Παρασκευή 22 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εκμετάλλευση χωρίς όρια

Ανασφάλιστους ή με μειωμένο ένσημο εργαζόμενους απασχολούσε στο μετρό υπεργολάβος, του οποίου τη δράση περιγράφει ένας εργαζόμενος - θύμα

Οι απολύσεις, που έχουν ξεπεράσει τον τελευταίο χρόνο τις 800,είναι το μόνο που προχωρεί στις εργασίες κατασκευής του μετρό, καθώς οι κύριες εργασίες διάνοιξης σήραγγας παραμένουν "παγωμένες" και ολοένα και νέα προβλήματα παρουσιάζονται, τα οποία επιβαρύνουν υπέρογκα το κόστος και μεταθέτουν στο απώτερο μέλλον την ολοκλήρωσή του.

Η εξεύρεση των "τεχνικών λύσεων" για το προχώρημα του έργου είναι η επίσημη εκδοχή των αλλεπάλληλων διαπραγματεύσεων, που πραγματοποιούνται εδώ και ένα χρόνο, μεταξύ της κατασκευάστριας κοινοπραξίας "Ολυμπιακό Μετρό",της δημόσιας εταιρίας "Αττικό Μετρό" και του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ. Στην πραγματικότητα, εκεί που σκοντάφτει το ζήτημα, είναι οι εκβιασμοί των εργολάβων για επιπλέον "πανωπροίκια" δεκάδων δισ. δραχμών, πατώντας στην ανεύθυνη στάση της κυβέρνησης.

Μέσα σε όλη αυτή την κατάσταση, διάφοροι υπεργολάβοι, που έχουν αναλάβει επιμέρους εργασίες στο έργο, δρουν ασύδοτα, όπως η εταιρία ANTIRUST ΕΠΕ,η οποία έχει αναλάβει τον ελαιοχρωματισμό 8 σταθμών στο μετρό. Η εταιρία απασχολούσε στις εργασίες αυτές κατά καιρούς 30 - 40 ανασφάλιστους εργαζόμενους, στην πλειοψηφία αλλοδαπούς. Ορισμένους τους εμφάνιζε στις καταστάσεις ως υπαλλήλους, με αποτέλεσμα να επικολλά φθηνότερα ένσημα και να κερδίζει έτσι εκατ. δραχμές σε βάρος των εργαζομένων και του ΙΚΑ. Επίσης, καταστρατηγούσε το 7ωρο που ισχύει για τους οικοδόμους και δεν πλήρωνε τις υπερωρίες.

Οταν οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονταν γι' αυτό, τους "πετούσε στο δρόμο" και μάλιστα χωρίς να τους κάνει καταγγελία σύμβασης! Μετά από παρέμβαση του Παραρτήματος Εργαζομένων στο Μετρό του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας έγινε καταγγελία και στην Επιθεώρηση Εργασίας και στο ΙΚΑ.

Είναι χαρακτηριστική η επιστολή που έστειλε στο "Ρ" ένας απ' τους εργαζόμενους - θύματα, ο Σ. Κωλέττης,με την οποία καταγγέλλει την "απάτη σε βάρος μας και προς το ΙΚΑ". Αναφέρει συγκεκριμένα: "Το επάγγελμά μου είναι ελαιοχρωματιστής και προσλήφθηκα στις 25/6/96 από τον υπεργολάβο του μετρό ANTIRUST ΕΠΕ. Είχε κάνει σύμβαση με το μετρό και απασχολούσε 30 άτομα, ξένους και λίγους Ελληνες, χωρίς ΙΚΑ, χωρίς τίποτε, και αυτό απ' το '95. Την απάτη την έχουν κάνει μαζί με υπεύθυνους του μετρό, αφού για να δοθούν οι πιστώσεις σε δημόσιο έργο πρέπει να πάρουν βεβαιώσεις από το ΙΚΑ, την εφορία κλπ. Εχουν βάψει το μισό μετρό χωρίς ΙΚΑ. Πώς έπαιρναν τις πιστώσεις;

Δεν μπορούμε να μπούμε και στο Ταμείο Ανεργίας, διότι μας απέλυσε επειδή ζητήσαμε τα ένσημά μας. Ούτε το χαρτί απόλυσης μας έδωσε. Τι θα κάνουμε; Μπορεί να βάλει κάποιο μέσον η εταιρία και να τα πάρουμε μετά από 8 χρόνια, όπως πήρα κάτι άλλα ένσημα από το ΙΚΑ Πειραιά.

Επίσης, μας χρωστάει και από 1 ώρα τη μέρα. Ούτε αυτά μας πλήρωσε, ούτε δώρο Πάσχα, ούτε άδεια για το καλοκαίρι. Ισως να είναι μεγάλη και η φοροδιαφυγή. Οπως δεν έπαιρνε βεβαίωση απ' το ΙΚΑ, έτσι πρέπει να έκανε και με την εφορία. Τι πρέπει να κάνουμε; Αυτοί καλά αρμέγουν το κράτος με τα απολογιστικά (σ.σ. απολογισμός κόστους). Μιλάμε για γερά φαγοπότια".

Ντ. Ν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ