Τρίτη 19 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Παγώνουν οι σχεδιασμοί για τις χωματερές

Παγώνει κάθε ενέργεια του ΥΠΕΧΩΔΕ, τουλάχιστον προσωρινά, για την κατασκευή των τριών Χώρων Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) στις περιοχές Αυλώνα, Κερατέας και Γραμματικού.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) με τρεις αποφάσεις του (499, 500 και 501/1997) έκανε δεκτές τις αιτήσεις αναστολής, με τις οποίες ζητούνταν να ανασταλεί η απόφαση 15043/4921/1997 του ΥΠΕΧΩΔΕ για προέγκριση εγκαταστάσεων διαχείρισης απορριμμάτων στη θέση "Πηγάδι Παππά" του Δήμου Αυλώνα, στο"Οβριόκαστρο" της Κερατέας και το "Μαύρο Βουνό" του Γραμματικού.

Η κύρια προσφυγή έχει προσδιοριστεί να συζητηθεί στις 26 Νοέμβρη 1997, ενώ η απόφαση σε καμιά περίπτωση δεν αναμένεται να εκδοθεί πριν από το τέλος του χρόνου. Επομένως, σ' αυτό το χρονικό διάστημα δεν μπορεί να γίνει καμιά εργασία για τις χωματερές στο νομό Αττικής, παρά μόνο διοικητικές (νομοθετικές διαδικασίες), σύμφωνα με την κρίση της Διοίκησης και που προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία.

Στο σκεπτικό του δικαστηρίου επισημαίνονται συγκεκριμένοι λόγοι, για τους οποίους κρίνεται αναγκαία η προσωρινή αναστολή.

Συγκεκριμένα, για το Δήμο Αυλώνα το δικαστήριο αναφέρει ότι στη θέση "Πηγάδι Παππά" υπάρχει πυκνό δάσος χαλεπίου πεύκης, το οποίο συνορεύει με την Πάρνηθα που είναι χώρος όπου βρίσκουν καταφύγιο θηράματα και ιδιαίτερα τα ζαρκάδια, των οποίων ο μεγαλύτερος πληθυσμός στη χώρα μας βρίσκεται σ' αυτό το χώρο.

Για το Δήμο Κερατέας το ΣτΕ επισημαίνει ότι στη θέση "Οβριόκαστρο" βρίσκεται οικισμός ελληνιστικών χρόνων, ο οποίος έχει κηρυχτεί ως ζώνη απόλυτης προστασίας. Παράλληλα, το δικαστήριο υπενθυμίζει ότι και η Β Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού είναι αντίθεση στην απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ, να δημιουργηθεί σ' αυτή την περιοχή χώρος υγειονομικής ταφής των απορριμμάτων.

Τέλος, για το Γραμματικό, το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο αναφέρει ότι στην περιοχή "Μαύρο Βουνό" η μεγαλύτερη έκταση είναι δασική ή αναδασωτέα και η χωματερή θα προξενήσει ανεπανόρθωτη βλάβη στο χώρο αυτό.

Να υπενθυμίσουμε ότι για τον Αυλώνα έχει ήδη υπάρξει πρόσφατα η προσωρινή αναστολή (293/1997) εκτέλεσης της υπουργικής απόφασης, ενώ χτες εκδόθηκε η οριστική απόφαση αναστολής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ