Τετάρτη 29 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κοινοβουλευτική Επιτροπή για το Αγροτικό

Ενώ ήδη οι αγρότες βρίσκονται σε νέες αγωνιστικές κινητοποιήσεις, αποφασίστηκε προχτές στη Βουλή συγκρότηση Διακομματικής Επιτροπής για το αγροτικό πρόβλημα. Η Επιτροπή συγκροτείται μετά από πρόταση του ΣΥΝ, την οποία αποδέχτηκε η κυβέρνηση. Για τη συγκρότηση της Επιτροπής ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής δήλωσε τα παρακάτω:

"1. Το αγροτικό πρόβλημα της χώρας είναι τεράστιο και η αγροτική πολιτική, η οποία αποφασίζεται στις Βρυξέλλες με τη σύμφωνη γνώμη όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων και της σημερινής βέβαια, όχι μόνο δε λύνει το πρόβλημα, απεναντίας το οξύνει περισσότερο.

2. Χωρίς ριζική αλλαγή πολιτικής δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί το αγροτικό πρόβλημα. Οι δίκαιες διαμαρτυρίες των αγροτών δε θα 'ναι μόνο τωρινές, αλλά θα συνεχιστούν και στο μέλλον, διότι οδηγούνται στον αφανισμό. Επομένως, είναι καθαρά πολιτικό πρόβλημα και πολιτικού προσανατολισμού.

3. Με εθνικά ή όχι συμβούλια και παρασυμβούλια δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα.

4. Πιστεύουμε ότι ούτε και η Διακομματική Επιτροπή μπορεί να λύσει τα προβλήματα, αν δεν υπάρξει ριζική αλλαγή πολιτικής. Οι απόψεις των κομμάτων είναι ήδη καταγεγραμμένες. Υπάρχουν οι γνωστές δύο κατευθύνσεις: α) Η άποψη που λέει ότι η συμφωνία της ΓΚΑΤΤ, της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και της ΕΕ είναι μονόδρομος, με τις γνωστές έως τώρα καταστρεπτικές συνέπειες για τους αγρότες και β) Η άποψη του ΚΚΕ που θεωρεί ότι: Ορος ενάντια σ' αυτές τις καταστρεπτικές για τους αγρότες και τη χώρα συμφωνίες είναι ο ενωμένος και αποφασιστικός αγώνας των αγροτών, ο οποίος μπορεί να οδηγήσει στην αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων σήμερα και προοπτικά.

5. Παρ' όλα αυτά εμείς δεν είμαστε αντίθετοι στη συγκρότηση της Διακομματικής Επιτροπής στα πλαίσια της Βουλής. Δεν έχουμε όμως αυταπάτες ότι η Επιτροπή αυτή θα δώσει απάντηση στα οξυμένα προβλήματα των αγροτών που ήδη βρίσκονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις". Σχολιάζοντας εξάλλου τις δηλώσεις του υπουργού Γεωργίας τόνισε ότι προκαλούν τους αγρότες, προσθέτοντας: "Μακάρι να είχαμε τέτοια δύναμη, ώστε να κινητοποιούμε τους αγρότες".

Ο αρχηγός της ΝΔ Μ. Εβερτ ζήτησε αμέσως να συνέλθει η Επιτροπή και να καλέσει τους Θεσσαλούς αγρότες που κινητοποιούνται και με διάλογο να βρεθεί λύση στα προβλήματά τους, τονίζοντας ότι "αυτό που προέχει είναι να σταματήσουμε την κινητοποίηση". Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΝ Φ. Κουβέλης σημείωσε ότι στόχος της πρότασης του κόμματός του είναι η Βουλή να αναλάβει τις ευθύνες της. Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλας αφού εξέφρασε το φόβο ότι η Επιτροπή δε θα φέρει αποτέλεσμα, υπογράμμισε πως η κυβέρνηση αποδέχτηκε τη σύστασή της για να δημιουργήσει άλλοθι στη μη λύση των αγροτικών προβλημάτων. Επίσης κάλεσε τον πρωθυπουργό να συναντηθεί με τους αγρότες, επισημαίνοντας ότι θα ήταν μεγάλο λάθος να χρησιμοποιηθεί βία κατά των κινητοποιήσεων. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Φ. Ιωαννίδης υποστήριξε ότι αγρότες δεν είναι ο Παττάκης, αλλά η ΠΑΣΕΓΕΣ, προσθέτοντας πως το κράτος δεν μπορεί να αφήνει τον καθένα να παρανομεί.

Η 31μελής Επιτροπή εντός δύο μηνών θα καταθέσει το πόρισμά της στη Βουλή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ