Κυριακή 13 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΔΑΠ
Σε οριακό σημείο η υδροδότηση της Αθήνας!

Η ιδιωτικοποίηση της εταιρίας εμποδίζει την πραγματοποίηση αναγκαίων έργων και επισκευών, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουμε να πούμε το νερό - νεράκι...

Φαντάζει τραγελαφικό κι όμως δεν είναι. Παρά την έντονη κακοκαιρία και τις χιονοπτώσεις, η ΕΥΔΑΠ λειτουργεί οριακά και οι κάτοικοι του Λεκανοπεδίου κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή να πουν το νερό - νεράκι, λόγω σοβαρών προβλημάτων που υπάρχουν στα δύο υδραγωγεία Μόρνου και Υλίκης, καθώς και στα διυλιστήρια Γαλατσίου και Μενιδίου!

Το πιο σημαντικό μερίδιο ευθύνης για τη μη αποκατάσταση των προβλημάτων αυτών φέρει η κυβέρνηση και η ιδιωτικοποίηση της εταιρίας που προώθησε, κρατώντας στην ευθύνη του κράτους όλα τα πάγια στοιχεία (άρα και όλα τα έξοδα για την αποκατάσταση τυχόν ζημιών και την πραγματοποίηση επενδύσεων) και δίνοντας στους ιδιώτες το «φιλέτο», δηλαδή μετοχοποιώντας την... εταιρία λειτουργίας που δημιούργησε! Η κυβέρνηση, παρά τη νομοθετική ρύθμιση που πέρασε το καλοκαίρι, δε δίνει χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό για την αποκατάσταση των ζημιών, όπως έχει πλέον υποχρέωση, ούτε για τις αναγκαίες συμπληρωματικές επενδύσεις, ενώ παρακρατά και ένα σημαντικό μέρος από τα χρήματα που οφείλει στην ΕΥΔΑΠ για την κατασκευή έργων. Παράλληλα η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ επικαλείται σοβαρή οικονομική στενότητα - παρά τα σημαντικά ποσά που διαθέτει για προσλήψεις συμβούλων κ.λπ. - και δεν προγραμματίζει έγκαιρα και με ορθολογικό τρόπο τα έργα που απαιτούνται για την κάλυψη των αναγκών για την ύδρευση και έτσι τα προβλήματα στα εξωτερικά υδραγωγεία παραμένουν. Την ίδια στιγμή οι αρμόδιοι της μετοχοποιημένης ΕΥΔΑΠ, αλλά και η κυβέρνηση, μιλούν για επενδύσεις στις τηλεπικοινωνίες και στην ενέργεια (παραγωγή ρεύματος), αλλά και σε προγράμματα ύδρευσης και αποχέτευσης σε άλλες βαλκανικές χώρες πανηγυρίζοντας για μεγάλη κερδοφορία! Φαύλος κύκλος, δηλαδή...

Το πιο πρόσφατο περιστατικό είναι αυτό που συνέβη την περασμένη Παρασκευή 4 Γενάρη το απόγευμα, όταν υπερχείλισε το κανάλι του Μόρνου στην περιοχή Δαφνούλα του τμήματος Θήβας και μέχρι την Κυριακή 6 Γενάρη υπολογίζεται ότι υπήρξαν απώλειες νερού της τάξης των 500.000 κυβικών μέτρων. Η έλλειψη μηχανημάτων και ειδικών αυτοκινήτων, αλλά και το μεγάλο ύψος του χιονιού, δεν επέτρεψαν την άμεση πρόσβαση της ΕΥΔΑΠ στην περιοχή. Παράλληλα η υπερχείλιση του νερού δημιούργησε νεροφαγώματα κατά μήκος του καναλιού, η αποκατάσταση των οποίων έχει, πάντως, ξεκινήσει. Ευτυχώς που μέχρι στιγμής η ζημιά δεν έχει αποδειχθεί μεγαλύτερη, γιατί σε συνδυασμό με τα άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζει το εξωτερικό δίκτυο της ΕΥΔΑΠ, θα μπορούσαν να φέρουν το ζήτημα της υδροδότησης του Λεκανοπεδίου σε τραγικά επίπεδα.

Πιο συγκεκριμένα, όπως επισημαίνει η ΚΟΒ ΕΥΔΑΠ του ΚΚΕ, τα σοβαρότερα προβλήματα, εξαιτίας των οποίων η λειτουργία της ΕΥΔΑΠ βρίσκεται σε οριακό επίπεδο, είναι τα εξής:

  • Από τις 19 Δεκέμβρη 2001 έχουν πέσει ογκόλιθοι από κατολισθήσεις στο κανάλι του Μόρνου στον Κιθαιρώνα και έτσι αυτό έχει μειωμένη παροχετευτικότητα.
  • Το τοιχίο του καναλιού της Υλίκης πριν τη σήραγγα Τανάγρας και σε μήκος 100 μέτρων περίπου έχει καταρρεύσει και έχει πέσει μέσα στο κανάλι.
  • Το ενωτικό υδραγωγείο Μόρνου - Υλίκης είναι εκτός λειτουργίας εδώ και αρκετό καιρό, λόγω βλαβών.
  • Ο αγωγός Φ 1300 Κιούρκα - Αγιος Στέφανος, καθαρού νερού που τροφοδοτεί τα Βόρεια Προάστια, έχει μεγάλες διαρροές.
  • Ο αγωγός που κατασκευάζεται (ο δεύτερος ενωτικός αγωγός των υδραγωγείων Υλίκης - Μόρνου) παρουσιάζει σημαντικές καθυστερήσεις στην ολοκλήρωσή του.
  • Η μεγάλη δεξαμενή στα διυλιστήρια Μενιδίου είναι εκτός λειτουργίας για μεγάλο χρονικό διάστημα επειδή επισκευάζονται ακόμη οι ζημιές που προκλήθηκαν από το σεισμό του 1999.
  • Τα διυλιστήρια Γαλατσίου λειτουργούν επισφαλώς, αφού η ανακαίνισή τους βρίσκεται ακόμη στις προκαταρκτικές εργασίες και η λειτουργία τους γίνεται από παλιό αγωγό, μετά τη μεγάλη βλάβη που παρουσιάστηκε το περασμένο καλοκαίρι.
  • Επιπρόσθετα, στο κανάλι του Μόρνου έχει τεθεί εδώ και ένα χρόνο εκτός λειτουργίας το κεντρικό λογισμικό σύστημα (δυναμική ρύθμιση), που βοηθά στο συντονισμό και την καλύτερη επιλογή λήψης απόφασης για την ορθολογικότερη λειτουργία του καναλιού.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι παρ' όλες τις αντίξοες συνθήκες, η υδροδότηση του Λεκανοπεδίου διεξάγεται με μικρά προβλήματα, κυρίως χάρη στην προσφορά του προσωπικού της ΕΥΔΑΠ.

«Ο προσανατολισμός της ΕΥΔΑΠ σήμερα "κοιτάει" μόνιμα προς το εμπορικό κέρδος, ώστε να μεγαλώνει το "φιλέτο" προς τους ιδιώτες» τονίζει η ΚΟΒ ΕΥΔΑΠ του ΚΚΕ και υπογραμμίζει: «Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί. Το νερό για το λαό δεν μπορεί να είναι υπόθεση κέρδους. Με την εφαρμοζόμενη πολιτική τα προβλήματα του λαού θα οξύνονται. Είναι στο χέρι του λαού να ανατρέψει την αντιλαϊκή πολιτική οργανώνοντας το δικό του λαϊκό μέτωπο των εργατών, των αγροτών και των λαϊκών στρωμάτων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ