Τετάρτη 29 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΣΩΠΟΣ ΠΟΤΑΜΟΣ
Απορρύπανση μόνο στα χαρτιά!

Στα λόγια παραμένουν οι υποσχέσεις, που εξαγγέλλονται εδώ και δέκα χρόνια για την απορρύπανση του Ασωπού ποταμού. Τριάντα χρόνια μετά το χαρακτηρισμό του Ασωπού ως "φυσικού αποδέκτη" βιομηχανικών λυμάτων, αυτό που ισχύει είναι ό,τι ίσχυε και την πρώτη μέρα της τριακονταετίας: Τα εργοστασιακά απόβλητα εξακολουθούν να διοχετεύονται στον ποταμό, δημιουργώντας τεράστιο κίνδυνο για την υγεία των κατοίκων των γύρω περιοχών. Μάλιστα, αυτό που προκύπτει ως νεότερο στοιχείο είναι ότι, αντί να γίνουν έργα άμεσης απορρύπανσης, η περιοχή θα επιβαρυνθεί ακόμα περισσότερο στο άμεσο μέλλον, με τη μετεγκατάσταση, εκεί, 100 βυρσοδεψείων!

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στον Αυλώνα για το θέμα, ο νομάρχης Βοιωτίας, Γ. Σταμούλης, ισχυρίστηκε ότι "ούτε σταγόνα από τα λύματα των βυρσοδεψείων δε θα χυθεί στον Ασωπό", ενώ, αναφερόμενος στα έργα άμεσης απορρύπανσης, είπε πως "θα προηγηθούν κατά πολύ της μετεγκατάστασης των βυρσοδεψείων".

Ωστόσο, ορισμένα στοιχεία που προκύπτουν από τη β φάση της μελέτης του Πολυτεχνείου, για την απορρύπανση του Ασωπού και τη μετεγκατάσταση των βυρσοδεψείων, δημιουργούν ερωτήματα για τους ισχυρισμούς του νομάρχη.

"Θολά" σημεία

Η μελέτη προβλέπει τη δημιουργία ενός αγωγού διάθεσης των επεξεργασμένων υγρών μήκους 29,5 χιλιομέτρων, ο οποίος θα φτάνει μέχρι την Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας (ΚΜΕ). Ομως στα οικονομικά στοιχεία του έργου (προσμέτρηση, προϋπολογισμός) γίνεται αναφορά για έναν αγωγό μήκους 39,5 χιλιομέτρων (σ.σ. τόση είναι η απόσταση μέχρι τη θάλασσα), χωρίς να εξηγείται επαρκώς τι ρόλο θα παίξουν αυτά τα πρόσθετα 10 χιλιόμετρα αγωγού. Θα μεταφέρουν απλά τα λύματα στη θάλασσα, χωρίς να περνούν από επεξεργασία στη μονάδα, ή πρόκειται για τον αγωγό της μονάδας προς τη θάλασσα; Στη δεύτερη περίπτωση, ίσως προκύπτει ένα οικονομικό σκάνδαλο, αφού η ΚΜΕ και ο αγωγός της είναι ξεχωριστό έργο, με ξεχωριστό προϋπολογισμό και μελέτη και άρα αυτά τα 10 χιλιόμετρα επιπλέον αγωγού δε θα έπρεπε να αναφέρονται ως κόστος στη μελέτη για τον Ασωπό. Το αναξιόπιστο των δηλώσεων του νομάρχη σε σχέση με τα στοιχεία, δημιουργεί εύλογες ανησυχίες στους κατοίκους της περιοχής.

Ετσι, παρά τις διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου από τον νομάρχη Βοιωτίας, οι αντεγκλήσεις ήταν έντονες κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, στην οποία συμμετείχαν νομαρχιακοί σύμβουλοι της Ανατολικής Αττικής και της Βοιωτίας, εκπρόσωποι των δήμων των παρασώπιων περιοχών, εκπρόσωπος του Πολυτεχνείου και αρκετοί κάτοικοι. Οι αντιδράσεις ήταν πέρα για πέρα δικαιολογημένες, αφού προς το παρόν δεν υπάρχει καμία θετική εξέλιξη για το θέμα. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η σύμβαση της μελέτης του Πολυτεχνείου για τα έργα άμεσης απορρύπανσης δεν έχει υπογραφεί ακόμα!

Θα γίνουν τα έργα;

Την ανησυχία του για την κατάσταση, λόγω του αδιεξόδου που έχει δημιουργηθεί σε ό,τι αφορά την εξυγίανση του Ασωπού, εξέφρασε ο νομαρχιακός σύμβουλος Βοιωτίας και επικεφαλής της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας Βοιωτίας" Γ. Χρόνης,ο οποίος κατά τη διάρκεια της σύσκεψης τόνισε ότι τα"μεγάλα συμφέροντα οδηγούν σε αδιέξοδο και οι κίνδυνοι εξακολουθούν να υπάρχουν για τους κατοίκους των γύρω περιοχών". "Γίνεται μια προσπάθεια, συνέχισε ο ίδιος, να καθησυχαστούν οι κάτοικοι και οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προκειμένου να περάσουν αποφάσεις που αφορούν τη μετεγκατάσταση των βυρσοδεψείων". Παράλληλα, ο ίδιος εξέφρασε το φόβο ότι δεν πρόκειται να γίνουν έργα απορρύπανσης του Ασωπού. Ο φόβος στηρίζεται στο γεγονός ότι ήδη έχουν εκπνεύσει οι ημερομηνίες που είχε ανακοινώσει αρχικά η νομαρχία. Τον περασμένο Μάη ο νομάρχης Βοιωτίας με τον τεχνικό σύμβουλο του ΥΠΕΧΩΔΕ διαβεβαίωναν ότι είχε ανατεθεί μελέτη, που θα ήταν έτοιμη τον περασμένο Αύγουστο...

Πρέπει εδώ να επισημάνουμε ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις τις τελευταίες μέρες "δίνουν και παίρνουν". Ενα σενάριο που συζητιέται έντονα είναι αυτό της αποδοχής της μεταφοράς των βυρσοδεψείων στην Ανατολική Αττική από τον νομάρχη της περιοχής Δ. Φράγκο,σε αντάλλαγμα με τη διοχέτευση των απορριμμάτων της Ανατολικής Αττικής στη Βοιωτία, όπου θα γίνεται καύση σε εργοστάσιο που θα κατασκευαστεί εκεί! Γι' αυτό το λόγο, έγιναν προσπάθειες να καθησυχαστεί και ο δήμαρχος Αυλώνα Δ. Κυριακού,προκειμένου να αποφευχθούν μελλοντικές κινητοποιήσεις, μετά την απόφαση του περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, σχετικά με την πιθανή κατασκευή χώρου υγειονομικής ταφής απορριμμάτων, στον Αυλώνα...

Κ. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ