Τρίτη 26 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ
Εναρξη "συνευρέσεων" δημοτικού τύπου

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τάχθηκε υπέρ της υποστήριξης από το ΠΑΣΟΚ της υποψηφιότητας Δαμανάκη για τη δημαρχία της Αθήνας, αλλά 24 ώρες αργότερα συμπλήρωσε ότι πρόκειται για "προσωπική του άποψη"

Οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου σε συνέντευξη στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία" περί υποστήριξης από το ΠΑΣΟΚ της υποψηφιότητας της Μ. Δαμανάκη για τη δημαρχία της Αθήνας - που έσπευσε χτες να τις χαρακτηρίσει "προσωπικές" του απόψεις - άνοιξαν, και επίσημα, τις διαδικασίες συνδιαλλαγής μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΝ για κοινή κάθοδο στις εκλογές, μέσα από μια πορεία ευρύτερης πολιτικής συνεργασίας. Σε κάθε περίπτωση το θέμα δημιουργεί πεδίον δόξης λαμπρόν για σεναριολογία, καθώς όλοι οι ενδιαφερόμενοι έχουν στη διάθεσή τους ένα χρόνο μέχρι τις εκλογές για να αξιοποιήσουν το ζήτημα, στο πλαίσιο των "κεντροαριστερών" περιπτύξεων. Περιπτύξεις που αφ' ενός χρειάζεται η κυβέρνηση, μια και αυξάνονται οι ανάγκες της για αναζήτηση "αριστερών" δεκανικιών και άλλοθι, καθώς ετοιμάζει νέα αντιλαϊκή επιδρομή, αφ' ετέρου αποτελούν ζωτικό σημείο για όλες τις τάσεις στο εσωτερικό του ΣΥΝ, ανεξαρτήτως του πώς κάθε εσωκομματική πτέρυγα επιδιώκει να φτάσει στα "συγκυβερνητικά" σαλόνια.

Φυσικά δεν έλειψαν οι πρώτες αντιδράσεις στο φόντο της δήλωσης Ρέππα. Η ίδια η Μαρία Δαμανάκη ευχαρίστησε για την "τιμητική" πρόταση του υπουργού, κάνοντας λόγο, παράλληλα, για την "έντονη επιφυλακτικότητα" που τη διακρίνει... Πάντως... "δαμανακικότερος" της Μ. Δαμανάκη εμφανίστηκε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΝ, Δ. Παπαδημούλης, ο οποίος διέγνωσε στις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου "έμμεση αυτοκριτική... για τα όσα άστοχα είχε πει ο πρωθυπουργός στο Ναύπλιο" (!), τις αποκάλεσε "μικρό θετικό βήμα" υποστηρίζοντας ότι "είναι αδύνατο να είναι δημοψήφισμα για την κυβερνητική πολιτική οι εκλογές στο Δήμο της Αθήνας με επικεφαλής την Μ. Δαμανάκη, όταν είναι γνωστό ότι η Μ. Δαμανάκη ως βουλευτής του ΣΥΝ έχει σοβαρές διαφορές με την κυβερνητική πολιτική"...

Οσο για τον Ν. Κωνσταντόπουλο περιορίστηκε να πει ότι ο ΣΥΝ έχει μια "φερέγγυα παρουσία" στο Δήμο της Αθήνας και το πρόβλημα βρίσκεται στο ΠΑΣΟΚ, που "μη διαθέτοντας ούτε παρουσία ούτε πολιτική στον πρώτο δήμο της χώρας, προβληματίζεται και είναι λογικό"...

Φυσικά, οι διαφορετικές τάσεις που επικρατούν στο ΣΥΝ σχετικά με την επισημοποίηση της συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ (διαφορές που αντανακλούν τις αντιθέσεις μεταξύ των διαφόρων ομάδων για το ποιος θα ηγηθεί του σφιχταγκαλιάσματος της Χαρ. Τρικούπη με την Κουμουνδούρου) βρήκαν την ευκαιρία να εκδηλωθούν. Ετσι, με δήλωσή του ο Φ. Κουβέλης αναφέρει ότι ο ΣΥΝ "οφείλει να αποφύγει κεντρικού χαρακτήρα συμφωνίες" που "θα θολώνουν την εικόνα του προς τους πολίτες. Παράλληλα ο Π. Λαφανάζης δήλωσε ότι κατά την άποψή του "στις μεγάλες πόλεις ο ΣΥΝ δεν πρέπει να καταγραφεί συμπληρωματικά έναντι του ΠΑΣΟΚ".

Αντιδράσεις, όμως εκδηλώθηκαν και στο ΠΑΣΟΚ, οι οποίες ανάγκασαν τον Δ. Ρέππα να δηλώσει ότι η πρότασή του - για αντιπαραβολή στο "άστρο" του Αβραμόπουλου του "χαμόγελου" της Δαμανάκη - δε συνιστά κομματική θέση, αλλά προσωπική άποψη... Οσο για τον Θ. Πάγκαλο,αφού είπε ότι "θαύμασε και την ευφυϊα και την επιμέλεια" της Μ. Δαμανάκη στα δημοτικά θέματα, φρόντισε να την κατηγορήσει, γιατί στη δική της "ουδετερότητα" οφείλεται η ήττα του από τον Δ. Αβραμόπουλο το 1994, όπως είπε. Κατά τα άλλα δεν ξέχασε να αναφέρει ότι "είναι προφανώς μια πολύ καλή υποψήφιος", αλλά "μπορεί να υπάρχουν και άλλοι καλοί", αφού "οι εκλογές δεν είναι ούτε διαγωνισμός ούτε καλλιστεία"... Από την πλευρά του ο Γ. Σουλαδάκης εκτίμησε ως "πρόωρη" οποιαδήποτε συζήτηση, ενώ ο Γ. Παπανδρέου εξέφρασε την "εκτίμησή του" στο πρόσωπο της Μ. Δαμανάκη, αλλά επιφυλάχτηκε να εκφράσει άποψη για την τελική επιλογή του ΠΑΣΟΚ.

Τέλος, κατά τη χτεσινή της συνεδρίαση η γραμματεία της Νομαρχιακής Επιτροπής Α' Αθήνας του ΠΑΣΟΚ (όπως είναι γνωστό η ΝΕ έχει εκφράσει τη διαφωνία της με τον τρόπο που η κυβέρνηση προωθεί πρόσωπα ως υποψήφια για τη δημαρχία της Αθήνας) απέφυγε να τοποθετηθεί συγκεκριμένα στο ζήτημα.

Οπως δήλωσε στο "Ρ" ο γραμματέας της ΝΕ, Γ. Κουμέντος,τα στελέχη της θεωρούν πως πρέπει το ΠΑΣΟΚ να ακολουθήσει πολιτική αποκάλυψης των έργων του Δ. Αβραμόπουλου στο Δήμο Αθηναίων. Να προωθηθεί η συνεργασία ευρύτερων προοδευτικών δυνάμεων προκειμένου να χάσει η ΝΔ το δήμο. Να εξεταστούν τα σημαντικότερα προβλήματα της Αθήνας και να προταθούν λύσεις γι' αυτά. Μέσα απ' αυτές τις διαδικασίες να γίνει η επιλογή του υποψηφίου για τη δημαρχία, που πρέπει να είναι "πρόσωπο νίκης". Και η επιλογή να είναι αποτέλεσμα συλλογικών διαδικασιών και συζήτησης μέσα στα όργανα του ΠΑΣΟΚ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ