Τρίτη 19 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μπλόκο στα αντιεκπαιδευτικά μέτρα
  • Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των αδιόριστων εκπαιδευτικών αύριο στις 12 το μεσημέρι έξω από το υπουργείο Παιδείας
  • Ευρεία σύσκεψη των εκπαιδευτικών και κοινωνικών φορέων μεθαύριο Πέμπτη στις 7 μμ στα γραφεία της ΟΛΜΕ

Την αντίθεσή τους στα μέτρα που έχει εξαγγείλει πρόσφατα το υπουργείο Παιδείας και που απροκάλυπτα επιτίθενται στο δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης, θα διατρανώσουν αύριο στις 12 το μεσημέρι σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Παιδείας οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι, όπως τονίζουν σε ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ενωσης Αδιόριστων Εκπαιδευτικών (ΠΕΑΕ), "δεν πρόκειται να δεχτούν τη διάλυση της δημόσιας δωρεάν παιδείας".

Στην ανακοίνωση επισημαίνουν ότι με τη "νεοφιλελεύθερης έμπνευσης αντιμεταρρύθμιση" που προωθεί το υπουργείο Παιδείας, καταργείται η επετηρίδα διορισμού των εκπαιδευτικών, "αποσυνδέοντας τα πτυχία από τα εργασιακά δικαιώματα μέσω της εισαγωγής του Πιστοποιητικού Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας και χτυπώντας καίρια τις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών μέσω της επιβολής των πελατειακών σχέσεων, απολύει ουσιαστικά 20.000 αναπληρωτές και ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς" και "ιδιωτικοποιεί την τριτοβάθμια εκπαίδευση μέσω της επιβολής διδάκτρων στους φοιτητές".

Η ΠΕΑΕ καλεί σε ανυποχώρητο αγώνα για Δημόσια Δωρεάν Εκπαίδευση ενάντια στη λιτότητα και τις περικοπές (15% για την παιδεία), σχολείο ελεύθερο και ανοιχτό στις ανάγκες της κοινωνίας, μαζικούς διορισμούς από την επετηρίδα και στήριξη της επετηρίδας σαν το μοναδικό αδιάβλητο και αντικειμενικό σύστημα διορισμού. Κατάργηση του ασφαλιστικού συνταξιοδοτικού πλαισίου, που κρατάει τους εκπαιδευτικούς 35 χρόνια στα σχολεία και κατάργηση του άθλιου φαινομένου των αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών.

  • Με μεγάλη συμμετοχή έγινε χτες στη Δράμα συγκέντρωση που διοργάνωσε ο Σύλλογος Αδιόριστων Εκπαιδευτικών Δράμας. Στο ψήφισμά τους εκφράζουν πλήρη αντίθεση στην κατάργηση της επετηρίδας και δηλώνουν ότι η αντίδρασή τους θα είναι μαζική, αποφασιστική και δυναμική και καμιά εκπαιδευτική μεταρρύθμιση δεν μπορεί να προχωρήσει ερήμην των εκπαιδευτικών.
Συντονίζουν τη δράση τους

Επίσης, μεθαύριο Πέμπτη στις 7 μ.μ. στα γραφεία της ΟΛΜΕ (Ερμού και Κορνάρου) θα πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη όλων των εκπαιδευτικών και κοινωνικών φορέων, την οποία διοργανώνει το ΔΣ της ΟΛΜΕ, με σκοπό την αντιμετώπιση της αντιλαϊκής και αντιεκπαιδευτικής επίθεσης, το συντονισμό της δράσης και του αγώνα τους από κοινού. Μάλιστα, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην πρόσκληση του ΔΣ της ΟΛΜΕ, η σύσκεψη αυτή θα έχει σκοπό"την αντιμετώπιση της προωθούμενης αντιμεταρρύθμισης στην εκπαίδευση".

Η ΟΛΜΕ έχει προσκαλέσει τη Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ), την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών, τις Ομοσπονδίες Γονέων Αθήνας και Πειραιά, την ΕΦΕΕ, την ΕΣΕΕ, την Ομοσπονδία των Πανεπιστημιακών, τη ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ κλπ.

Ο Θανάσης Γκεσούλης,μέλος του ΔΣ της ΔΟΕ μιλώντας στο "Ρ" για τη σύσκεψη είπε ότι σκοπός της είναι να αναδειχτεί η ανάγκη για συντονισμό της δράσης και του αγώνα όλων των φορέων της εκπαίδευσης, ώστε να μην επιτρέψουν στην κυβέρνηση να περάσουν τα αντιεκπαιδευτικά αυτά μέτρα, σημειώνοντας:"Για την προώθηση των μέτρων αυτών το υπουργείο Παιδείας και η κυβέρνηση είχε προετοιμάσει το έδαφος από καιρό και οι εξαγγελίες μέσα στον Αύγουστο δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Τα αντιεκπαιδευτικά αυτά μέτρα δεν μπορούμε να τα δούμε αποσπασματικά, αλλά συνολικά. Είναι ένα πλέγμα μέτρων τα οποία απορρέουν μέσα από την έκθεση ΟΑΣΑ και τη Λευκή Βίβλο. Πρόκειται για μια απροκάλυπτη επίθεση στο ενιαίο δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της παιδείας, που σκοπό έχουν να τον γκρεμίσουν και πάνω στα χαλάσματά του επιχειρούν να χτίσουν ένα νέο εκπαιδευτικό σύστημα. Πρόκειται για έναν εκπαιδευτικό νεοφιλελευθερισμό, που δεν έχει καμία σχέση με αυτά που ζητά και διεκδικεί το λαϊκό κίνημα και που είναι η αναβάθμιση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης, αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 15%, οικονομική αναβάθμιση των εκπαιδευτικών, μαζικούς διορισμούς κ. ά".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ