Παρασκευή 22 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κοινός αγώνας για την παιδεία
  • Στην ανάγκη για κοινούς συντονισμένους αγώνες που θα βάλουν φραγμό στα αντιεκπαιδευτικά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση, συμφώνησαν οι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών φορέων και συνδικαλιστικών οργανώσεων σε χτεσινή σύσκεψη
  • Συγκροτήθηκε συντονιστικό όργανο και αποφασίστηκαν μέτρα για την πληροφόρηση του ελληνικού λαού
  • Ως πρώτη αντίδραση αποφασίστηκε συλλαλητήριο στις 28 Αυγούστου στην πλατεία Κάνιγγος και πορεία στο υπουργείο Παιδείας

Το πρώτο βήμα για τη συγκρότηση ενός μετώπου υπεράσπισης της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης και αντιμετώπισης της λαίλαπας των αντιδραστικών μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση, έγινε χτες στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΟΛΜΕ.

Εκπρόσωποι καθηγητών, δασκάλων, αδιόριστων, μαθητών, σπουδαστών, φοιτητών, γονέων, εργατικών συνδικαλιστικών οργανώσεων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, συμφώνησαν ότι απαιτείται κοινός συντονισμένος αγώνας. Συγκρότησαν συντονιστικό όργανο και ως πρώτη αντίδραση τη διοργάνωση συλλαλητηρίου την Πέμπτη 28 Αυγούστου, στις 7 μ.μ. στην πλατεία Κάνιγγος και πορεία στο υπουργείο Παιδείας. Αποφάσισαν επίσης την έκδοση ενημερωτικού δελτίου με στόχο την ενημέρωση ολόκληρου του ελληνικού λαού για το πραγματικό περιεχόμενο των κυβερνητικών μέτρων και σχετικής προπαγανδιστικής αφίσας. Επίσης, την Τετάρτη 27 Αυγούστου θα δοθεί συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της ΔΟΕ. Το συντονιστικό όργανο συνεδριάζει σήμερα στις 11 π.μ.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ), της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ) της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών (ΟΙΕΛΕ), της Πανελλήνιας Ενωσης Αδιόριστων Εκπαιδευτικών (ΠΕΑΕ), των Ομοσπονδιών Γονέων - Κηδεμόνων Αθήνας και Πειραιά, της ΕΦΕΕ, της ΕΣΕΕ, του Συντονιστικού Οργάνου Μαθητών Νυχτερινών Σχολείων, της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Αυτό που κυριάρχησε στη χτεσινή σύσκεψη ήταν η αντίθεση στα σχέδια της κυβέρνησης, γιατί οδηγούν στη διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης και η ανάγκη για συντονισμένο αγώνα. Αυτό που επίσης αναδείχτηκε ήταν η ανάγκη για τη συγκρότηση ενός ισχυρού μετώπου που θα αγκαλιάζει όλους τους φορείς της εκπαίδευσης και όλο το λαό και το οποίο θα έχει στόχο όχι μόνο την υπεράσπιση της δημόσιας δωρεάν παιδείας, αλλά και την αναβάθμισή της προς όφελος του λαού και του τόπου.

Στην εισήγησή του ο Ν. Τσούλιας,πρόεδρος της ΟΛΜΕ, δήλωσε την αντίθεσή της στα νέα μέτρα, τονίζοντας ιδιαίτερα ότι δε θα επιτρέψουν να μετατραπεί το λύκειο σε ένα απέραντο εξεταστικό κέντρο, το οποίο και θα αποθαρρύνει το σύνολο του μαθητικού δυναμικού από το σχολείο. Επίσης, τόνισε ότι όλη η εκπαιδευτική κοινότητα σηκώνει το κύριο βάρος στην πλάτη της, ενώ το κύριο κόστος για την εκπαίδευση θα πρέπει να το αναλάβει εξ ολοκλήρου η πολιτεία. Επισήμανε, ακόμα, ότι η παιδεία θα πρέπει να γίνει υπόθεση όλων.

Με τη σειρά του, ο Χρ. Χρήστου,πρόεδρος της ΔΟΕ, μιλώντας για τα αντιεκπαιδευτικά μέτρα είπε ότι η κατάργηση της επετηρίδας δε θα συμβάλει στην αναβάθμιση της εκπαίδευσης, αλλά στην αναβάθμιση των πελατειακών σχέσεων, καταδικάζοντας συγχρόνως την αιφνιδιαστική τακτική του υπουργείου Παιδείας.

Ο Δ. Πολυχρονιάδης,πρόεδρος της ΠΕΑΕ, παρουσίασε στους παραβρισκόμενους το πρόγραμμα των κινητοποιήσεων των αδιόριστων, το οποίο περιλαμβάνει την επόμενη βδομάδα καταλήψεις στα Γραφεία της Α'βάθμιας και Β'βάθμιας εκπαίδευσης σε κάθε νομό και πανελλαδικό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη, την ημέρα των εγκαινίων της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης.

Η Λ. Γιώτη,εκ μέρους της Ομοσπονδίας Γονέων Αθήνας, τόνισε ότι οι γονείς απορρίπτουν το πακέτο των νέων μέτρων, το οποίο θα εντείνει την ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της παιδείας και θα ενταθούν ακόμα περισσότερο οι ταξικοί φραγμοί στη μόρφωση των παιδιών. Εκανε λόγο για την ανάγκη ενός συντονισμένου, μακροχρόνιου αγώνα ο οποίος θα ανατρέψει στην πορεία τα μέτρα.

Ο εκπρόσωπος της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" Χρ. Λαζαρίδης πρότεινε να ζητηθεί από όλα τα Νομαρχιακά και Δημοτικά Συμβούλια να πάρουν θέση απέναντι στα κυβερνητικά μέτρα.

Ο Γ. Σταυρόπουλος,εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ, δήλωσε ότι τα νέα μέτρα θα πλήξουν περισσότερο τα παιδιά των λαϊκών μαζών και όλα αυτά είναι αποτέλεσμα του νεοφιλελεύθερου συντηρητισμού.

Εκ μέρους της ΑΔΕΔΥ ο Κ. Χριστόπουλος δήλωσε τη συμπαράσταση του κλάδου σε όλους τους εκπαιδευτικούς φορείς που αγωνίζονται για τη δημόσια και δωρεάν παιδεία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ