Παρασκευή 22 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΙΟΣ
Ευθύνονται για την πυρκαγιά

Ανακοίνωση της ΝΕ του ΚΚΕ

Μεγάλες ευθύνες αποδίδει σε κυβέρνηση και Τοπική Αυτοδιοίκηση η Νομαρχιακή Επιτροπή Χίου του ΚΚΕ για την καταστροφική πυρκαγιά, που πριν μερικές μέρες έκαψε εκατοντάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης γης στην περιοχή Θολοποταμίου, του δήμου Ανεμώνα Χίου.

Συγκεκριμένα, η ΝΕ, με σχετική ανακοίνωσή της, τονίζει πως η τελευταία πυρκαγιά στην περιοχή αποδεικνύει πως "η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν έχει δασική πολιτική, που να στοχεύει στην πρόληψη, την αντιμετώπιση και την προστασία του δασικού και γεωργικού μας πλούτου. Δεν έχει δημιουργήσει την κατάλληλη τεχνική υποδομή, με αποτέλεσμα να μην αξιοποιούνται δυνατότητες που δημιουργούνται κατά την εξέλιξη της πυρκαγιάς, για την κατάσβεσή της. Δεν έχει δημιουργήσει την κατάλληλη υποδομή, σε έμπειρο και ειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό".

Τα παραπάνω, συνεχίζει η ΝΕ, συνέθεσαν μια τραγική εικόνα που έδειξε ότι μια πυρκαγιά που θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί στη γένεσή της, οδήγησε στην καταστροφή περίπου 300 στρεμμάτων καλλιεργήσιμης έκτασης, σε ελαιόδεντρα και μαστιχόδεντρα. Επισημαίνει πως από την πυρκαγιά φάνηκαν και οι τεράστιες ευθύνες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χίου, "γιατί δεν αρθρώνει το δικό της λόγο, δεν υψώνει φωνή διαμαρτυρίας απέναντι στην εγκληματική κυβερνητική αδιαφορία για τον τόπο, δε διεκδικεί τα κονδύλια εκείνα, που θα διαμορφώσουν τις κατάλληλες συνθήκες για την πρόληψη και αντιμετώπιση πυρκαγιών". Συμπληρώνει πως από την καταστροφή ήρθε στην επιφάνεια και το γεγονός ότι δεν έχει δοθεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση η οικονομική και τεχνική δυνατότητα να προστατεύει την οικονομία της περιοχής.

Παράλληλα, καλεί τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χίου και το Δήμο Ανεμώνα να ενεργοποιηθούν στην κατεύθυνση διεκδίκησης κονδυλίων για τη δασική και γεωργική προστασία του τόπου, καθώς "η ανοχή αυτής της κατάστασης τους καθιστά συνυπεύθυνους". Τους καλεί, ακόμα, να ενεργοποιηθούν για την άμεση οικονομική ενίσχυση των πληγέντων αγροτών, για την καταστροφή των δέντρων μαστίχας και ελιάς, καθώς και τη μαστίχα που καταστράφηκε, εφόσον βρισκόμαστε στην περίοδο της συγκομιδής. Η ΝΕ καταλήγει, στην ανακοίνωσή της, ότι το ΚΚΕ θα βρίσκεται στο πλευρό των πληγέντων αγροτών και θα στηρίξει τις όποιες ενέργειές τους, μέσα και έξω από τη Βουλή.

Από την πλευρά τους, οι πληγέντες αγρότες της περιοχής πραγματοποίησαν σύσκεψη, ύστερα από πρωτοβουλία του προέδρου του αγροτικού συλλόγου Θολοποταμίου, Γ. Ψαρούδη.Στη σύσκεψη αυτή εξατομικεύτηκαν οι ζημιές που προκλήθηκαν από την καταστροφή και αποφασίστηκε η διεκδίκηση από μέρους των αγροτών, ουσιαστικών αποζημιώσεων τόσο για τα καμένα δέντρα, όσο και για την κατεστραμμένη παραγωγή. Μάλιστα, για το σκοπό της διεκδίκησης, οι πληγέντες αγρότες προχώρησαν στη σύσταση συντονιστικής επιτροπής διεκδίκησης αποζημιώσεων.

Στην Εύβοια

Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε προχθές Τετάρτη στον Αϊ - Γιώργη Λιχάδας Ιστιαίας. Η φωτιά στο πέρασμά της έκαψε 150 στρέμματα χαλεπίου πεύκης, δύο σπίτια, πέντε σκηνές παραθεριστών και 15 στρέμματα αγροτικών καλλιεργειών. Η πυρκαγιά τέθηκε χθες υπό μερικό έλεγχο, αλλά λόγω των ισχυρών ανέμων υπάρχουν αναζωπυρώσεις. Επίσης, χθες το πρωί ξέσπασε και άλλη πυρκαγιά στην κοινότητα Μηλιές Ιστιαίας και έως ότου τεθεί υπό έλεγχο κατέστρεψε 15 στρέμματα χαλεπίου πεύκης.

  • Υπό μερικό έλεγχο είχε τεθεί αργά χτες το απόγευμα η πυρκαγιά που ξέσπασε από άγνωστη αιτία προχτές λίγο πριν τα μεσάνυχτα στη θέση "Καρβούνη" της παραλίας Μουρτερής Οχτωνιάς της Κύμης. Κάηκαν 1.000 στρέμματα αγροτικών καλλιεργειών και θαμνωδών εκτάσεων.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανυπολόγιστη καταστροφή για τους μικρούς παραγωγούς (2016-07-31 00:00:00.0)
Να ληφθούν άμεσα μέτρα για τους πυρόπληκτους της Χίου (2012-09-01 00:00:00.0)
Το μαύρο δάκρυ της μαστίχας (2012-08-26 00:00:00.0)
Να αποζημιωθούν πλήρως οι πληγέντες (2007-08-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ