Τρίτη 26 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Οργανώνεται ο συντονισμένος αγώνας για την παιδεία
  • Την Πέμπτη το παλλαϊκό συλλαλητήριο στην πλατεία Κάνιγγος. Συγκέντρωση την ίδια μέρα και στη Θεσσαλονίκη
  • Αλλεπάλληλες συσκέψεις χτες στη Χαρ. Τρικούπη, για την αντιμετώπιση των αντιδράσεων που ήδη φουντώνουν

Με γοργούς ρυθμούς προχωρούν οι εκπαιδευτικοί φορείς στην καλύτερη προετοιμασία των κινητοποιήσεών τους και του μεγάλου παλλαϊκού συλλαλητηρίου, που θα γίνει την Πέμπτη, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Κάνιγγος, το οποίο θα είναι και η πρώτη δυναμική απάντηση στα αντιεκπαιδευτικά μέτρα Αρσένη.

Σήμερα συνεδριάζουν τα Διοικητικά Συμβούλια της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ στα γραφεία της ΔΟΕ, προκειμένου από κοινού να αποφασίσουν το πρόγραμμα των κινητοποιήσεων, ενώ σήμερα επίσης ξεκινάει και η Γενική Συνέλευση της Πανελλήνιας Ενωσης Αδιόριστων Εκπαιδευτικών (ΠΕΑΕ), όπου και θα αποφασιστούν οι κινητοποιήσεις. Ηδη η ΠΕΑΕ έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε καταλήψεις των γραφείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Επίσης, σήμερα το Συντονιστικό των φορέων - που απαρτίζεται από την Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ), τη Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ), τη ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ, την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών (ΟΙΕΛΕ), την Πανελλήνια Ενωση Αδιόριστων Εκπαιδευτικών (ΠΕΑΕ), τους Εργαζόμενους στα Φροντιστήρια, τις Ομοσπονδίες Γονέων - Κηδεμόνων Αθήνας και Πειραιά, την ΕΦΕΕ, την ΕΣΕΕ, το Συντονιστικό Οργανο Μαθητών Νυχτερινών Σχολείων - ξεκινά συναντήσεις με τα κόμματα. Σήμερα γίνονται συναντήσεις με το ΔΗΚΚΙ στις 2.30 μμ και το ΚΚΕ στις 5 μμ.

Το Συντονιστικό απαιτεί από την κυβέρνηση να αποσύρει το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο και να δώσει λύσεις στα προβλήματα της παιδείας με βάση τις προτάσεις των εκπαιδευτικών φορέων και καλεί τους εργαζόμενους, μαθητές, εκπαιδευτικούς να συσπειρωθούν σ' ένα ευρύ μέτωπο αγώνα για την υπεράσπιση της δημόσιας δωρεάν παιδείας.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση προσπαθεί μέσω αλλεπάλληλων συσκέψεων να βρει τις φόρμουλες εκείνες για να αντιμετωπίσει το ολοένα και διογκούμενο κύμα λαϊκής αντίδρασης στα προωθούμενα μέτρα της στην εκπαίδευση. Χτες στη 1.30 μ.μ. ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, συνάντησε τον υπουργό Παιδείας, Γερ. Αρσένη, με σκοπό να... ξεκαθαρίσουν για άλλη μια φορά ότι τα μέτρα που πρόσφατα εξαγγέλθηκαν θα εφαρμοστούν. Κατά τη συνάντηση αποφασίστηκε να γίνει αύριο σύγκληση του Κοινοβουλευτικού Τομέα Ελέγχου Παιδείας του ΠΑΣΟΚ με διευρυμένη σύνδεση, προκειμένου να γίνει ενημέρωση από τον υπουργό Παιδείας πάνω στο εκπαιδευτικό πολυνομοσχέδιο. Επισημάνθηκε ακόμη ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει απαρέγκλιτα στις αλλαγές του εκπαιδευτικού συστήματος γιατί θεωρεί ότι η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό της χώρας, ενώ ξεκαθαρίστηκε ότι το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί στο Θερινό Τμήμα της Βουλής.

Αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε νέα σύσκεψη στη Χαρ. Τρικούπη μεταξύ του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Κ. Σκανδαλίδη, του υφυπουργού στον πρωθυπουργό Γ. Πασχαλίδη, του υπουργού Παιδείας Γερ. Αρσένη, του υφυπουργού Παιδείας Γ. Ανθόπουλου και των συνδικαλιστών του ΠΑΣΟΚ στο χώρο των εκπαιδευτικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ εξέφρασαν επιφυλάξεις για τα μέτρα της κυβέρνησης και κύρια με τον τρόπο που προσπαθεί να τα προωθήσει,ενώ έντονη ήταν η διαφωνία τους ιδιαίτερα στο θέμα κατάργησης της επετηρίδας διορισμών.

Στη Θεσσαλονίκη

Συγκέντρωση και πορεία ενάντια στο νομοσχέδιο για την παιδεία, διοργανώνει την Πέμπτη 28 Αυγούστου ο Σύλλογος Φοιτητών Παιδαγωγικού Τμήματος του ΑΠΘ. Η συγκέντρωση θα γίνει στις 7 μ.μ. στο χώρο μπροστά στο άγαλμα του Βενιζέλου, με κεντρικό σύνθημα την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου, την αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 15% και την πραγματοποίηση μαζικών διορισμών από την επετηρίδα.

Ο Σύλλογος Φοιτητών Παιδαγωγικού αποφάσισε να συντονίσει τη δράση του με όλους τους φορείς της Θεσσαλονίκης και καλεί τους φοιτητές σε επαγρύπνηση.

  • Την καλοκαιρινή επίθεση της κυβέρνησης ενάντια στην παιδεία καταγγέλλει με ανακοίνωσή της και η ΕΣΑΚ Θεσσαλονίκης. Οπως υπογραμμίζει, "το σχέδιο νόμου έχει στόχο την ένταση της υλικής και πνευματικής εκμετάλλευσης της νεολαίας σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ και τη μετατροπή της σε μισοειδικευμένη εργατική τάξη, εύκολη λεία της εργοδοσίας μέσα στο πλέγμα των αντιδραστικών - ελαστικών εργασιακών σχέσεων που θέλουν να επιβάλουν".

Η ΕΣΑΚ καλεί τα συνδικάτα της Θεσσαλονίκης να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των εκπαιδευτικών και να πρωτοστατήσουν στη συγκρότηση αγωνιστικού μετώπου με όλους τους φορείς της εκπαίδευσης για την υπεράσπιση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ