Τρίτη 19 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΦΩΚΙΔΑΣ
Απαιτεί τέλος 6% στην ΕΥΔΑΠ για το νερό του Μόρνου!

Συλλαλητήριο για τη διεκδίκηση του 6% των εισπράξεων της ΕΥΔΑΠ, ως αντισταθμιστικού οφέλους για το νερό του Μόρνου, διοργάνωσε την Κυριακή η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Φωκίδας. Για να επιβεβαιωθεί έτσι ότι ο 2ος βαθμός Αυτοδιοίκησης θεσμοθετήθηκε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τρόπο ώστε να δράσει ως φορομπηχτικός μηχανισμός και προέκταση της κεντρικής εξουσίας.

Στο σχετικό ψήφισμα αναφέρεται η απαίτηση για "την καθιέρωση πάγιου ειδικού τέλους ανερχόμενου σε ποσοστό 6% επί των εισπράξεων της ΕΥΔΑΠ ως αντισταθμιστικού οφέλους για την προσφερόμενη ετησίως ποσότητα νερού από τη λίμνη του Μόρνου", ενώ καλείται ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ "να πάψει να κωφεύει στη φωνή ενός νομού που έχει προσφέρει τόσα πολλά στην πατρίδα, στην εθνική οικονομία και τον πολιτισμό", αλλά και η ΕΥΔΑΠ "να πάψει να φέρεται με περιφρόνηση και κατά τρόπο αποικιοκρατικό"!

Με ανακοίνωσή της η ΝΕ Φωκίδας του ΚΚΕ επισημαίνει:

"Το ΚΚΕ χαρακτήρισε τη ΝΑ, έτσι όπως θεσμοθετήθηκε, σαν ένα ακόμα όργανο αφαίμαξης του λαϊκού εισοδήματος, σαν το μακρύ χέρι της κεντρικής εξουσίας και προειδοποιούσε ότι πίσω από τα μεγάλα λόγια για την οικονομική αυτοτέλεια, δικούς της πόρους, κρυβόταν η πρόθεση επιβολής νέας, τοπικής αυτή τη φορά, φορολόγησης του λαού.

Στα χρόνια που μεσολάβησαν επιβεβαιώθηκε πλήρως η εκτίμηση του ΚΚΕ. Με την ουσιαστική κατάργηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση έχει να διαχειριστεί μόνο τη μιζέρια της. Για τα Νομαρχιακά Συμβούλια λοιπόν υπάρχουν δύο δρόμοι: Η θα παλέψουν ενάντια στην κυβέρνηση για να αποσπάσουν πόρους που έχει πληρώσει ο λαός ή θα ακολουθήσουν το δρόμο της επιβολής τοπικής φορολογίας. Το Νομαρχιακό Συμβούλιο Φωκίδας ακολούθησε το δεύτερο δρόμο. Συγκεκριμένα:

1. Ζητάει επιβολή τέλους 6% επί της τιμής του νερού της ΕΥΔΑΠ. Ομως έτσι θα πληρώσει πάλι ο λαός. Εμείς προτείνουμε συγκεκριμένα αντισταθμιστικά οφέλη όπως:

  • Να εξασφαλιστεί δωρεάν αναγκαία ποσότητα νερού για την ύδρευση της περιοχής όσο και για την άρδευση του ελαιώνα της Αμφισσας.
  • Να επιδοτείται από το κράτος ή από την ΕΥΔΑΠ το κόστος λειτουργίας των αρδευτικών γεωτρήσεων στην πεδιάδα του Μόρνου και να χρηματοδοτηθεί σχετικό πρόγραμμα εκτέλεσης νέων αρδευτικών γεωτρήσεων.
  • Να γίνουν απαραίτητα έργα υποδομής στην ευρύτερη περιοχή της λίμνης του Μόρνου για την άρση των επιπτώσεων από την κατασκευή της.
  • Να αναλάβει το κράτος ή η ΕΥΔΑΠ δαπάνες που προκύπτουν από τη δημιουργία της λίμνης (π.χ. βιολογικοί καθαρισμοί).

2. Προτίθεται να ζητήσει την καθιέρωση ειδικού τέλους 5% επί της τιμής του βωξίτη. Εμείς πιστεύουμε ότι η ΝΑ έπρεπε να μπει επικεφαλής της πάλης του λαού της περιοχής για την ψήφιση σχετικής διάταξης επιβολής τέλους στα μονοπώλια βωξίτη με τη δέσμευση ότι τα χρήματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για την κάλυψη των πληγών που απορρέουν από την ασύδοτη δράση των συγκεκριμένων μονοπωλίων.

3. Σκοπεύει να ζητήσει τα καθαρά κέρδη του Μουσείου Δελφών ως αντισταθμιστικά λόγω δελφικού τοπίου. Εμείς θεωρούμε ότι οι αρχαιότητες δεν αποτελούν ιδιοκτησία του νομού. Ομως πρέπει να δοθούν αντισταθμιστικά οφέλη για την επιβολή της μονοκαλλιέργειας της ελιάς. Δηλαδή ενίσχυση του εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών, κρατική στήριξη της παραγωγής και της διάθεσης του προϊόντος. Αυτά είναι τα ελάχιστα που μπορούν να διεκδικηθούν σήμερα. Για το ΑΥΡΙΟ απαιτείται πανίσχυρο ΚΚΕ".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διεκδικεί σπίτια και λαϊκές περιουσίες 50 χρόνια μετά(2023-11-28 00:00:00.0)
Απεργία ενάντια στους αντεργατικούς - αντιλαϊκούς σχεδιασμούς για το νερό(2020-06-26 00:00:00.0)
Οργιο αδιαφάνειας και κακοδιαχείρισης(2002-02-12 00:00:00.0)
Μεγάλη απήχηση βρίσκουν οι θέσεις της ΝΑΣ(1998-09-30 00:00:00.0)
Ανάπτυξη προς όφελος του λαού(1998-07-10 00:00:00.0)
Στόχος, η λαϊκή συσπείρωση(1998-06-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ