Τρίτη 26 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Απέρριψε αλλαγές σχεδίων γιατί εξυπηρετούσαν ιδιωτικά συμφέροντα

Τα ιδιωτικά συμφέροντα υπεράνω όλων και το περιβάλλον ας πάει στον... αγύριστο! Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης κατέθεσε δύο σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων για τροποποίηση των εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων των Δήμων Αιγάλεω και Βούλας, πήρε όμως την απάντηση που του έπρεπε από το Ε' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας: "Η επιχειρούμενη τροποποίηση, εμφανίζεται να υπηρετεί ιδιωτικά συμφέροντα και να μη δικαιολογείται από πολεοδομικούς λόγους. Με τα δεδομένα αυτά το υπό επεξεργασία σχέδιο δεν προτείνεται νομίμως",αναφέρεται στην απόφαση που αφορά το Αιγάλεω.

Ανάλογη ήταν η απόφαση του δικαστηρίου και για τη Βούλα, όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται: "Η ρύθμιση δε δικαιολογείται εκ πολεοδομικών λόγων, αλλ' επιχειρείται προεχόντως για την ικανοποίηση ιδιωτικών συμφερόντων".

Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι για την περιοχή της Βούλας η αρμόδια τμηματάρχης είχε εκφράσει τη διαφωνία της, αλλά παρ' όλες τις αντιρρήσεις το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος προωθήθηκε στο ΣτΕ για λόγους που μόνο ο Κ. Λαλιώτης γνωρίζει.

Το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο έκρινε ότι για τη Βούλα "επιχειρείται η μετατροπή τμήματος κοινόχρηστου χώρου του οικοδομικού τετραγώνου σε οικοδομήσιμο". Επίσης, στην ίδια απόφαση το Δικαστήριο επισημαίνει τη διαφωνία της αρμόδιας τμηματάρχη: "Περαιτέρω το Τμήμα κρίνει, αναφέρεται στην απόφαση, εν όψει και της σημειούμενης εν τέλει του σχεδίου ρητής διαφωνίας της αρμοδίας Τμηματάρχου, ότι η ρύθμισις δε δικαιολογείται εκ πολεοδομικών λόγων".

Οσον αφορά το Δήμο Αιγάλεω, το ΣτΕ κάνει λόγο για προσπάθεια να καταργηθεί δρόμος και να γίνει οικοδομήσιμος χώρος, καθώς επίσης να αποχαρακτηριστεί χώρος για σχολείο. Συγκεκριμένα, αναφέρεται στην απόφαση: "Επιχειρείται η τροποποίηση του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου του Δήμου Αιγάλεω με την κατάργηση οδού και τη μετατροπή της σε οικοδομήσιμο χώρο, τον αποχαρακτηρισμό τμήματος χώρου σχολείου και τον καθορισμό του εν μέρει ως οικοδομήσιμου χώρου και εν μέρει ως οδού και τον καθορισμό ρυμοτομικών και οικοδομικών γραμμών".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ