Κυριακή 9 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Αγωνιστική απάντηση της αγροτιάς

Από τις πρώτες μέρες του 1999 οι αγρότες έδειξαν την αποφασιστικότητά τους να κλιμακώσουν τις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις, ώστε να διεκδικήσουν, μέσα από τη συνέχιση του αγώνα, άμεσες λύσεις στα μεγάλα και οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν

Χρονιά συνέχισης και κλιμάκωσης του αγώνα των αγροτών αποτέλεσε και το 1999. Για πέμπτη συνεχή χρονιά η αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ μπήκε στο «στόχαστρο» των αγροτικών κινητοποιήσεων και η μικρομεσαία αγροτιά, ενωτικά, δυναμικά, συντονισμένα έδωσε τη μάχη για να την ανατρέψει.

Από το πρώτο κιόλας δεκαήμερο του Γενάρη, φάνηκε καθαρά πως οι αγρότες ήταν αποφασισμένοι να διεκδικήσουν, μέσα από τη συνέχιση του αγώνα, άμεσες λύσεις στα μεγάλα και οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Να αγωνιστούν ενάντια στους καταστροφικούς κανονισμούς της ΕΕ που, με την επιβολή περιορισμών στις καλλιέργειες, ποσοστώσεις στην παραγωγή και πρόστιμα συνυπευθυνότητας, οδηγούν στη συρρίκνωση του αγροτικού εισοδήματος και στο μαζικό ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών. Τα αιτήματα του φετινού αγροτικού ξεσηκωμού ήταν, όπως και τις προηγούμενες χρονιές: Αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων τους, μείωση του κόστους παραγωγής, ρύθμιση των αγροτικών χρεών, σταμάτημα των δικαστικών διώξεων σε βάρος χιλιάδων αγωνιστών της αγροτιάς.

Οι ξωμάχοι του θεσσαλικού κάμπου, με σειρά αγωνιστικών λαϊκών κινητοποιήσεων στις πρωτεύουσες των τεσσάρων νομών, από τις 15 Γενάρη έδωσαν το «σύνθημα» για το νέο αγροτικό ξεσηκωμό, που απλώθηκε σε πανελλαδικό επίπεδο. Με αγροτικά μηχανήματα και τρακτέρ πολιόρκησαν τις πόλεις της Θεσσαλίας, απέκλεισαν νομαρχίες, εφορίες και υποκαταστήματα της ΑΤΕ, στήνοντας παράλληλα «μπλόκα» σε Δρούγο, «Δέλτα», Πάμισο Καρδίτσας, Τύρναβο, Φάρσαλα και στο Βελεστίνο Μαγνησίας. Με μαζικά, μαχητικά συλλαλητήρια σε Λάρισα, Καρδίτσα, Φάρσαλα, Τύρναβο, Τρίκαλα, Εβρο, Γιαννιτσά και Ζαγκλιβέρι, έστειλαν προειδοποιητικό μήνυμα στην κυβέρνηση πως κι αυτή τη χρονιά είναι αποφασισμένοι να διεκδικήσουν αγωνιστικά την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους και να απαιτήσουν τη στήριξη των βασικών αγροτικών προϊόντων τους (βαμβάκι, στάρι, καπνά, δημητριακά, τεύτλα, βιομηχανική τομάτα).

Την ίδια περίοδο στο δρόμο του αγώνα κατεβαίνουν και οι καπνοπαραγωγοί της Αιτωλοακαρνανίας, οι οποίοι δυο μέρες πριν πραγματοποίησαν προειδοποιητικό συλλαλητήριο, κατεβάζοντας τα τρακτέρ σε τρία σημεία της εθνικής οδού Αντιρρίου - Ιωαννίνων. Στις 19 Γενάρη, προειδοποιητικό παναγροτικό συλλαλητήριο πραγματοποιούν και οι αγρότες των Χανίων, απαιτώντας να παρθούν άμεσα μέτρα στήριξης για το λάδι, τα πορτοκάλια, την κτηνοτροφία, ενώ στις 20 του μήνα περισσότεροι από 2.500 ελαιοπαραγωγοί κατακλύζουν την προκυμαία της Μυτιλήνης, διαμαρτυρόμενοι για τις εξευτελιστικές τιμές στο λάδι, μ' ένα μεγαλειώδες Παλλεσβιακό συλλαλητήριο. Την ίδια μέρα οι αγρότες της Θεσσαλονίκης προχωρούν σε αποκλεισμούς υποκαταστημάτων της ΑΤΕ σε Χαλκηδόνα και Χαλάστρα, στις 21 και 22 του μήνα γίνονται συγκεντρώσεις σε κεφαλοχώρια της επαρχίας Λαγκαδά και στις 31/1 στη ΝέαΑπολλωνία γίνεται συλλαλητήριο αγροτοκτηνοτρόφων του Λαγκαδά και της Β. Χαλκιδικής.

Από την πρώτη Φλεβάρη, το αγωνιστικό «θερμόμετρο» ανεβαίνει. Στη Θεσσαλία ξεκινά ο νέος κύκλος κινητοποιήσεων -με τα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών, με τοπικά συλλαλητήρια, συμβολικούς αποκλεισμούς επαρχιακών δρόμων, περιοδείες από φάλαγγες τρακτέρ στα χωριά, ενημερωτικές συζητήσεις και συγκεντρώσεις- για να κορυφωθεί μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του μήνα με το συντονισμό του αγώνα σε πανθεσσαλικό επίπεδο. Στο πλευρό των αγωνιζόμενων αγροτών βρίσκονται εργαζόμενοι, μαθητές, επαγγελματοβιοτέχνες, έμποροι, εκπρόσωποι της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, δηλώνοντας έμπρακτα τη συμπαράστασή τους.

Η αδιάλλακτη στάση της κυβέρνησης, οδηγεί στις 8Φλεβάρη για άλλη μια χρονιά τους θεσσαλούς αγρότες στα «μπλόκα » του αγώνα. Παρά την τεράστια επιχείρηση τρομοκράτησης που έχει στηθεί από την κυβέρνηση, αλλά και τον ανοιχτό υπονομευτικό ρόλο της ηγεσίας της ΝΔ, οι μηχανές των τρακτέρ «ανάβουν» και οι αγρότες ξεκινούν από Καρδίτσα, Τρίκαλα και Λάρισα και «στρατοπεδεύουν» στην Εθνική Οδό Αθήνας - Θεσσαλονίκης. Οι Καρδιτσιώτες στη Βιοκαρπέτ, οι Λαρισαίοι και οι Τρικαλινοί στη διασταύρωση της οδού Σωκράτους, στην είσοδο της Λάρισας, ενώ τρακτέρ αγροτών της Μαγνησίας συγκεντρώνονται στην παλιά εθνική οδό, κοντά στο Βελεστίνο.

Την ίδια μέρα κατεβαίνουν σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις οι αγρότες της Αιγιάλειας και της Ηλείας, ενώ στις 9 Φλεβάρη γίνεται δεύτερο αγροτικό συλλαλητήριο στα Χανιά και στις 10 στη Μυτιλήνη. Την ίδια μέρα στήνεται νέο μπλόκο στον Αλμυρό Μαγνησίας, τη στιγμή που συνολικά έχουν στηθεί πέντε μπλόκα (Βιοκαρπέτ, Σωκράτους, Ριζόμυλο, Βελεστίνο και Δρούγο). Παράλληλα, αγωνιστικά συλλαλητήρια πραγματοποιούν οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Αρτας, οι αγρότες της ΒορειοκεντρικήςΕύβοιας, ενώ μπλόκα στήνονται στην Ηλεία (κόμβο Ανδραβίδας) και σε Μακεδόνια - θράκη (αερογέφυρεςΜαλγάρων και Χαλάστρας ) και ακολουθεί κινητοποίηση σε Δράμα και Κιλκίς. Στις 15 Φλεβάρη οι αγρότες της Θεσσαλίας αποφασίζουν να αποχωρήσουν από τα «μπλόκα», όχι όμως και από την καθημερινή αγωνιστική πάλη για επιβίωση, δίνοντας ραντεβού για νέους αγώνες.

Ο νέος κύκλος των αγροτικών κινητοποιήσεων ξεκίνησε στις 10 Σεπτέμβρη από τη Λάρισα, όπου οι αγρότες μαζί με τα τρακτέρ τους πραγματοποιούν μαχητικά συλλαλητήρια στις 10 και 14 Σεπτέμβρη. Τη σκυτάλη του αγώνα παίρνουν οι αγρότες της Καρδίτσας και οι ελαιοπαραγωγοί της Λέσβου, με δύο μεγάλα συλλαλητήρια στις 22 Σεπτέμβρη. Ακολουθούν τα Φάρσαλα στις 25 του μήνα και τα Τρίκαλα στις 27, ενώ στις 29 Σεπτέμβρη οι αγρότες των Σοφάδων πραγματοποιούν τοπική κινητοποίηση. Με αγωνιστικές κινητοποιήσεις δίνουν το νέο «παρών» και οι παραγωγοί βρώσιμης ελιάς της Χαλκιδικής, της Αμφισσας και της Στυλίδας. Στις 21 Οκτώβρη οι ελαιοπαραγωγοί της Λέσβου, με αφορμή την επίσκεψη Σημίτη, πραγματοποιούν μεγάλο συλλαλητήριο και στις 25 του μήνα οι αγρότες της Θεσσαλίας συνεχίζουν με δύο δυναμικές συγκεντρώσεις σε Φαρκαδώνα και Λάρισα.

Μήνας αγώνα και ο Νοέμβρης του 1999, με αγροτικά συλλαλητήρια στο Προάστιο Καρδίτσας (4/11), στο Δήμο Κάμπου (8/11) και το μεγάλο αγροτικό συλλαλητήριο στις 9 του μήνα στην Καρδίτσα. Ακολουθούν στις 30/11 οι αγρότες της Λάρισας, με συλλαλητήριο στα Φάρσαλα. Την 1η Δεκέμβρη οι αγρότες των Τρικάλων «υποδέχονται» τον υπουργό Γεωργίας με μαζική κινητοποίηση, ενώ ανάλογη υποδοχή επιφύλαξαν και οι αγρότες της Καρδίτσας την επόμενη μέρα. Τον τελευταίο μήνα του χρόνου αγωνιστικά προχώρησαν οι αγρότες της Ηλείας με συλλαλητήριο στον Πύργο. και στις 18 ακολούθησαν οι αγρότες της Αργολίδας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ