Τρίτη 19 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στον αγώνα για δίκαιες αποζημιώσεις

Συγκέντρωση, με τρακτέρ, πραγματοποίησαν χτες στη Μάνδρα της Λάρισας οι χαλαζόπληκτοι των χωριών της περιοχής, διεκδικώντας, δυναμικά, γρήγορες και δίκαιες αποζημιώσεις για την ολοκληρωτική καταστροφή, που υπέστησαν οι καλλιέργειές τους

Στον αγώνα βγαίνουν οι χαλαζόπληκτοι παραγωγοί της Λάρισας, διεκδικώντας άμεσες και δίκαιες αποζημιώσεις για την ολοκληρωτική καταστροφή που υπέστησαν οι καλλιέργειές τους, αλλά και αντιδρώντας στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, που εφαρμόζει η κυβέρνηση και η οποία μειώνει, κάθε χρόνο, το αγροτικό εισόδημα. Χτες το πρωί, παρά τη συνεχή καταρρακτώδη βροχή, εκατοντάδες αγρότες από τα χαλαζόπληκτα χωριά των επαρχιών Λάρισας και Φαρσάλων,με τρακτέρ κι άλλα αγροτικά μηχανήματα, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία του χωριού Μάνδρα και απαίτησαν, εδώ και τώρα, να ικανοποιήσει η κυβέρνηση τα επείγοντα, ζωτικά και δίκαια αιτήματά τους.

Τη συγκέντρωση άνοιξε ο πρόεδρος της κοινότητας Μάνδρας και χαιρέτισαν ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Τσαουσιάνης, ο αντιπρόεδρος της Ενωσης Συνεταιρισμών Λάρισας Θ. Σουλούκος,ο αντιπρόεδρος της ΟΔΑΣ Σπ. Τσικρίκης και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Θ. Νασίκας.Στην ομιλία του ο Γ. Παττάκης,πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, κατήγγειλε την αδιαφορία της κυβέρνησης για τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου, αφού, παρά το γεγονός ότι για τρίτη συνεχή χρονιά η παραγωγή της περιοχής πλήττεται από θεομηνία, δε λαμβάνει κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας και δεν αλλάζει τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, ώστε να καλύπτεται το σύνολο των ζημιών. Ταυτόχρονα - τόνισε - η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί, για να μειώσει και να καθυστερήσει τις αποζημιώσεις που δικαιούνται οι πληγέντες. Τέλος, επισήμανε τις γενικότερες καταστροφικές επιπτώσεις που έχει για τους αγρότες η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, που εφαρμόζει η κυβέρνηση και προειδοποίησε πως η αγροτιά θα συνεχίσει τους δυναμικούς αγώνες της για την ανατροπή αυτής της πολιτικής, για την προστασία του εισοδήματός της, για να μπορέσει να μείνει και να καλλιεργεί τη γη της.

Στο ψήφισμα της συγκέντρωσης αναφέρονται τα κυριότερα αιτήματα των χαλαζόπληκτων που είναι:

1. Με απόφαση του υπουργού Γεωργίας να συσταθούν τριμελείς επιτροπές - αποτελούμενες από έναν γεωπόνο του Οργανισμού Βάμβακος, έναν της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και έναν εκπρόσωπο των αγροτών - οι οποίες θα προχωρήσουν άμεσα σε εκτιμήσεις των ζημιών και με το τέλος των εκτιμήσεων σε κάθε πληγείσα κοινότητα, να ενημερώνουν τους αγρότες.

2. Οι γεωπόνοι - εκτιμητές να είναι έμπειροι κι όχι νέοι που δε γνωρίζουν ακόμα καλά το αντικείμενο, ώστε να φύγει από τους αγρότες η αμφιβολία για το δίκαιο των εκτιμήσεων του ΕΛΓΑ.

3. Να καλύψει η κυβέρνηση από άλλες πηγές, (π.χ. ΠΣΕΑ), το υπόλοιπο 25% των ζημιών που δεν καλύπτει ο ΕΛΓΑ - γιατί είναι απαράδεκτο να υπάρχουν 100% ζημιές και να καλύπτεται μόνο το 75% - και ν' αλλάξει, επιτέλους, ο αναχρονιστικός κανονισμός του οργανισμού, ώστε να καλύπτει το σύνολο των ζημιών.

4. Να προηγηθούν οι διαδικασίες για τις αποζημιώσεις στα χωριά που πλήττονται επί τρία και τέσσερα συνεχή χρόνια από τη θεομηνία, να δοθούν στους πληγέντες, μέχρι τα Χριστούγεννα, τα 3/4 της αποζημίωσης, γιατί αν ακολουθηθεί η γνωστή χρονοβόρα διαδικασία θα πληρωθούν Απρίλη με Μάη του 1998, ενώ τα χρέη με τους δυσβάστακτους συμβατικούς και τόκους υπερημερίας θα φτάσουν στα ύψη.

5. Να γίνει ειδική ρύθμιση, όχι με την υπάρχουσα εγκύκλιο της ΑΤΕ, αλλά με πάγωμα των χρεών για πέντε χρόνια και χάρισμα των τόκων υπερημερίας παρελθόντων ετών.

6. Να επιδοτηθούν από το κράτος με 8 μονάδες τα επιτόκια δανεισμού και από 18% που είναι σήμερα να μειωθούν στο 10%.

7. Να υπάρξουν μέτρα αντιχαλαζικής προστασίας στις περιοχές που, σχεδόν κάθε χρόνο, πλήττονται από το χαλάζι.

Οι αγροτικοί φορείς που υπογράφουν το ψήφισμα τονίζουν πως τα παραπάνω αιτήματα έχουν επείγοντα και ζωτικό χαρακτήρα και πρέπει, με απόφαση του υπουργείου Γεωργίας να ικανοποιηθούν άμεσα, χωρίς καθυστερήσεις με τη δικαιολογία ότι πρέπει πρώτα να τροποποιηθούν κανονισμοί. Και δηλώνουν ότι αν δεν ικανοποιηθούν αυτά τα συγκεκριμένα αιτήματα οι αγρότες θα συνεχίσουν τους αγώνες τους, πιο αποφασιστικά, πιο ενωτικά και πιο δυναμικά, μέχρι την τελική δικαίωσή τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε απόγνωση οι φτωχοί αγρότες Μακεδονίας και Λάρισας(2013-06-12 00:00:00.0)
Απαιτούνται έγκαιρες και δίκαιες αποζημιώσεις(2012-06-01 00:00:00.0)
Χαλάζι σαν την κυβερνητική πολιτική(1999-08-25 00:00:00.0)
"Μίλησαν" πάλι με τα τρακτέρ(1997-09-09 00:00:00.0)
Ξεκρέμαστοι οι χαλαζόπληκτοι αγρότες(1997-08-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ