Τετάρτη 29 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μεγαλειώδες ξεκίνημα

Χιλιάδες τρακτέρ στις πλατείες εκατοντάδων χωριών. Μεγάλη συγκέντρωση στην Καρδίτσα. Η ενότητα και η αποφασιστικότητα των αγροτών σπάει τα κλίμα τρομοκρατίας, που επιχειρεί να επιβάλει η έντρομη κυβέρνηση, και συντρίβει το "επιχείρημα" περί υποκίνησης του αγώνα από το ΚΚΕ

Το μήνυμα εστάλη. Χτες, πρώτη μέρα του νέου αγροτικού ξεσηκωμού που συγκλονίζει πάλι ολόκληρη τη χώρα και χιλιάδες τρακτέρ βγήκαν σε εκατοντάδες χωριά της Θεσσαλίας. Η χτεσινή μέρα προδικάζει την επιτυχία και της νέας αγροτικής κινητοποίησης - "η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται" - παρά και ενάντια στην τρομοκρατική επίθεση της κυβέρνησης.

Οι αγρότες της Θεσσαλίας έστειλαν το μήνυμα και η κυβέρνηση οφείλει να το λάβει σοβαρά υπόψη της να αφήσει κατά μέρος την αδιαλλαξία της, τις απειλές και τις συκοφαντίες και να ικανοποιήσει εδώ και τώρα τα επείγοντα, συγκεκριμένα και δίκαια αιτήματα των αγροτών. Η μαζική συμμετοχή αγροτών από όλα τα χωριά του θεσσαλικού κάμπου αποδεικνύει περίτρανα ότι αυτό που τους κινητοποιεί είναι η οξύτητα των προβλημάτων τους και γελοιοποιεί το "επιχείρημα" περί κομματικής υποκίνησης ή αγροτικού πείσματος.

Οι αγρότες δεν ξεγελιούνται από τις ύποπτες και ανέξοδες υποσχέσεις της κυβέρνησης και αγωνίζονται για τη λύση των προβλημάτων τους. Ταυτόχρονα αποδεικνύεται ότι η τρομοκρατική κυβερνητική επιχείρηση, με απειλές των ΜΑΤ και των εισαγγελέων και τη χρησιμοποίηση δικαστών και ΜΜΕ, όχι μόνο δεν πετυχαίνει το στόχο να κάμψει το αγωνιστικό φρόνημα της αγροτιάς, αλλά αντίθετα πεισμώνει και ξεσηκώνει ακόμα περισσότερους βγάζοντάς τους στους δρόμους του αγώνα. Στο κενό πέφτει και η προπαγάνδα της κυβέρνησης και του συνόλου σχεδόν των ΜΜΕ ότι η νέα κινητοποίηση αποτελεί "βεντέτα" ανάμεσα στην κυβέρνηση και το ΚΚΕ. Η συμμετοχή χιλιάδων αγροτών, που πολιτικά πρόσκεινται στο κυβερνών κόμμα όπως και στη ΝΔ και άλλες πολιτικές δυνάμεις, ο ενωτικός χαρακτήρας του αγώνα διαψεύδει εμπράκτως αυτή την ανέντιμη προπαγάνδα.

Παράλληλα αναδεικνύεται η αντίθεση του αγροτικού κόσμου στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης. Μια αντίθεση, που αποτελεί την ουσία του νέου αγροτικού ξεσηκωμού και αυτή είναι που κάνει τους κυβερνώντες να "λυσσάνε", αφού αναγκάζονται να δίνουν λόγο στα αφεντικά των Βρυξελλών.

Χιλιάδες τρακτέρ στις πλατείες

Από προχτές το βράδυ στις πλατείες των χωριών άρχισαν να συγκεντρώνονται τα τρακτέρ. Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή τη φορά βγήκαν τρακτέρ σε επαρχίες και σε δεκάδες χωριά που δεν είχαν βγει στη μεγαλειώδη κινητοποίηση του περασμένου Δεκέμβρη. Δεν είναι όμως μόνο ο τεράστιος αριθμός των τρακτέρ που δίνει το στίγμα της νέας κινητοποίησης. Η αγροτική συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε χτες το πρωί στην πλατεία της Καρδίτσας, με χιλιάδες αγρότες να συμμετέχουν δυναμικά, δείχνει ότι ο αγροτικός κόσμος της Θεσσαλίας είναι αποφασισμένος, χρησιμοποιώντας όλες τις μορφές πάλης, να μην αφήσει την κυβέρνηση σε "χλωρό κλαρί", μέχρι να δοθούν λύσεις στα προβλήματα.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις

Από την άλλη μεριά η κυβέρνηση φέρεται σαν να θεωρεί τη Θεσσαλία εχθρικό έδαφος και τους αγρότες ως εχθρούς της Ελλάδας. Ετσι χτες εκατοντάδες αστυνομικοί έφτασαν στους θεσσαλικούς νομούς με στόχο να επιβάλουν κλίμα αστυνομοκρατίας και τρομοκρατίας. Ταυτόχρονα, η Αστυνομία προμηθεύεται γκρέιντερ και άλλα βαριά μηχανήματα από τις νομαρχίες, προκειμένου να τα χρησιμοποιήσει στις 4 Φλεβάρη για να μην επιτρέψει στους αγρότες να στήσουν μπλόκα.

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι τρομοκρατικές δίκες αγροτών που πήραν μέρος σε προηγούμενες κινητοποιήσεις. Σήμερα και την Παρασκευή δικάζονται αγρότες της Λάρισας, ενώ για τις 8 Απρίλη έχει οριστεί η δίκη 130 και πλέον αγροτών των Τρικάλων.

Παρά την αντιδημοκρατική και τρομοκρατική κυβερνητική επιχείρηση, οι αγρότες στέκονται ψύχραιμοι και σταθεροί στο δρόμο του αγώνα, οργανώνουν την πάλη τους μέχρι την τελική νίκη. Χτες συνεδρίασαν οι νομαρχιακές συντονιστικές επιτροπές αγώνα της Λάρισας, της Καρδίτσας, των Τρικάλων και της Μαγνησίας και πήραν μέτρα για την καλύτερη οργάνωση και περιφρούρηση της κινητοποίησης. Σήμερα το απόγευμα θα συνεδριάσει στη Λάρισα η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή.

Συμπαράσταση από άλλους εργαζόμενους

Ο νέος ξεσηκωμός βρίσκει τη συμπαράσταση των άλλων λαϊκών τάξεων και στρωμάτων της περιοχής, που γνωρίζουν πως χωρίς αγροτικό εισόδημα, ούτε οι εργάτες θα έχουν δουλιά, ούτε τα μαγαζιά τζίρο. Ετσι οι μόνοι που έμειναν να διαφωνούν με την κινητοποίηση και στρέφονται εναντίον των αγωνιζόμενων αγροτών είναι οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας, κάποιοι μεγαλοξενοδόχοι και μερικοί "βαλτοί" - ενεργούμενα της κυβέρνησης, που θέλουν να παίξουν το ρόλο του "αγανακτισμένου πολίτη".

Η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων των θεσσαλικών πόλεων βρίσκεται με το μέρος των αγροτών και στρέφει τα βέλη εναντίον της κυβέρνησης, η οποία αντί να λύσει τα οξυμένα προβλήματα, επιτίθεται με δριμύτητα εναντίον του 25% του ελληνικού λαού, για να μην πληγεί η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ που εφαρμόζει. Μια πολιτική που οδηγεί στο ξεκλήρισμα του 50% σχεδόν των αγροτικών οικογενειών, στην ερήμωση της υπαίθρου, στη συρρίκνωση της παραγωγικής βάσης της χώρας μας. Γι' αυτό και ο αγώνας των αγροτών κρατάει όρθια την τιμή της αγροτιάς, αλλά και την τιμή της πατρίδας. Η μάχη της αγροτιάς για την επιβίωσή της είναι μια μάχη υπέρ του λαού και τόπου μας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Εδειξαν τα δόντια τους»! (2000-01-20 00:00:00.0)
Αγωνιστική απάντηση της αγροτιάς (2000-01-09 00:00:00.0)
Συμπαρατάσσονται με τους αγρότες (1998-02-04 00:00:00.0)
"Συνεχίζουμει μέχρι την τελική νίκη" (1997-01-30 00:00:00.0)
Το μάθημα της ιστορίας (1997-01-19 00:00:00.0)
Στους δρόμους, οι Θεσσαλοί αγρότες (1996-02-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ