Τετάρτη 29 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αντιτορπιλικά στον Πηνειό...

ΘΕΣΣΑΛΙΑ (του πολεμικού απεσταλμένου μας).-

Αρχισε χτες η πολεμική επιχείρηση των εθνικών στρατιωτικών και αστυνομικών δυνάμεων εναντίον των αγροτών της Θεσσαλίας, οι οποίοι έχουν κατακλύσει με τρακτέρ τις πλατείες των χωριών κι ετοιμάζονται πυρετωδώς να καταλάβουν τις πόλεις και τις εθνικές οδούς. Οι εθνικές δυνάμεις είναι διατεθειμένες να χρησιμοποιήσουν όλα τα όπλα που διαθέτουν και με μια καλά οργανωμένη και συντονισμένη επίθεση να συντρίψουν τους αγρότες.

Η Πολεμική Αεροπορία μας - η οποία θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην επιχείρηση - ενεργεί, ήδη, αναγνωριστικές πτήσεις πάνω από τη Θεσσαλία και στην 110 Πτέρυγα Μάχης, που εδρεύει στη Λάρισα, ετοιμάζονται να σηκωθούν τα αεροσκάφη "παντός καιρού", τα οποία έχουν τη δυνατότητα να επιχειρούν βομβιστικές επιθέσεις εναντίον των στόχων, ξεπερνώντας όλες τις καιρικές αντιξοότητες, όπως την πυκνή ομίχλη που σκεπάζει, αυτή την εποχή, τη Θεσσαλία.

Το ναυτικό μας έστειλε δυο αντιτορπιλικά που πλέουν στον Πηνειό έτοιμα να παρέμβουν, ενώ στο λιμάνι του Βόλου σπεύδουν φρεγάτες και υποβρύχια.

Στρατιώτες της 1ης Στρατιάς, οπλισμένοι σαν αστακοί, με γκρέιντερ κι άλλα μεγάλα μηχανήματα, έχουν καταλάβει τα 5 "στρατηγικά" σημεία, επί των Εθνικών Οδών Αθήνας - Θεσσαλονίκης, Τρικάλων - Ιωαννίνων και Λαρίσης - Κοζάνης, όπου, όπως ανακοίνωσε η Συντονιστική Επιτροπή, θα στηθούν τα μπλόκα. Πανέτοιμοι είναι και οι αλεξιπτωτιστές να παρέμβουν, αν χρειαστεί.

Οι αστυνομικές δυνάμεις, συνοδεία των εισαγγελέων, έχουν ακροβολιστεί στις πλατείες των πόλεων, όπου θα πραγματοποιηθούν οι συγκεντρώσεις των αγροτών.

Ο εχθρός, το μόνο όπλο που διαθέτει είναι τα τρακτέρ. Στρατιωτικές πηγές δήλωναν στο "Ρ" ότι έχει γίνει καταγραφή των δυνατοτήτων που διαθέτουν τα τρακτέρ στην πολεμική αντιπαράθεση και τόνιζαν πως υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο για την αντιμετώπισή τους. Το σχέδιο προβλέπει: Σαμποτέρ των ειδικών δυνάμεων (λοκατζήδες, βατραχάνθρωποι κ.ά.) θα πλησιάσουν νύχτα τα τρακτέρ που βρίσκονται στις πλατείες των χωριών και θα προκαλέσουν μηχανικές βλάβες, ώστε να μην κινηθούν προς τις εθνικές οδούς. Αν αυτή η επιχείρηση δεν έχει τ' αναμενόμενα αποτελέσματα, τότε θα χρησιμοποιηθεί ειδικό υλικό - κάτι σαν "υγρό πυρ", όπως μας ειπώθηκε εμπιστευτικά - το οποίο διαλύει τα σίδερα...

Στην επιτυχή έκβαση της επιχείρησης - όπως τόνιζαν οι επικεφαλής του πολιτικού επιτελείου της κυβέρνησης που βρίσκονται επιτόπου κι έχουν συνεχή επαφή με τους διοικητές των στρατιωτικών και αστυνομικών δυνάμεων - μέγιστο ρόλο θα παίξει και η προπαγάνδα εναντίον των αγροτών. Προς τούτο θα ρίπτονται προκηρύξεις με αντιαγροτικό περιεχόμενο, ώστε να στραφούν οι κάτοικοι των πόλεων εναντίον των αγροτών και ταυτόχρονα εντεταλμένοι δημοσιογράφοι θα "βομβαρδίζουν" συνεχώς, μέσω των ΜΜΕ, με ανταποκρίσεις την κοινή γνώμη, μ' αποτέλεσμα ν' απομονωθούν οι αγρότες από το κοινωνικό σύνολο και να δικαιολογηθεί η επίθεση εναντίον τους.

Ιδιαίτερα ωφέλιμη θεωρείται η προσφορά των στελεχών της Αντικατασκοπίας, τα οποία έχουν διεισδύσει στα μετόπισθεν του εχθρού με στόχο να συλλέγουν πληροφορίες για τις επόμενες ενέργειες των αγροτών και ταυτόχρονα να τους στερήσουν από εφεδρείες τους που παραμένουν ακόμα στα χωριά.

Πολιτικές και στρατιωτικές πηγές μας εξήγησαν, επίσης, την τακτική του εχθρού, η οποία παραμένει η ίδια. Οι επικεφαλής τους επιμένουν να δηλώνουν πως οι αγρότες δεν προτίθενται να συγκρουστούν κατά μέτωπο με τις εθνικές δυνάμεις και, στα πλαίσια της αγροτικής προπαγάνδας, ανακοινώνουν ότι θα μοιράζουν γαρίφαλα. Ταυτόχρονα γίνεται προσπάθεια να συγκεντρωθούν δυνάμεις και από άλλους κοινωνικούς χώρους - εργάτες, επαγγελματοβιοτέχνες, έμποροι, επιστήμονες, νέοι και συνταξιούχοι - για τη δημιουργία λαϊκού μετώπου. Σ' αυτό πρωτοστατούν οι γνωστοί κουμμουστές ηγέτες. Για την αντιμετώπιση αυτού του κινδύνου το πολιτικό επιτελείο της επιχείρησης δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να διαταχθεί η προληπτική σύλληψη των κομμουνιστών ηγετών - εκτός του Μπούτα που τυγχάνει βουλευτής - ώστε ν' αποδυναμωθεί ο εχθρός και να συνθηκολογήσει.

Οπως δήλωνε κυβερνητικό στέλεχος που εποπτεύει της επιχείρησης, "η κυβέρνηση, το κράτος και το έθνος είναι σε θέση να συντρίψουν την αγροτική ανταρσία που υποκινείται από τους κομμουνιστές και τους συνοδοιπόρους τους και τούτο προς γνώσιν και συμμόρφωσιν και των άλλων λαϊκών τάξεων και στρωμάτων που θα σκεφτούν να επιχειρήσουν αντιπαράθεση με την πολιτική της κυβερνήσεώς μας".

Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ