Παρασκευή 22 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΕΙΣΜΟΛΟΓΙΑΣ
Σημαντικές ανακοινώσεις για την αντιμετώπιση του Εγκέλαδου

Με σημαντικές ανακοινώσεις συνεχίζεται το Διεθνές Συνέδριο Σεισμολογίας στη Θεσσαλονίκη, τα αποτελέσματα του οποίου θα πρέπει να αξιοποιηθούν από την πολιτεία για την καλύτερη θωράκιση της χώρας απέναντι στα χτυπήματα του Εγκέλαδου.

Μιλώντας χτες σε δημοσιογράφους ο καθηγητής Βασ. Παπαζάχος στηλίτευσε τον τρόπο, με τον οποίο χρησιμοποιούν ορισμένα ΜΜΕ τις διάφορες ανακοινώσεις των επιστημόνων. "Οι εργασίες που παρουσιάζονται στο συνέδριο δεν ερμηνεύονται τόσο απλοϊκά όσο εσείς νομίζετε", είπε, απευθυνόμενος προς τους δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι "θα πρέπει διακεκριμένοι επιστήμονες να ερμηνεύουν με σωστό τρόπο και σε απλή γλώσσα τα επιστημονικά αποτελέσματα". "Ακριβείς προγνώσεις δεν μπορούμε να κάνουμε",τόνισε ο Β. Παπαζάχος. "Γι' αυτό δεν είναι προγνώσεις που πρέπει κάθε λίγο να ανακοινώνουμε στον κόσμο και να τον αναστατώνουμε, για τον απλό λόγο ότι δεν έχουν άμεση πρακτική εφαρμογή παρά μόνο έχουν εφαρμογή όσον αφορά το σχεδιασμό της πολιτείας για την αντισεισμική θωράκιση της χώρας". Ο καθηγητής Β. Παπαζάχος, στέλνοντας ένα μήνυμα προς την κυβέρνηση δήλωσε ότι "το ΥΠΕΧΩΔΕ θα ενημερωθεί και η πολιτεία οφείλει να αξιολογεί τις ανακοινώσεις και να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα". Ο καθηγητής είπε ακόμη ότι "με βάση τα στατιστικά δεδομένα η σεισμική δραστηριότητα στην Ελλάδα θα συνεχιστεί, αλλά δεν μπορεί να γίνει ακριβής πρόγνωση για το πότε θα γίνουν οι σεισμοί".

Χτες, επίσης, ο αναπληρωτής καθηγητής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Γ. Καρακαϊσης ανακοίνωσε ότι μέχρι το 2010 αναμένονται στον ελλαδικό χώρο 27 σεισμοί μεγέθους πάνω από 6 Ρίχτερ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του αναπληρωτή καθηγητή, ο οποίος ανήκει στην ερευνητική ομάδα του καθηγητή Β. Παπαζάχου,το 2003 θα είναι η χρονιά που θα κορυφωθεί η σεισμικότητα στην Ελλάδα. Τότε που υπάρχουν οι περισσότερες πιθανότητες να γίνει μεγάλος σεισμός.

Οπως τόνισε ο Γ. Καρακαϊσης,"ο μέσος όρος ισχυρών σεισμών μεγέθους άνω των 6 Ρίχτερ είναι 20 ανά 15ετία ενώ για την περίοδο 1996 - 2010 εκτιμάται ότι θα υπάρξει αύξηση της σεισμικότητας και θα γίνουν 27 σεισμοί". Ο αναπληρωτής καθηγητής παρουσίασε χάρτη με τις περιοχές, όπου υπάρχουν πιθανότητες να σημειωθούν σεισμοί, χωρίς όμως να ονομάσει συγκεκριμένα σημεία, ενώ δήλωσε πως "είναι θέμα ημερών η ενημέρωση του ΥΠΕΧΩΔΕ σχετικά με όλα τα στοιχεία". Ωστόσο, επισήμανε"έχει προσδιοριστεί μόνο η περίοδος γένεσης των σεισμών, δηλαδή η 15ετία, και όχι συγκεκριμένος χρόνος".

Ασχημα όμως είναι τα νέα και για την Τουρκία. Για ισχυρό σεισμό μεγέθους 7 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη μέσα στην προσεχή 50ετία έκανε λόγο ο ειδικός ερευνητής του Τουρκικού Συμβουλίου Επιστημονικής και Τεχνολογικής ΕρευναςΣ. Ιναν.Σύμφωνα με τον ερευνητή οι πιθανότητες για έναν τέτοιο σεισμό είναι 100% και το επίκεντρό του θα είναι στο ασιατικό τμήμα της Κωνσταντινούπολης σε απόσταση 20 - 30 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης. Σημειώνεται ότι την τελευταία φορά που σημειώθηκε μεγάλος σεισμός στην περιοχή ήταν το 1984 με ένταση 7,2 Ρίχτερ.

Με αφορμή το συνέδριο, ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Κ. Λιάσκας δήλωσε: "Πρέπει να πούμε ότι οι κατασκευές στην Ελλάδα έχουν δώσει καλές εξετάσεις. Χιλιάδες κτίρια δέχτηκαν το πλήγμα ενός σεισμού και λίγα κατέρρευσαν. Αυτή βέβαια είναι η ψυχρή γλώσσα των αριθμών, γιατί όταν έχουμε ανθρώπινα θύματα είναι αλλιώς. Τελευταία μειώνονται οι αμοιβές των μηχανικών στο 1/3 περίπου της χώρας και σε σεισμογενείς περιοχές μείωση της αμοιβής, σημαίνει έκπτωση από την ποιότητα. Και η ευθύνη βαρύνει αποκλειστικά την κυβέρνηση βέβαια που πρότεινε τη ρύθμιση και τη νομοθετική εξουσία που την αποδέχτηκε. Ουδέποτε σε καμία χώρα του κόσμου δε συνέβη τέτοια ρύθμιση".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ