Τρίτη 19 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΚΑΙ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ
Η κυβέρνηση τα μετατρέπει σε όργανά της

Πλήρως εξαρτώμενα από την εκάστοτε κυβέρνηση μετατρέπονται πλέον τα Περιφερειακά Υπηρεσιακά Συμβούλια Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΠΥΣΠΕ και ΠΥΣΔΕ). Με Προεδρικό Διάταγμα (201) που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 12 Αυγούστου, αυξάνονται από δύο σε τρία τα διορισμένα από την κυβέρνηση μέλη των 5μελών Συμβουλίων!

Μέχρι τώρα και με βάση το ΠΔ 399/1995, τα Συμβούλια απαρτίζονταν από τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ένα προϊστάμενου Γραφείου Εκπαίδευσης, δύο αιρετά μέλη και έναν εκπαιδευτικό που επέλεγε η Νομαρχιακή Επιτροπή Παιδείας με βάση πίνακες που κατάρτιζαν οι πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις δασκάλων και καθηγητών. Με το νέο ΠΔ, στη θέση του τελευταίου θα διορίζεται άλλος ένας προϊστάμενος Γραφείου Εκπαίδευσης. Η αλλαγή αυτή έχει προφανή στόχο τον πλήρη και ασφυκτικό έλεγχο των Συμβουλίων, αλλά και των σημαντικών για τη λειτουργία των σχολείων αποφάσεων που λαμβάνουν (διορισμός διευθυντών κλπ.).

Συγκεκριμένα, το ΠΔ 201 καθορίζει ότι τα συμβούλια θα απαρτίζονται από:

α) Τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αντίστοιχα, αναπληρούμενο στα καθήκοντά του ως μέλους του συμβουλίου από το νόμιμο αναπληρωτή του. Σε περίπτωση που στο νομό λειτουργεί ένα μόνο γραφείο εκπαίδευσης και έχει την έδρα του στην πρωτεύουσα του νομού, τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης αναπληρώνει στα καθήκοντά του ως μέλος του συμβουλίου, διευθυντής σχολικής μονάδας που λειτουργεί στην πρωτεύουσα του νομού.

β) Δύο προϊσταμένους γραφείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αντίστοιχα, που αναπληρώνονται από άλλους προϊστάμενους γραφείων. Σε περίπτωση που δεν επαρκούν οι προϊστάμενοι γραφείων ορίζονται ως μέλη τακτικά και αναπληρωματικά, για τη συμπλήρωση της σύνθεσης του ΠΥΣΠΕ διευθυντές σχολικών μονάδων, ύστερα από πρόταση της Νομαρχιακής Επιτροπής Παιδείας.

γ) Τους δύο τακτικούς αιρετούς εκπροσώπους του κλάδου των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με τους αναπληρωτές τους. Στο ΠΥΣΠΕ και ΠΥΣΔΕ αντίστοιχα προεδρεύει ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αντίστοιχα. Καθήκοντα αντιπροέδρου ασκεί ένα από τα υπό στοιχείο δεύτερο μέλη αυτού, που ορίζεται με την απόφαση συγκρότησης, το οποίο προεδρεύει σε περίπτωση απουσίας ή κωλύματος του προέδρου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ