Τετάρτη 29 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
"Θα είμαστε γραικύλοι"

Ο δήμαρχος Αθηναίων στρώνει το έδαφος για τον ενταφιασμό του Λύκειου της Αρχαίας Αθήνας. Εντονη αντίδραση από τον Λέων Αυδή

Με γενικόλογες φράσεις περί της "ανάγκης να διασωθεί η ιστορία", απάντησε ο δήμαρχος Αθήνας Δ. Αβραμόπουλος,στο αίτημα συμβούλων της αντιπολίτευσης να παρέμβει ο δήμος στο θέμα της ανακάλυψης και διάσωσης του Λυκείου Αθηνών, στο Πάρκο Ρηγίλλης. Ο δήμαρχος, κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, "προσπέρασε" το παραπάνω αίτημα, επικαλούμενος την προτεραιότητα (!) να επιβεβαιωθεί ιστορικά η συγκεκριμένη ανακάλυψη, ενώ έμμεσα προετοίμασε έδαφος για την ενδεχόμενη συνύπαρξη του Λυκείου με το ιδιωτικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, που θέλει να φτιάξει στο πάρκο η Γουλανδρή, λέγοντας ότι "το θέμα δεν είναι πώς θα γλιτώσουμε από το Μουσείο, για το οποίο άλλωστε το Δημοτικό Συμβούλιο έχει τοποθετηθεί".

Ωστόσο, μετά από την επιμονή των συμβούλων της αντιπολίτευσης, δέχτηκε να "έρθει" το θέμα σε συζήτηση στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Κάτι που είχε υποσχεθεί και την προηγούμενη Τρίτη, οπότε συνεδρίασε για το θέμα και το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, μπροστά στο αίτημα του επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα", Λέων Αυδή, να παρέμβει ο δήμος και να κάνει σαφή τη θέληση του να διασωθεί το Λύκειο Αθηνών.

Μιλώντας και πάλι χτες στο Δημοτικό Συμβούλιο ο Λέων Αυδής τόνισε: "Θα είμαστε γραικύλοι αν επιτρέψουμε να χτιστεί οποιοδήποτε κτίριο στο χώρο αυτό. Αυτό είναι το θέμα και τα άλλα, περί συνυπάρξεως, τα οποία προαναγγέλλονται από τον υπουργό κι έπειτα μισοαποφασίζονται από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, είναι κουβέντες χωρίς μεγάλη σημασία. Ο δήμαρχος πρέπει να καταλάβει ότι λόγοι, για να αποφασιστεί η συνύπαρξη, μπορεί να προβληθούν. Και ο Μοροζίνι που είχε βομβαρδίσει την Ακρόπολη, είχε πολύ σοβαρούς λόγους που το έκανε. Ηθελε να ξεκαθαρίσει από τους Τούρκους τη Μεσόγειο. Αλλά ο Μοροζίνι δεν έμεινε ως ένας αγνός ιδεολόγος, παρά ως αυτός που βομβάρδισε την Ακρόπολη. Ποια δόξα θέλει ο δήμαρχος;".

Ο,τι θέλει ο ιδιώτης

Ως εκπρόσωπος της εταιρίας που τοποθετεί και εκμεταλλεύεται τα στέγαστρα των στάσεων λεωφορείων, προκειμένου να διαφημίσει διάφορα προϊόντα εμφανίστηκε στη χτεσινή συνεδρίαση, η πλειοψηφία του δήμου, ψηφίζοντας την τροποποίηση της αρχικής σύμβασης, δηλαδή τη μείωση του αντίτιμου που πληρώνει η εταιρία για την παραπάνω δραστηριότητα κατά 12%. Παράλληλα, αποκαλύφτηκε η... φερεγγυότητα της εταιρίας, η οποία χρωστά στο Δήμο Αθηναίων 351 εκατομμύρια δραχμές περίπου, ενώ αμφίβολο είναι κατά πόσον τοποθετήθηκαν όλα τα στέγαστρα που είχαν συμφωνηθεί. Σ' αυτό δεν έδωσε απάντηση ούτε ο υπεύθυνος αντιδήμαρχος Β. Κορομάντζος,ο οποίος αρκέστηκε στη δέσμευση ότι με την... τροποποίηση θα υποχρεώσουν την εταιρία να τοποθετήσει στέγαστρα, και στις μη κεντρικές περιοχές της Αθήνας. Δεσμεύτηκε ακόμα να υπάρξει όρος στην εταιρία, ώστε να καλύπτεται με διαφήμιση μόνο η μια πλευρά των στεγάστρων. (Μέχρι και σήμερα είναι καλυμμένες και οι δύο πλευρές, με αποτέλεσμα ο επιβάτης να μην έχει ορατότητα και κατά συνέπεια να αναγκάζεται να βρίσκεται έξω από τα στέγαστρα).

Από την πλευρά τους οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης κατήγγειλαν ότι γίνεται αλόγιστη χρήση διαφήμισης, με αποτέλεσμα να ρυπαίνεται η πόλη και μάλιστα για πολύ μικρό αντίτιμο. Ο Λέων Αυδής τόνισε ότι ο δήμος στην ουσία ικανοποιεί αξιώσεις της εταιρίας, τη φερεγγυότητα της οποίας δεν ερεύνησε προηγουμένως. Ο ίδιος τάχθηκε κατηγορηματικά εναντίον της τοποθέτησης διαφημιστικών πλαισίων στους ελεύθερους χώρους. Οσον αφορά στη μείωση των θέσεων για στέγαστρα - που τόνισε στην εισήγησή του ο Β. Κορομάντζος - επισήμανε το ενδεχόμενο κατάργησής τους κατόπιν αξίωσης της εταιρίας που έκρινε αυτές τις θέσεις ασύμφορες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ