Παρασκευή 22 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Ξεκρέμαστοι οι χαλαζόπληκτοι αγρότες

Του χρόνου θα πάρουν αποζημίωση κι αυτή για ένα μέρος μόνο της ζημιάς. Αρνηση του υπουργού Γεωργίας στα δίκαια αιτήματά τους εισέπραξε χτες η Συντονιστική τους Επιτροπή

Ανικανοποίητα αφήνει η κυβέρνηση τα δίκαια αιτήματα των χαλαζόπληκτων αγροτών της Θεσσαλίας, αφού χτες ο Στ. Τζουμάκας διατύπωσε μόνο ανέξοδες υποσχέσεις προς τη Συντονιστική Επιτροπή των χαλαζόπληκτων αγροτών της Θεσσαλίας, σε σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Γεωργίας, παρουσία βουλευτών της περιοχής.

Οπως δείχνουν τα πράγματα, οι όποιες αποζημιώσεις θα δοθούν μέσα στο 1998 και ο υπουργός Γεωργίας, με τα λεγόμενά του χτες έσβησε κάθε ελπίδα να αποζημιωθούν έγκαιρα οι κατεστραμμένοι αγρότες (δηλαδή πριν τις 31/12/97), καθώς και να δοθεί προκαταβολή αποζημίωσης. Μάλιστα για το δεύτερο ο Στ. Τζουμάκας είπε πως κάτι τέτοιο είναι ανεφάρμοστο και δεν έχει ξαναγίνει ποτέ στα χρονικά. Επίσης, ξεκαθάρισε ότι δε θα αποζημιωθεί το 25% της ζημιάς που δεν καλύπτει ο ΕΛΓΑ και πως είναι πολύ δύσκολο να εξευρεθούν πόροι από την ΕΕ ή τον προϋπολογισμό, προκειμένου να καλυφθεί ολόκληρη η ζημιά που έπαθαν οι παραγωγοί. Ακόμα είπε ότι δε γίνεται να παγώσουν τα χρέη των κατεστραμμένων αγροτών και πως η κυβέρνηση θα κοιτάξει τι μπορεί να γίνει με τους τόκους υπερημερίας. Ο Στ. Τζουμάκας αρκέστηκε να πει στη Συντονιστική Επιτροπή των χαλαζόπληκτων αγροτών της Θεσσαλίας ότι θα συγκροτηθούν τριμελείς επιτροπές για την έγκαιρη και δίκαιη εκτίμηση των ζημιών, οι οποίες μέχρι τις 15 Σεπτέμβρη θα έχουν παραδώσει τα πορίσματά τους. Τέλος, σε σχετική ανακοίνωσή του αναφέρει ότι αναστέλλονται από 9 Αυγούστου και μέχρι να δοθούν οι αποζημιώσεις, οι πληρωμές των δανείων προς την ΑΤΕ, καθώς και η πληρωμή των οφειλών προς τους αντίστοιχους ΤΟΕΒ.

Τα όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Γεωργίας στη διάρκεια της χτεσινής σύσκεψης, σε καμία περίπτωση δεν ικανοποιούν τα αιτήματα των κατεστραμμένων αγροτών του θεσσαλικού κάμπου, οι οποίοι για τρίτη συνεχόμενη χρονιά καταστρέφονται από θεομηνία και βρίσκονται πλέον σε απόγνωση. Η καταστροφή από τη χαλαζόπτωση της 9ης Αυγούστου, σε πολλά χωριά της Λάρισας, των Τρικάλων και της Καρδίτσας είναι ολοκληρωτική. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Γεωργίας η θεομηνία "χτύπησε" 37 χωριά και εκτιμάται ότι οι ζημιές ξεπερνούν τα 3,8 δισ. δραχμές, ενώ ο ΕΛΓΑ θα δώσει αποζημιώσεις ύψους 3 δισ. το πολύ. Επίσης, με βάση τις πρώτες πρόχειρες εκτιμήσεις, ζημιές υπέστησαν περίπου 100.000 στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων από τα τα οποία: 80.000 στρέμματα με βαμβάκι. 6.000 με αμπέλια. 6.000 με καλαμπόκι. 4.000 με τεύτλα. 3.000 με οπωροκηπευτικά και 1.000 με καπνά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ