Τρίτη 13 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εχουμε κάθε λόγο να ανησυχούμε

Του Νίκου Στεφανίδη, νομαρχιακού συμβούλου της ΝΑΣ Αν. Αττικής

- Η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη μετεγκατάσταση των βυρσοδεψείων της Αττικής σε περιοχή του Ασωπού. Με δεδομένο ότι μία τέτοια μετεγκατάσταση θίγει - εκτός από τη Βοιωτία - και την Ανατολική Αττική, έχετε συζητήσει σχετικά στο Νομαρχιακό Συμβούλιο;

- Το Γενάρη του 1995 και κάτω από την πίεση της πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης και της Ομοσπονδίας Εξωραϊστικών Συλλόγων Ωρωπού, το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ανατολικής Αττικής αναγκάστηκε να συμφωνήσει με τα αιτήματα των κατοίκων της περιοχής και να δεχτεί ότι αν δεν προχωρήσει η εξυγίανση του Ασωπού ποταμού και η δημιουργία κέντρου βιολογικού καθαρισμού για τα ήδη υπάρχοντα λύματα, δε θα προβεί σε καμιά άλλη ενέργεια. Στη συνέχεια όμως γίναμε μάρτυρες δυο συνεδριάσεων του ΝΣ το Μάη του '96 στις οποίες συζητήθηκε σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος το οποίο δεν είχε καμία σχέση με τις αποφάσεις και τις κατευθύνσεις του ΝΣ. Η ΝΑΣ Αν. Αττικής κατήγγειλε την όλη διαδικασία και δε δέχτηκε να πάρει μέρος στη συμπαιγνία σε βάρος των συμφερόντων των κατοίκων της περιοχής αποχωρώντας από τη συνεδρίαση του ΝΣ. Κατήγγειλε επίσης ότι όλη η διαδικασία συζητήθηκε και εξελίχθηκε σε άλλα γραφεία και όχι στα θεσμοθετημένα όργανα της ΤΑ. Η όλη μεθόδευση και συμφωνία για το παραπάνω θέμα όπως επίσης και το παρασκήνιο που υπάρχει ανάμεσα στις δύο νομαρχίες και το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ για το ζήτημα των απορριμμάτων της Αττικής, μας δείχνουν το τι αγαθή συνεργασία υπάρχει στην πράξη σε όλα τα ζητήματα που αφορούν το μέλλον των κατοίκων του Λεκανοπεδίου ανάμεσα στους εταίρους του δικομματισμού (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ).

- Τι είναι αυτό που σας κάνει να ανησυχείτε ιδιαίτερα, για τη μετεγκατάσταση των βυρσοδεψείων;

- Τα δείγματα γραφής που έχουν δώσει μέχρι σήμερα το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ και οι δύο νομάρχες, για το μέλλον του Ασωπού, μας κάνουν να ανησυχούμε για το τι έργο πρόκειται να γίνει εκεί. Ενα έργο μάλιστα το οποίο θα στηρίζεται στον"έλεγχο" της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Κατά την άποψή μου βασική προϋπόθεση είναι η αρχική εξυγίανση και ο καθαρισμός του Ασωπού με τη δημιουργία κέντρου βιολογικού καθαρισμού στη θέση "Στενό" στον Αυλώνα και μετά να έρθουμε να συζητήσουμε για οποιοδήποτε άλλο σχέδιο. Εάν δε γίνει πρώτα αυτό, οι επιπτώσεις που θα υπάρχουν για τον Ασωπό και για όλη την περιοχή θα είναι τραγικές. Και καθώς δεν έχουμε δείγματα ότι θα υπάρξουν αυτές οι προϋποθέσεις, έχουμε κάθε λόγο να ανησυχούμε.

- Ποια είναι η δική σας θέση για να προστατευτεί ο Ασωπός ποταμός αλλά και για να λυθεί και το πρόβλημα των βυρσοδεψείων της Αττικής;

- Η ΝΑΣ πιστεύει ότι οι κάτοικοι και η πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση της Ανατολικής Αττικής πρέπει να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, να μην επαναπαυθούν στις αποφάσεις που έχουν πάρει τα ΝΣ μέχρι σήμερα σε βάρος των συμφερόντων τους και να συνεχίσουν τον αγώνα για την ενημέρωση όλων των κατοίκων του Λεκανοπεδίου για την κατάσταση, γιατί η θάλασσα του Νότιου Ευβοϊκού που μολύνεται, τους αφορά. Η ΝΑΣ πιστεύει ότι ταυτόχρονα χρειάζεται ο εκσυγχρονισμός και η μετεγκατάσταση των βυρσοδεψείων και είναι η μόνη παράταξη στα ΝΣ που υπερασπίζεται σταθερά τα συμφέροντα των επαγγελματοβιοτεχνών. Στην προκειμένη περίπτωση όμως, δε γίνεται να δεχτούμε το παρασκήνιο των δισεκατομμυρίων που εξελίσσεται στο όνομα του εκσυγχρονισμού, με αβέβαιο το μέλλον και των βυρσοδεψείων και του περιβάλλοντος της περιοχής.

Γ. Μ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εγκλημα διαρκείας σε βάρος της δημόσιας υγείας (2007-09-30 00:00:00.0)
Προηγείται η ρύπανση! (1997-08-19 00:00:00.0)
Απορρύπανση μόνο στα χαρτιά! (1997-01-29 00:00:00.0)
Ανάγκη άμεσης αντίδρασης (1996-08-10 00:00:00.0)
Υποσχέσεις, δισεκατομμύρια και... μελέτες (1996-01-30 00:00:00.0)
Ηταν, κάποτε, ένα ποτάμι... (1996-01-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ