Τρίτη 12 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΔΑΠ
Οργιο αδιαφάνειας και κακοδιαχείρισης

Με νέο πρόστιμο αλά Κτηματολόγιο απειλείται η χώρα...

Ενα νέο φιάσκο, σαν αυτό του Εθνικού Κτηματολογίου, βρίσκεται σε εξέλιξη. Αυτή τη φορά τα φαινόμενα αδιαφάνειας, κακοδιαχείρισης και καθυστερήσεων εντοπίζονται στα έργα ενίσχυσης των υδραγωγείων που εκτελούνται με την ευθύνη της ΕΥΔΑΠ, η οποία εποπτεύεται και πάλι από το ΥΠΕΧΩΔΕ!

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα έργα αυτά, συνολικού προϋπολογισμού 44 δισ. δρχ. (125.323.000 ευρώ), τα οποία συγχρηματοδοτούνται κατά 85% από την ΕΕ, έχουν παρατηρηθεί πολλές «μαύρες τρύπες», όπως παράτυπες αναθέσεις, υπερβάσεις προϋπολογισμών μέχρι και 150%, χρονικές καθυστερήσεις κ.ά. Το όλο αυτό πλέγμα της κακοδιαχείρισης έχει υποπέσει στην αντίληψη της αρμόδιας 16ης Διεύθυνσης της ΕΕ, η οποία ήδη έχει διακόψει τις πληρωμές για τα συγκεκριμένα έργα, ενώ ετοιμάζεται να αποστείλει ειδικούς ελεγκτές, προκειμένου να τεκμηριώσει τις σχετικές καταγγελίες. Αν συμβεί αυτό, τότε δεν αποκλείεται να υπάρξουν ανάλογες κυρώσεις με αυτές του Εθνικού Κτηματολογίου, δηλαδή να ζητηθεί επιστροφή σημαντικού μέρους των κονδυλίων που θα ανέρχονται σε δεκάδες δισ. δραχμές, τα οποία θα υποχρεώσει η κυβέρνηση να τα πληρώσει ο ελληνικός λαός από τον κρατικό προϋπολογισμό ή με την επιβολή νέων αυξήσεων στους λογαριασμούς του νερού...

Πρέπει να σημειώσουμε ότι τα έργα αυτά είναι πολύ σημαντικά για την ομαλή υδροδότηση του Λεκανοπεδίου, που όπως έχει καταγγείλει με πρόσφατη ανακοίνωσή της η Κομματική Οργάνωση ΕΥΔΑΠ του ΚΚΕ βρίσκεται σε οριακό επίπεδο. Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για τα εξής έργα:

  • Βελτίωση λειτουργίας του υδραγωγείου Μόρνου.
  • Παρακαμπτήρια σήραγγα Ταξιαρχών.
  • Ενίσχυση Μόρνου ανάντη του Κιθαιρώνα.
  • Αύξηση παροχετευτικότητας υδραγωγείου Μόρνου κατάντη της σήραγγας Κιθαιρώνα (αγωγός Φ 2000).
  • Αύξηση παροχετευτικότητας υδραγωγείου Μόρνου (υπερύψωση υφισταμένης διώρυγας).
  • Εργα διασύνδεσης Ταμιευτήρα Μόρνου με τα διυλιστήρια πόλεως.
  • Επαύξηση παροχετευτικότητας ενωτικού υδραγωγείου Μόρνου - Υλίκης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πόρισμα επιθεωρητών που δημοσίευσε την περασμένη Κυριακή η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», αποκαλύπτεται πως στην ΕΥΔΑΠ υπάρχει επίσης μπαράζ αδιαφάνειας και κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος σε δεκάδες ακόμη συμβάσεις παροχής υπηρεσιών, όπως προσλήψεις συμβούλων, ανάθεση μελετών κ.λπ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αποτέλεσμα της εμπορευματοποίησης (2011-03-31 00:00:00.0)
Σε οριακό σημείο η υδροδότηση της Αθήνας! (2002-01-13 00:00:00.0)
Να προστατευθεί το οικοσύστημα του Σαρανταποτάμου (2000-02-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ