Τετάρτη 29 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Απόφαση για νέες... αρρυθμίες

Αμφιλεγόμενη η ομόφωνη απόφαση του ΚΕΣΥ για την επαναποστείρωση των ηλεκτροδίων στο "Ωνάσειο". Απ' τη μια αποφάνθηκε ότι η μέθοδος είναι απολύτως ασφαλής και απ' την άλλη συνιστά - άγνωστο γιατί - τη συνεχή παρακολούθηση

Ως ομόφωνη παρουσίασαν τα μέλη των αρμόδιων επιτροπών του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) την απόφασή τους για τη μέθοδο αποστείρωσης των επαναχρησιμοποιούμενων ηλεκτροδίων, που ακολουθείται στο "Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο".

Ανακοίνωσαν ότι η μέθοδος είναι απόλυτα ασφαλής. Εντούτοις, τόσο οι φωνές που ακούγονταν μέχρι το διάδρομο κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, όσο και η παρουσία, μετά τη συνεδρίαση, των μελών της επιτροπής, τέσσερις ώρες αργότερα στους εκπροσώπους του Τύπου, μαρτυρούσαν μια επιφυλακτικότητα, την οποία - για άγνωστους λόγους - απέκρυψαν και δε δημοσιοποίησαν. Η επισήμανση αυτή ενισχύεται από το γεγονός ότι στο πόρισμα που εξέδωσε η επιτροπή και υποβλήθηκε χτες το απόγευμα στον υπουργό Υγείας - Πρόνοιας, Κ. Γείτονα,γίνεται - παρά τις δηλώσεις για ασφάλεια της μεθόδου - και η σύσταση να παρακολουθείται συνεχώς το θέμα από τα αρμόδια θεσμοθετημένα όργανα του υπουργείου.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι παρά τη θετική για το ΩΚΚ απόφαση της Επιτροπής του ΚΕΣΥ, συνεδρίαζε μέχρι αργά το βράδυ και το Διοικητικό Συμβούλιο του "Ωνάσειου". Ποιο άραγε πρόβλημα απασχόλησε το ΔΣ;

Μια άλλη διάσταση - οικονομικού ανταγωνισμού - διαφάνηκε απ' τις δηλώσεις του Στ. Γερουλάνου,μέλους της Επιτροπής Λοιμώξεων του ΩΚΚ που συμμετείχε στη χτεσινή συνεδρίαση του ΚΕΣΥ. "Οταν - υποστήριξε - αποστειρώνεις κάποιος χάνει επειδή δεν του παραγγέλνεις το ανάλογο μηχάνημα". Οταν ρωτήθηκε τι εννοεί, ο Στ. Γερουλάνος αντιπαρήλθε το ερώτημα λέγοντας: "Δεν εξετάσαμε την οικονομική πλευρά του θέματος αλλά την ιατρική. Είμαστε γιατροί και δε θέλω να θίξω κανέναν".

Η Κεντρική Επιτροπή Λοιμώξεων του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας και η Επιτροπή Επεμβατικής Καρδιολογίας και Ηλεκτροφυσιολογίας του ΚΕΣΥ συνεδρίασαν μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η δημοσίευση, την περασμένη Παρασκευή, η έκθεση των ορκωτών λογιστών για το 1995 στο "Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο" και ανέφερε ότι πολλά υλικά, όπως τα ηλεκτρόδια - καθετήρες επαναχρησιμοποιούνται, αφού προηγουμένως αποστειρωθούν, προκειμένου να μειωθεί το έλλειμμα του νοσοκομείου.

Σε δηλώσεις του, μετά το πέρας της συνεδρίασης, ο πρόεδρος του ΚΕΣΥ, Β. Γολεμάτης,υποστήριξε ότι η απόφαση ελήφθη ομόφωνα. Δεν απάντησε στο ερώτημα αν η μέθοδος που ακολουθεί το ΩΚΚ είναι θεμιτή, παρά μόνο ότι η μέθοδος εφαρμόζεται και σε άλλες χώρες και ότι δεν έχει αναφερθεί στη διεθνή βιβλιογραφία περίπτωση λοιμώξεων από αποστείρωση, μετά από επαναχρησιμοποίηση εργαλείων. Διαβεβαίωσε, όμως, ότι προς το παρόν δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την εφαρμογή αυτής της μεθόδου.

Στο ερώτημα αν χρειάζεται έστω και μια σύσταση μη επαναχρησιμοποίησης της μεθόδου, μέλος του ΚΕΣΥ έδωσε και πάλι την απάντηση ότι η μέθοδος είναι απολύτως ασφαλής.

Χτες η εφημερίδα "Εθνος" δημοσίευσε την καταγγελία ότι ο θάνατος από ηπατίτιδα Β ενός 59χρονου που νοσηλεύτηκε στο ΩΚΚ προκλήθηκε από τη χρησιμοποίηση ηλεκτροδίων. Την καταγγελία έκανε η σύζυγος του αποβιώσαντος.Ερωτηθείς για το θέμα αυτό ο Στ. Γερουλάνος επανέλαβε ότι τα ηλεκτρόδια στην περίπτωση του 59χρονου ήταν καινούρια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ