Τρίτη 26 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ
Ο λόγος τώρα ανήκει στο Μέτωπο Παιδείας

"Το πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Παιδείας την προηγούμενη Παρασκευή σηματοδοτεί τη γενική επίθεση στα μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα της νεολαίας". Αυτό τονίζεται μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση των Πανσπουδαστικών Κινήσεων Συνεργασίας. Οι ΠΚΣ στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν:

"Το νέο αυτό τερατούργημα της κυβέρνησης:

  • Καταργεί ό,τι έχει μείνει από τη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση (φορτώνοντας την ευθύνη για τη λειτουργία των δημόσιων σχολείων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στους γονείς, επιβάλλοντας δίδακτρα στα Προγράμματα Σπουδών Επιλογής (ΠΣΕ) και στο "Ανοιχτό Πανεπιστήμιο", ανοίγοντας το δρόμο για τη γενική επιβολή διδάκτρων στην ανώτατη εκπαίδευση).
  • Υποβαθμίζει το γενικό επίπεδο των ιδρυμάτων της ανώτατης και ανώτερης εκπαίδευσης με τη θέσπιση των ΕΛΚΥΣ (ΠΣΕ), τα οποία απέχουν πολύ από το να παρέχουν πανεπιστημιακού επιπέδου υψηλή και σύγχρονη μόρφωση. Τα ΕΛΚΥΣ θα παρέχουν φτηνή κατάρτιση, κατάρτιση μιας χρήσης, ενώ τα προγράμματα σπουδών των ΕΛΚΥΣ θα λειτουργήσουν πιλοτικά (σύμφωνα με την κυβέρνηση) για τη γενικότερη αλλαγή των προγραμμάτων σπουδών.
  • Προωθεί την αποσύνδεση πτυχίου - επαγγέλματος - εργασιακών δικαιωμάτων. Τα προγράμματα σπουδών των ΕΛΚΥΣ θα είναι κομμένα και ραμμένα στις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου για αποφοίτους μιας χρήσης, με μειωμένα δικαιώματα και απαιτήσεις. Σε αυτή την κατεύθυνση βρίσκεται και η απόφαση για την κατάργηση της επετηρίδας και η θέσπιση συστήματος διορισμών που θα μετατρέπει τους αδιόριστους καθηγητές σε ομήρους της κυβέρνησης.
  • Υποβαθμίζει το γενικό μορφωτικό επίπεδο της νεολαίας. Η κυβέρνηση αδιαφορεί για τη βασική και μέση εκπαίδευση. Για την υποδομή και το επίπεδο γνώσεων που παρέχουν. Γυρίζει επιδεικτικά την πλάτη της στην ανάγκη για 12χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση και για Ενιαίο Πολυτεχνικό σχολείο. Το μόνο που την απασχολεί είναι η δημιουργία ενός αυταρχικού συστήματος διαρκούς "αξιολόγησης" και πιστοποίησης. Ετσι θα μεγαλώσει ο αριθμός των νέων που θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν πολύ νωρίς τις σπουδές τους, ενώ οι διαρκείς και χωρίς αντίκρισμα εξετάσεις θα διογκώσουν την παραπαιδεία.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να παρουσιάσει την πολιτική της σαν κοσμογονία, εμφανίζοντας το άσπρο - μαύρο. Προσπαθεί να φορτώσει στους απόφοιτους τις δικές της ευθύνες για τη μεγάλη επετηρίδα την ίδια στιγμή που υπάρχουν χιλιάδες κενές θέσεις στα σχολεία. Προσπαθεί να δημιουργήσει ψευδαισθήσεις στους γονείς και στους μαθητές ότι με τη δημιουργία των ΕΛΚΥΣ θα αποκτήσουν πανεπιστημιακού επιπέδου μόρφωση, ενώ με αυτό τον τρόπο θα μετατρέψει ουσιαστικά τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ σε ΚΕΚ, υποβαθμίζοντας την παιδεία. Η σοβαρότητα και η ειλικρίνεια της κυβέρνησης φαίνεται χαρακτηριστικά από το γεγονός ότι ενώ διαθέτει 6,5 δισεκατομμύρια για τους μισθούς των "αξιολογητών", η "κοσμογονία" του σχολείου της δεύτερης ευκαιρίας θα υλοποιηθεί μόλις με 1,8 δισ!

Το πολυνομοσχέδιο - έκτρωμα της κυβέρνησης το δημιούργησε το "μαστίγιο" της σύγκλισης. Είναι εμπνευσμένο και υποταγμένο στις αντιδραστικές κατευθύνσεις της ΕΕ και του ΟΟΣΑ, ενώ το "καρότο" για την υλοποίησή του είναι τα ψίχουλα των 43 δισ. που θα δώσει η ΕΕ μέσω του 2ου πακέτου Ντελόρ. Ας μην προσπαθεί άδικα η κυβέρνηση και τα επιτελεία της προπαγάνδας που τη στηρίζουν να συκοφαντήσει και να εμποδίσει τη δυναμική αντίδραση του ελληνικού λαού. Η απάντηση που θα πάρει θα είναι πολύ δυνατή. Ο λόγος τώρα ανήκει στον ελληνικό λαό. Στους εργαζόμενους, τους γονείς, τους καθηγητές, τους φοιτητές, τους σπουδαστές και στους μαθητές. Ο λόγος τώρα ανήκει σ' εμάς. Ο λόγος τώρα ανήκει στο Μέτωπο Παιδείας, που δημιουργείται".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ