Τετάρτη 29 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εγκατάλειψη ανάπηρων παιδιών

Στη Θεσσαλονίκη, την "Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης", 65 ανάπηρα παιδιά του Ψυχολογικού Κέντρου Βόρειας Ελλάδας σιτίζονται πια με ρύζι και ζυμαρικά, γιατί το υπουργείο Υγείας δε δίνει την απαραίτητη επιχορήγηση

Στο έσχατο σημείο εγκατάλειψης έχει φτάσει πλέον το Ψυχολογικό Κέντρο Βόρειας Ελλάδας. Η κοινωνική αναλγησία της κυβέρνησης και η αδιαφορία των κάθε λογής ανευθυνοϋπευθύνων έχουν οδηγήσει το ίδρυμα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς δεν υπάρχουν χρήματα ούτε για το φαγητό των 65 παιδιών με ειδικές ανάγκες που φιλοξενεί, ενώ οι 150 εργαζόμενοι συνεχίζουν για τρίτη βδομάδα την επίσχεση εργασίας, με μοναδικό αίτημα την άμεση χρηματοδότηση.Καθημερινά τρέφονται μόνο με ρύζι και ζυμαρικά και μέχρι πρόσφατα δε διέθετε ούτε υλικά για την καθαριότητα και το πλύσιμο των ρούχων. Το πρόβλημα χρηματοδότησης δεν αφορά μόνο τους απλήρωτους εδώ και 2 μήνες εργαζόμενους που δεν έχουν πάρει ούτε το δώρο, αλλά κυρίως τα 170 παιδιά του ιδρύματος που στερούνται τις υπηρεσίες του και ιδίως τα 65 που είναι οικότροφα. Πέρα από τις ελλείψεις, όλα τα προγράμματα εκπαίδευσης που αφορούν τα υπόλοιπα 100 παιδιά έχουν σταματήσει, με αποτέλεσμα προβλήματα να αντιμετωπίζουν και οι γονείς. Χτες ο νομάρχης υποσχέθηκε εκ νέου 27 εκατομμύρια, αλλά το ποσό δε φτάνει ούτε για το μισθό του Δεκέμβρη, ενώ μετά από πιέσεις και του συλλόγου γονέων υποσχέθηκε άλλα 40 εκατομμύρια, για τα οποία όμως δε δεσμεύτηκε χρονικά.

Στο μεταξύ, οι εργαζόμενοι σήμερα πραγματοποιούν νέα γενική συνέλευση, προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους απέναντι στη μέχρι τώρα αδιάλλακτη τακτική του υπουργείου Υγείας, ενώ δεν αποκλείουν τις επόμενες μέρες, με αφορμή την παρουσία κυβερνητικών παραγόντων στην επίσημη έναρξη της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, να προχωρήσουν σε συμβολικές διαμαρτυρίες κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων. Οι εργαζόμενοι, πέρα από την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων, ζητούν να λυθεί οριστικά το πρόβλημα της χρηματοδότησης με αύξηση των κονδυλίων, ενώ ουσιαστικά σε εκκρεμότητα παραμένει και το πρόβλημα των 35 εκτάκτων, των οποίων η σύμβαση έληξε κανονικά στις 31.1.1997.

Οι συμβάσεις ανανεώθηκαν μόνο για 3 μήνες, ενώ εδώ και χρόνια η ανανέωση ήταν ετήσια, γεγονός που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για μείωση προσωπικού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ