Τρίτη 26 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Οι ανάγκες της υπαίθρου είναι άλλες

Ανακοίνωση της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας Ιωαννίνων

Να απορρίψουν τις αναγκαστικές συνενώσεις και τους κάθε λογής υποστηρικτές τους, φανερούς ή κρυφούς, καθώς και το σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής απέναντι στην ύπαιθρο, καλεί τους δήμους, τις κοινότητες και τους κατοίκους της υπαίθρου, η Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία (ΝΑΣ) Ιωαννίνων. Ταυτόχρονα στέλνει μήνυμα συσπείρωσης γύρω από τις αγωνιστικές κινήσεις και μάχης - τώρα και στις νομαρχιακές εκλογές - για μια πολιτική υπέρ των εργαζομένων, των αγροτών, της νεολαίας, των γυναικών, των συνταξιούχων. Για μια Αυτοδιοίκηση διεκδικητική, αγωνιστική και αποτελεσματική υπέρ των συμφερόντων του λαού.

Η προτεινόμενη αναγκαστική μεταρρύθμιση των κοινοτήτων και η διοικητική διαίρεση σε δήμους, σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΝΑΣ, όχι μόνο δε θα βοηθήσει την ύπαιθρο, αλλά αντίθετα θα επιφέρει ένα ακόμη δυνατό χτύπημα, που ίσως αποδειχθεί η χαριστική βολή. "Για να ζήσει η ύπαιθρος, συνεχίζει, χρειάζεται μια άλλη αναπτυξιακή πολιτική, άλλη πολιτική απέναντι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Με το νέο σύστημα η κυβέρνηση, υλοποιώντας την κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θέλει να επιβάλλει νέους φόρους, ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών και στην ύπαιθρο, ανταποδοτική λειτουργία και πολιτικό έλεγχο, μέσω των νέων δήμων. Ομως οι ανάγκες της υπαίθρου είναι άλλες, όπως η στήριξη της αγροτικής οικονομίας, των συνταξιούχων, της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, της παιδείας, του δασικού και υδάτινου πλούτου. Ακόμη, επαρκής χρηματοδότηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αρμοδιότητες συνοδευόμενες από τους ανάλογους πόρους, αυτοτέλεια και δημοκρατική οργάνωση και λειτουργία".

Η κακή κατάσταση των χωριών και της υπαίθρου, συνεχίζει στην ανακοίνωσή της η ΝΑΣ, οφείλεται κυρίως στην αντιλαϊκή, αντιαγροτική πολιτική που εφάρμοσαν όλες οι μεταπολεμικές κυβερνήσεις. "Η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεινοπάθησε στα γρανάζια της κυβερνητικής εξουσίας. Το τελικό χτύπημα ήρθε να δώσει η ένταξή μας στην ΕΟΚ και την ΕΕ με την αντιαγροτική πολιτική, την αποδιοργάνωση και την ερήμωση. Οι κοινότητες με τις λίγες δυνατότητες που είχαν προσπάθησαν να κρατήσουν όσο μπορούσαν τη ζωή στην ύπαιθρο. Δεν εναντιώθηκαν όμως στην κυβερνητική πολιτική με αποτελεσματικό τρόπο. Πολλές φορές συμμάχησαν μ' αυτή την πολιτική, αγνοώντας την τραγωδία που τους περιμένει", σημειώνει.

Δεν περνά η προπαγάνδα της κυβέρνησης

"Οχτώ μήνες τώρα η κυβέρνηση, ο κυβερνητικός γενικός γραμματέας Περιφέρειας και η διορισμένη επιτροπή κάνουν ό,τι μπορούν για να πείσουν τις κοινοτικές αρχές και τους δημότες να αποδεχτούν την αναγκαστική συνένωσή τους". Ομως, όπως τονίζει η ΝΑΣ, παρά την προπαγανδιστική εκστρατεία, στην οποία η κυβέρνηση έχει αξιοποιήσει όλο της το μηχανισμό (κυβερνητικούς παράγοντες, νομάρχη, ΤΕΔΚ, μέσα ενημέρωσης), με αποφάσεις κοινοτικών συμβουλίων και λαϊκές συνελεύσεις, αιρετοί και κάτοικοι, έχουν απορρίψει το σχέδιο "Ι. Καποδίστριας". Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα της αντίστασης στα κυβερνητικά σχέδια, η ΝΑΣ, στην ανακοίνωσή της, φέρνει την περίπτωση της Κοινότητας Αγίας Παρασκευής, που πρόσφατα προέβη σε δυναμικές κινητοποιήσεις. Την ίδια στιγμή, καταγγέλλει η ΝΑΣ, η Διοικούσα Επιτροπή της ΤΕΔΚ Ιωαννίνων αρνείται να συγκαλέσει έκτακτο συνέδριο, ενώ ο νομάρχης αρνείται να συνεδριάσει το Νομαρχιακό Συμβούλιο για το θέμα. "Αρκούνται στον άχαρο ρόλο της υποστήριξης των κυβερνητικών επιδιώξεων, των παραπλανητικών ελιγμών περί της έδρας των δήμων, των πιέσεων ακόμη και των εκβιασμών", καταλήγει η ΝΑΣ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ