Τετάρτη 29 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΜΑΥΡΩΝ ΕΠΟΧΩΝ

Οι αγρότες από χτες το πρωί ξαναβγήκαν στους δρόμους και τις πλατείες για να διεκδικήσουν τα δίκαια αιτήματά τους, τα αιτήματα ζωής που πρόβαλαν στον ηρωικό ξεσηκωμό τους το Δεκέμβρη, αλλά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αρνείται δογματικά να ικανοποιήσει, εξωθώντας - και μ' αυτόν τον τρόπο - εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίους αγρότες σε μαζική εγκατάλειψη των χωριών τους. Η κυβέρνηση, παρ' όλο που οι αγρότες προειδοποίησαν ότι θα επανέρχονταν, αν δεν αντιμετωπίζονταν τα βασικά προβλήματά τους, αρνήθηκε να τα αντιμετωπίσει και έδειξε ξανά αδιαφορία. Εξακολούθησε, αντίθετα, την προπαγάνδα της ότι, τάχα, έκανε ό,τι ήταν δυνατόν και (πως) τα αιτήματα που θέτουν οι αγρότες είναι έξω από τις δυνατότητές της! Επέμενε, επίσης στα σαθρά επιχειρήματά της πως, τυχόν, ικανοποίηση των συγκεκριμένων αγροτικών αιτημάτων ανατρέπει ριζικά τον προϋπολογισμό που επιβάλει στο όνομα του γνωστού Προγράμματος Σύγκλισης του Μάαστριχτ. Είτε ότι έρχεται σε αντίθεση με τις επιλογές του Διευθυντηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στις οποίες η κυβέρνηση του Κ. Σημίτη, ως υποτελής, δηλώνει την απόλυτη υποταγή της.

Στην προοπτική, ωστόσο, του νέου μεγάλου ξεσηκωμού των αγροτών, οι κυβερνητικοί και κομματικοί παράγοντες του ΠΑΣΟΚ - με πρωτοστατούντα τον ανεκδιήγητο Θ. Τσουκάτο κι από κοντά τον άλλο γνωστό εκσυγχρονιστή με "ύφος και ήθος" Στ. Τζουμάκα - όχι μόνον συνέχισαν την κατασυκοφάντηση των αιτημάτων των αγροτών, αλλά παράλληλα και ταυτόχρονα προχώρησαν στην επιχείρηση κατατρομοκράτησης της μικρομεσαίας αγροτιάς της χώρας. Εστησαν ολόκληρη φάμπρικα με χιλιάδες δίκες - διώξεις αγροτών. Προχώρησαν την επιχείρηση εξαγοράς συνειδήσεων με ψευτοπαροχές και μικροεξυπηρετήσεις και υποσχέσεις σε "ημετέρους". Παράλληλα, χρησιμοποίησαν τον κυβερνητικό μηχανισμό κυρίως του υπουργείου Γεωργίας και άλλων κρατικών οργανισμών στήνοντας, με τη συνδρομή και άλλων κομμάτων, τη γνωστή παράσταση του Συμβουλίου Αγροτικής Πολιτικής (ΣΑΠ), προκειμένου να αποπροσανατολίσουν τους αγρότες για το υποτιθέμενο ενδιαφέρον τους. Σ' αυτήν την επιχείρηση εξαπάτησης των αγροτών, ασφαλώς, βασικό ρόλο ανέλαβαν και οι καρεκλοκένταυροι των συμβιβασμένων ηγεσιών των τριτοβάθμιων αγροτικών οργανώσεων.

***

Μπροστά στη θέληση και την αποφασιστικότητα των αγροτών και για να κάμψει την αγωνιστικότητά τους, τις τελευταίες μέρες περνά σε μια ανοιχτή τρομοκρατική επιχείρηση εκφοβισμού τους. Οργανώνει ένα "γιγαντιαίο" κρατικό κατασταλτικό μηχανισμό με ΜΑΤ και κλούβες για να αντιμετωπίσει τους αγωνιζόμενους αγρότες, θυμίζοντας τις "μαύρες και γκρίζες" δεκαετίες του 50 και του 60. Καθώς, αυτή η τρομοκρατική επιχείρηση, ωστόσο, προκαλεί ευρύτερη αγανάκτηση, η κυβέρνηση μαζί με το "Ευαγγέλιο και το Φραγγέλιο" που προβάλει προς εκφοβισμό, εντείνει και την εκστρατεία - επίθεση παραπληροφόρησης και λάσπης κατά του αγώνα των αγροτών, αλλά και του ΚΚΕ που στηρίζει τον αγώνα.

Ετσι, από τις γελοιότητες των προηγούμενων ημερών, πως τις νέες κινητοποιήσεις προκαλούν η... "βεντέτα Παττάκη" είτε κάποια προσπάθεια για..."πολιτική ρεβάνς" του ΚΚΕ, περάσαμε σε άλλο επίπεδο αντιπαράθεσης. Από το Σαββατοκύριακο - σε διατεταγμένη υπηρεσία προφανώς, και με τη συνδρομή των"διαπλεκομένων" ΜΜΕ - πρωτοκλασάτα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ επιδίδονται σε μια πρωτοφανή επιχείρηση κατασυκοφάντησης των αγροτικών κινητοποιήσεων προσπαθώντας, ταυτόχρονα, να διαμορφώσουν εικόνα "σύγκρουσης". Την ίδια ώρα ορισμένα ΜΜΕ δε διστάζουν να προβάλουν ανύπαρκτες προβοκατόρικες δηλώσεις του Β. Μπούτα. Ο στόχος είναι διπλός: Να τρομοκρατήσουν τους ξεσηκωμένους αγρότες για να αποτρέψουν τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις. Ακόμα, παρουσιάζοντας "άκαμπτους και αιμοβόρους" τους αγρότες και την Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή τους, επιδιώκουν να ρίξουν την κυβερνητική ευθύνη στους αγρότες για τα αναμενόμενα μπλόκα κι έτσι, να προετοιμάσουν το κατάλληλο κλίμα, ώστε να μπορέσει η κυβέρνηση να δικαιολογήσει, τυχόν, επίθεση με ΜΑΤ κατά των αγροτών.

***

Μ' αυτόν το στόχο ο γνωστός πρωθυπουργικός σύμβουλος Θ. Τσουκάτος, ωρύεται από τα ΜΜΕ όλες τις προηγούμενες μέρες: "Οχι, αυτό δε θα το επιτρέψουμε. Το 5% της πολιτικής έκφρασης του λαού προσπαθεί να επιβάλει τις απόψεις του!!!"... Για τον Θ. Τσουκάτο δεν υπάρχουν αγροτικές κινητοποιήσεις, αλλά το ΚΚΕ τα κάνει όλα! Μάλιστα, ο ανεκδιήγητος σύμβουλος, ανακαλύπτει και διαπιστώνει πως το ΚΚΕ δεν πήγε στο ΣΑΠ για να "μη λυθούν τα προβλήματα των αγροτών"! Από κει και πέρα ο άλλος, "καθ' ύλην αρμόδιος" "εκσυγχρονιστής" του ΠΑΣΟΚ και υπουργός Γεωργίας Στ. Τζουμάκας κατακεραυνώνει το... ΚΚΕ χρεώνοντάς το με απραξία (!) στα 22 χρόνια που μεσολάβησαν από το 1974, γιατί δεν έλυσε τα προβλήματα των αγροτών! Αλλά αν δείχνουν να τα έχουν χαμένα στα παραπάνω, αντίθετα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στο "διά ταύτα" είναι ξεκάθαρα: "Το ΠΑΣΟΚ χρησιμοποιεί το τρίπτυχο: ενημέρωση, διάλογο, πειθώ, αλλά το κράτος οφείλει να χρησιμοποιεί όλα τα μέσα για να κρατά την τάξη", αποφαίνεται ο Τσουκάτος, ενώ ο άλλος νεοφώτιστος υφυπουργός Γεωργίας, Β. Γερανίδης, ξεκαθαρίζει: "Ακόμα και ΜΑΤ μπορεί να χρησιμοποιηθούν". Το έργο συμπληρώνεται από τον Στ. Τζουμάκα και τον Β. Γιαννόπουλο που βρίζουν και απειλούν με δικαστικά μέτρα κατά των αγροτών... Κι ύστερα έρχεται ο Κ. Σκανδαλίδης και κάνει λόγο για προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ να σταματήσει τις αγροτικές κινητοποιήσεις "με έντονα δημοκρατικό χαρακτήρα"! Τόσο, δημοκρατικά... με ΜΑΤ, διώξεις και την απειλή των δικαστηρίων και του ιδιώνυμου!

Ας γνωρίζουν, ωστόσο, οι νεόκοποι ινστρούχτορες της κυβέρνησης Σημίτη πως οι περίοδοι του 50 και του 60 πέρασαν ανεπιστρεπτί. Ούτε οι απειλές, ούτε τα ΜΑΤ ούτε οι διώξεις θα σταματήσουν τους αγρότες, όσο τα προβλήματα δε λύνονται. Ας το πάρουν απόφαση μια και καλή...

Γιάννης ΖΑΓΓΑΝΑΣ

Οι περίοδοι του 50 και του 60 πέρασαν ανεπιστρεπτί. Ούτε οι απειλές, ούτε τα ΜΑΤ, ούτε οι διώξεις θα σταματήσουν τους αγρότες, όσο τα προβλήματα δε λύνονται


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ