχημάτιστα μέσα στην πρωτεύουσα, στην καρδιά της Ελλάδας. ("Χτυπάτε σαν να βρίσκεστε σε κατακτημένη χώρα", τους είχε δώσει εντολή ο ίδιος ο Τσόρτσιλ)".

"Παρακρατικές ληστοσυμμορίες ασύδοτες με την ανοχή, αλλά και με τη στήριξη από το ίδιο το "επίσημο κράτος" ρίχτηκαν στον άοπλο λαό. Σκότωναν και έσφαζαν σαν αρνιά τους ανυπεράσπιστους αγωνιστές μέσα στους δρόμους και στις πλατείες. Λήστεψαν και διαγούμισαν περιουσίες, βίασαν τις κόρες και τις γυναίκες αγωνιστών, αφάνισαν και ρήμαξαν τον τόπο. Και κρέμασαν οι ανόσιοι το κεφάλι του δοξασμένου πρωτοκαπετάνιου του ΕΛΑΣ στο φανοστάτη στην πλατεία Τρικάλων. Και μας έφεραν πάλι στην ανάγκη να ξαναπιάσουμε το βουνό και το τουφέκι να υπερασπίσουμε τη ζωή μας. Και συγκροτήσαμε ξανά τον καινούριο στρατό της λευτεριάς, τον ηρωικό Δημοκρατικό Στρατό της Ελλάδας, που γιορτάσαμε φέτος και τιμήσαμε τα 50 χρόνια από την ίδρυσή του. Θέλουμε πάλι να φωνάξουμε και από τούτο το βήμα πως ο αγώνας του ΔΣΕ ήταν ένας αγώνας δίκαιος τίμιος και πατριωτικός. Ηταν η συνέχεια της Εθνικής μας Αντίστασης. Αντισταθήκαμε στη βία και αντιτάξαμε την άρνησή μας να υποταχθούμε στο νέο κατακτητή, τον ξένο επικυρίαρχο".

"Οι αντιστασιακοί της ΠΕΑΕΑ, οι αγωνιστές του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, από τούτο το βήμα απευθυνόμαστε, για μια ακόμη φορά, στην κυβέρνηση και απαιτούμε: Αποκατάσταση ισότιμη και δίκαιη, όλων των νεκρών συντρόφων μας του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ. Αναγνώριση και δικαίωση και των δικών μας αγώνων και θυσιών (όσων μένουμε ακόμα στη ζωή). Τα αιτήματά μας είναι γνωστά. Απαιτούμε δικαιοσύνη! Απαιτούμε σεβασμό των αγώνων και των θυσιών μας και όχι καπηλεία στην ιερή υπόθεση της Εθνικής Αντίστασης".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ