Τρίτη 13 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Παραγωγή σεναρίων πολέμου

Στο προσκήνιο και πάλι σενάρια ενός ελληνοτουρκικού πολέμου. Την αρχή κάνει η βρετανική επιθεώρηση στρατηγικών θεμάτων "Ερ Φόρσες" με σχετικό δημοσίευμα που το αναδημοσιεύει η τουρκική εφημερίδα "Χουριέτ".

Προφανής στόχος η άσκηση πίεσης στην ελληνική πλευρά προκειμένου να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων σε έναν εφ' όλης της ύλης διάλογο επί των τουρκικών διεκδικήσεων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κοινός παρονομαστής αυτών των δημοσιευμάτων είναι η ανάδειξη από όλα τα πιθανά σενάρια, εκείνου το οποίο προβλέπει την κατάληψη ελληνικών, κυρίως νησιών του Αιγαίου ενώ δεν παραλείπεται να τονιστεί πόσο καταστροφικός θα είναι, ειδικά για την Ελλάδα ένας πόλεμος. Βέβαια είναι σαφές ότι τους Βρετανούς δεν τους έπιασε ο πόνος για τη χώρα μας αλλά η όλη προσπάθεια εντάσσεται στη δημιουργία του κατάλληλου κλίματος ώστε να εξαναγκαστεί η Ελλάδα σε μία διαπραγμάτευση υπό την απειλή ενός καταστροφικού πολέμου κατά τη διάρκεια της οποίας θα πρέπει μόνο να δώσει. Μάλιστα μιλάνε καθαρά για τα "ατού που θα έχει η κάθε μία πλευρά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μετά τον πόλεμο".

Συγκεκριμένα εξετάζονται τρία σενάρια: Το πρώτο αφορά τουρκική επίθεση σε νησιά του Αιγαίου και κατάληψη ορισμένων από αυτά. Το δεύτερο τουρκική επίθεση στη Θράκη και το τρίτο κατάληψη από τις τουρκικές δυνάμεις και της υπόλοιπης Κύπρου. Ως το πιο ευνοϊκό για την Τουρκία παρουσιάζεται το πρώτο, δηλαδή η κατάληψη νησιών του Αιγαίου.

Ασχετα πάντως από τη ρεαλιστικότητα ή μη των εν λόγω σεναρίων, είναι γεγονός ότι δημιουργείται ένα κλίμα. Εξάλλου γι' αυτό κατασκευάζονται. Και ταυτόχρονα επιβεβαιώνεται με την εκπόρευση αυτών των σεναρίων, η εμπλοκή αυτού που λέγεται "συμμαχικός παράγοντας" στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ