Τρίτη 12 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Μαύρες τρύπες» στην προστασία του περιβάλλοντος

Οι 57 παραβάσεις της νομοθεσίας για την προστασία του περιβάλλοντος, για τις οποίες έχουν υπάρξει καταγγελίες, βρέθηκαν για άλλη μια φορά στο στόχαστρο εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που βρέθηκαν στην Ελλάδα την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή και είχαν συζητήσεις με εκπροσώπους των υπουργείων Εξωτερικών και ΠΕΧΩΔΕ.

Σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση του ΥΠΕΧΩΔΕ, η υπόθεση για τις 25 από τις καταγγελίες αυτές βαίνει προς διευθέτηση. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του «Ρ», για πολλές από τις άλλες καταγγελίες οι εκπρόσωποι της Κοινότητας δεν έμειναν ευχαριστημένοι από τις απαντήσεις που τους δόθηκαν και δεν αποκλείεται για ορισμένες να προχωρήσουν σε παραπομπή της χώρας στο Ευρωδικαστήριο, με συνέπεια να κινδυνεύουμε με την επιβολή προστίμων, όπως αυτό για τον Κουρουπητό.

Οι καταγγελίες αυτές αφορούν την πλημμελή εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας για το περιβάλλον, την ελλιπή προστασία της φύσης σε συγκεκριμένες ευαίσθητες οικολογικά περιοχές, την κακή διαχείριση στερεών, υγρών και αερίων αποβλήτων, την ελλιπή προστασία των υδάτων, την αδειοδότηση, χωρίς να εξεταστεί η περιβαλλοντική διάσταση, των χρυσωρυχείων Περάματος Εβρου και Σαπών. Μερικές από τις σημαντικότερες καταγγελίες αφορούν τη χωματερή στο Κοτύχι νομού Ηλείας, τις επεκτάσεις της ΠΕΤΡΟΛΑ και γενικότερα τη ρύπανση στο Θριάσιο, την ύπαρξη χιλιάδων ανεξέλεγκτων χωματερών, τη διαχείριση της λάσπης που παράγεται στο βιολογικό σταθμό της Ψυττάλειας κ.ά.

Ενα χαρακτηριστικό στοιχείο που έχει εξαγριώσει, σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμη και τους κοινοτικούς παράγοντες, είναι το γεγονός ότι η κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να εξυπηρετήσει συγκεκριμένα συμφέροντα (εργολαβικά κλπ.) κάνει ακόμη και επιλεκτική προσαρμογή κοινοτικών οδηγιών που αφορούν το περιβάλλον. Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί το νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε πριν λίγες μέρες από την υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Β. Παπανδρέου, δήθεν ως απαίτηση προσαρμογής της χώρας μας στις Οδηγίες 85/337 και 96/61 και αφορά την εκπόνηση μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Στη συγκεκριμένη περίπτωση αντί η κυβέρνηση να φροντίσει με το συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο πλήρη και αποτελεσματική πρόσβαση του κοινού στην πληροφόρηση και στη Δικαιοσύνη, αλλά και στη λήψη των αποφάσεων, αφαιρεί το στάδιο της προέγκρισης χωροθέτησης για τις πιο ρυπογόνες δραστηριότητες, βάζοντας εμπόδια στην πληροφόρηση. Κι όλα αυτά τη στιγμή που η ΕΕ είναι έτοιμη να προσαρμόσει τις Οδηγίες αυτές στις αυστηρότερες απαιτήσεις για περισσότερη πληροφόρηση, που προβλέπει η Σύμβαση του Ααρχους του ΟΗΕ...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ