Τρίτη 19 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Με κέρδισε ο Αρης

"Σ' αυτό το χώρο γεννήθηκα σαν άνθρωπος. Το στιβαρό χέρι του ΚΚΕ, του Βελουχιώτη, του ΕΛΑΣ, με έσπρωξε στο δρόμο της τιμής και του καθήκοντος. Ηρθα εδώ σήμερα, φορτωμένος από μεγάλη συγκίνηση, θεωρώντας αυτό το χώμα ως το πιο ιερό χώρο στην ιστορία της νεότερης Ελλάδας. Θέλω να σας πω πολλά, όμως η συναισθηματική φόρτιση, που με διακατέχει όταν φτάνω εδώ, δε μου επιτρέπει να πω αυτά που θέλω". Τα λόγια αυτά ανήκουν στον παλαίμαχο αγωνιστή του ΕΛΑΣ Αλέκο Γκολφίδη,πρόεδρο σήμερα του παραρτήματος ΠΕΑΕΑ Χαλανδρίου, που παραβρέθηκε στην εκδήλωση.

Ο Αλέκος Γκολφίδης είναι ένας από τους λίγους εν ζωή αγωνιστές του ΕΛΑΣ, που έτυχε να υπηρετήσει στο Γενικό Στρατηγείο του ΕΛΑΣ στο Περτούλι, δίπλα στον καπετάνιο Αρη Βελουχιώτη και τον Στέφανο Σαράφη. Στα λίγα λόγια που μας είπε, ανέφερε ότι ήταν αρχικά αντάρτης του Ζέρβα που αιχμαλωτίστηκε από τον ΕΛΑΣ. Ο λόγος για τον οποίο εντάχθηκε στον ΕΛΑΣ ήταν ο Αρης Βελουχιώτης. "Με κέρδισε η συμπεριφορά του Αρη, αλλά και το πνεύμα του ΕΛΑΣ γενικότερα", τόνισε ο αγωνιστής.

Το Φθινόπωρο του '43, όπως μας διηγήθηκε ο Αλέκος Γκολφίδης, ο ΕΛΑΣ, εξαιτίας των γερμανικών εκκαθαριστικών επιχειρήσεων στην περιοχή, αναγκάστηκε να μεταφέρει το Γενικό Στρατηγείο από το Περτούλι, στο Κεράσσοβο Ευρυτανίας. Μια πορεία με πολλές μάχες, τόσο με τους Γερμανούς, όσο και με τις δυνάμεις του Ζέρβα. Από τότε, ανάλογα με τις συνθήκες, το Γενικό Στρατηγείο του ΕΛΑΣ, άλλαζε τόπο. Μια σημαντική μάχη που έδωσε με το λόχο του Καραθανάση ήταν αυτή στα Σίδερα Ευρυτανίας, στην οποία κατατρόπωσαν με πολλές απώλειες τους Γερμανούς.

Παρών στην εκδήλωση και ο Μπέκιος Σπύρος, έφεδρος αξιωματικός του ΕΛΑΣ. "Ηρθα εδώ για να τιμήσω τα 55 χρόνια από την ίδρυση του ΕΛΑΣ", θα μας πει. Ρωτώντας τον για τη συμμετοχή του στον ΕΛΑΣ μας ανέφερε ότι έλαβε μέρος σαν μηχανικός στην ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου, αλλά και στην επιχείρηση για την ανατίναξη της σήραγγας του Κούρνοβου, όπου ήταν επικεφαλής και που είχε ως αποτέλεσμα τον εγκλωβισμό τρένου που μετέφερε Ιταλούς στρατιώτες, με συνέπεια την εξόντωση και των 600 Ιταλών που επέβαιναν στο τρένο.

Για τη δράση του εναντίον του φασισμού, οι κυβερνήσεις μετά την απελευθέρωση τον "αντάμειψαν" αδρά. Τον έσερναν επί 18 χρόνια σε όλες τις φυλακές της χώρας.

Αισθητή ήταν και η παρουσία της νεολαίας που παραβρέθηκε από όλη την περιοχή, για να τιμήσει τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και τα 55 χρόνια από την ίδρυση του ΕΛΑΣ.

Η Δώρα, 17 χρονών από τα Τρίκαλα, θα μας πει: "Εχω ακούσει πάρα πολλά για τη δράση του ΕΛΑΣ και θέλησα να 'ρθω εδώ για να τιμήσω τους αγωνιστές της Αντίστασης και να δω από κοντά το χώρο δράσης των ανταρτών".

"Ηρθα εδώ με τους γονείς μου από την Αθήνα για να τιμήσουμε τα 54 χρόνια από την ίδρυση του στρατηγείου του ΕΛΑΣ", τόνισε η 16χρονη Αλκηστη Μαλάμη."Εχω έρθει εδώ για να τιμήσω τους αγωνιστές του ΕΛΑΣ. Με την παρουσία τόσων νέων στη σημερινή εκδήλωση αποδεικνύεται ότι οι νέοι αντιλαμβάνονται τις προσφορές και τις θυσίες των προηγούμενων γενεών, όπου με σημαία το κόκκινο λάβαρο, πολέμησαν για το δίκιο του λαού ενάντια στους ξένους και ντόπιους δυνάστες", επισήμανε η Χαρούλα Λιατίφη μαθήτρια από τα Τρίκαλα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ