Τρίτη 26 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΦΛΩΡΙΝΑ
Υπουργικό "σώου" υπέρ Κοπελούζου

Σε πεδίο εξαγγελιών, με ολίγο από τη συνηθισμένη κυβερνητική φιέστα, μετατράπηκε το περασμένο Σάββατο η ακριτική Φλώρινα. Σ' ένα νομό που φθίνει πληθυσμιακά, με αποτέλεσμα από 100.000 κατοίκους που είχε τη δεκαετία του '60, σήμερα να έχουν μείνει μόλις 52.000, κυβερνητικοί παράγοντες βρήκαν την ευκαιρία να δημαγωγήσουν σχετικά με την κατασκευή του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού (ΑΗΣ) Φλώρινας σε σχετικό διήμερο στο πλαίσιο των εκδηλώσεων "Πρέσπες '97". Συγκεκριμένα, οι υπουργοί Δικαιοσύνης Β. Γιαννόπουλος και Μακεδονίας - Θράκης Φ. Πετσάλνικος, διαβεβαίωσαν ότι είναι οριστική απόφαση της κυβέρνησης να κατασκευαστεί το εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Μελίτη της Φλώρινας. Ο Φ. Πετσάλνικος μάλιστα προσδιόρισε και το χρόνο έναρξης των εργασιών γύρω στο Φλεβάρη, ενώ ο Β. Γιαννόπουλος απέφυγε να μιλήσει για το τι θα πράξει η κυβέρνηση στην περίπτωση που ο εκτιμητής αποφανθεί ότι το κόστος είναι μεγαλύτερο από το πραγματικό. Λίγο αργότερα ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης Α. Παπαθανασόπουλος, δήλωνε από το βήμα ότι "η ΔΕΗ οδηγήθηκε σε υψηλό κόστος προκειμένου να προστατέψει το περιβάλλον". Αλλά και στη συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Δικαιοσύνης έδειχνε να μη γνωρίζει ότι το κόστος λειτουργίας του αναγκαίου για τη λειτουργία του ΑΗΣ φράγματος της Παπαδιάς, κόστους 14 δισ., δεν περιλαμβάνεται στο ποσό των 179,5 δισ. που θα κοστίσει ο σταθμός Μελίτης - Αχλάδας.

Ακόμα, ο Β. Γιαννόπουλος κάλεσε, με το ύφος που τον διακρίνει, "να το βουλώσουν" όσοι αντιτίθενται μέσα στο κόμμα του στη συγκεκριμένη σύμβαση, ενώ αποκάλεσε πανάθλιο δημαγωγό τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Δ. Πιπεργιά και "απείλησε" χαριτολογώντας να σπάσει το κεφάλι του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Φλώρινας, γιατί δεν πιστεύει την κυβέρνηση σ' αυτά που λέει για το έργο της ΔΕΗ στη Φλώρινα. Είπε ότι ξενύχτησε τρεις βραδιές για να μελετήσει τη σύμβαση και ότι πείστηκε μετά πως θα έπρεπε να κυρωθεί. Τα "διαμάντια" όμως εμπλουτίστηκαν και με τις θέσεις που ανέπτυξαν ο νομάρχης Φλώρινας και ο Γ. Λιάνης για την ανεργία. "Στη Φλώρινα έχουμε ανεργία επιλογής", είπε ο πρώτος. "Είναι μηδαμινή η ανεργία", συμπλήρωσε ο δεύτερος.

"Ψεύτες - ψεύτες"

Ολα αυτά λέγονταν την ίδια στιγμή που έξω από την αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου, πολλοί αδιόριστοι εκπαιδευτικοί έδιναν τη δική τους απάντηση και διαμαρτύρονταν για την κατάργηση της επετηρίδας, μιλώντας για το οξύτατο πρόβλημα επιβίωσής τους σε μια πόλη που δεν έχει καμία θέση εργασίας. "Ψεύτες, ψεύτες", φώναζαν οι διαδηλωτές στους υπουργούς που προσέρχονταν στο διήμερο.

"Δεν είμαστε αντίθετοι στη θέση της κυβέρνησης για την κατασκευή της συγκεκριμένης μονάδας, αρκεί να διασφαλιστούν και οι κατάλληλοι όροι", δήλωσε στο "Ρ" ο γραμματέας της ΝΕ Φλώρινας του ΚΚΕ, Δ. Μούλης."Για μας υπάρχει το θέμα της υπερτιμολόγησης στη συγκεκριμένη σύμβαση, 70 δισ. που θα πάνε στις τσέπες του Κοπελούζου. Επίσης δεν είναι ξεκάθαρο με ποιες προϋποθέσεις θα λειτουργήσει ο ΑΗΣ και αν προβλέπεται να ανοίξει νέο ορυχείο. Ασάφεια υπάρχει και για το ιδιοκτησιακό καθεστώς του ΑΗΣ, αν δηλαδή θα ανήκει στη ΔΕΗ ή θα μετέχουν σ' αυτό και ιδιώτες".

"Ζητάμε να μην υπογραφεί η συγκεκριμένη σύμβαση, ο ΑΗΣ να κατασκευαστεί από την ίδια τη ΔΕΗ και να ανοίξει ορυχείο έτσι που να συμβάλει και στην αντιμετώπιση της ανεργίας και στην παραγωγή φθηνής ενεργείας. Επιμένουμε ακόμη στο δημόσιο και κοινωφελή χαρακτήρα του ΑΗΣ Φλώρινας", κατέληξε ο γραμματέας της ΝΕ Φλώρινας του ΚΚΕ.

Απ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ