Τρίτη 26 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
29Ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΕΙΣΜΟΛΟΓΙΑΣ
"Μαύρες τρύπες" και στη Γη

Μια νέα θεωρία - άποψη, με την οποία είναι δυνατό να ερμηνευτούν φαινόμενα ηφαιστειακής και σεισμικής δραστηριότητας, διατύπωσαν χτες στη Θεσσαλονίκη τρεις Ελληνες επιστήμονες

"Μαύρες τρύπες στο εσωτερικό της Γης. Πιθανά αίτια ηφαιστειακής και σεισμικής δράσης".Ετσι τιτλοφορείται η νέα θεωρία - άποψη, που διατύπωσαν χτες στο 29ο Διεθνές Συνέδριο Σεισμολογίας και Φυσικής του Εσωτερικού της Γης, που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, με κοινή ανακοίνωσή τους, οι αστροφυσικοί ερευνητές του Κέντρου Ερευνών Αστρονομίας και Εφηρμοσμένων Μαθηματικών της Ακαδημίας Αθηνών δρ. Ιωάννης Λυριτζής και Βασίλης Πετρόπουλος,καθώς και ο μαθηματικός Μάνος Μάνου.

Οπως αναφέρει χτεσινή ανακοίνωση της Ακαδημίας, "με τη θεωρία αυτή είναι δυνατό να ερμηνευτούν φαινόμενα ηφαιστειακής και σεισμικής δραστηριότητας από πιθανή εξαέρωση κάποιας μαύρης οπής",αλλά και άλλα γεωφυσικά φαινόμενα: "Οι πηγές που προκαλούν την εσωτερική θερμότητα της Γης, η μεταβολή του ρυθμού περιστροφής της Γης, τα αίτια αποκόλλησης των τεκτονικών πλακών (μετατόπιση ηπείρων), οι χημικές ανωμαλίες στο "Μανδύα" της Γης (οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται κατά την έκρηξη στο τελευταίο στάδιο της ζωής των κηλίδων, μπορεί να οδηγήσουν σε απότομες και σύντομες θερμοπυρηνικές αντιδράσεις)".

Η θεωρία των ερευνητών της Ακαδημίας βασίζεται στην υπόθεση "περί υπάρξεως σημειακών ατελειών τύπου μαύρων οπών του χωροχρόνου, μικρών μαζών (100.000 ως μερικών δισεκατομμυρίων κιλών) μέσα σε ουράνια σώματα" και ότι "και η Γη περιέχει τέτοιες τοπογραφικές ανωμαλίες". Οι τρεις επιστήμονες πιστεύουν ότι οι τύπου μαύρων οπών κηλίδες "δεν είναι του τύπου των Μαύρων Οπών στο διάστημα", αλλά ότι πρόκειται για "υπέρπυκνη συγκέντρωση μάζας σε μικρό χώρο, σίγουρα χιλιάδες φορές μικρότερο από την κεφαλή της καρφίτσας (!)". Κι όμως αυτή η μάζα "έχει μεγάλες τιμές βαρύτητας", της οποίας η βαρυντική δύναμη ""έλκει" υλικό από το περιβάλλον της". Η μάζα των κηλίδων, που "υπάρχουν από τη δημιουργία της Γης, αν και μπορεί να προέλθουν και από την έλξη δύο γειτονικών τέτοιων βαρυντικών σημειακών ανωμαλιών",όπως έχει υπολογιστεί, "κυμαίνεται από μερικές χιλιάδες έως μερικά δισεκατομμύρια κιλά".

Οι τρεις ερευνητές, θεωρώντας ότι η αφετηρία τέτοιων μικροκηλίδων εντοπίζεται ""σε θερμικές κηλίδες", όπως μαγματικούς θαλάμους στον εσωτερικό υγρό πυρήνα της Γης και γενικά σε σημεία αυξημένης θερμοκρασίας και πίεσης", και τονίζοντας ότι η έρευνά τους συνεχίζεται, συσχετίζουν αυτές τις μικροκηλίδες στο εσωτερικό της Γης με τα ηφαίστεια και τους σεισμούς".

Στο συνέδριο ανακοινώθηκε χτες και η αλλαγή πλεύσης στο ερευνητικό πρόγραμμα της Ιαπωνίας, μετά από την αποτυχημένη προσπάθεια προσδιορισμού πρόδρομων φαινομένων, στον καταστρεπτικό σεισμό του Κόμπε το 1995, όπου εφαρμόστηκαν μέθοδοι μακράς διάρκειας πρόγνωσης των σεισμών.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου ανακοινώθηκαν 92 επιστημονικές εργασίες και παρουσιάστηκαν 119 εργασίες υπό τη μορφή πόστερ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παρέμβαση για το εμπορικό κέντρο στην Ακαδημία Πλάτωνος (2017-04-26 00:00:00.0)
Το τοπίο πριν από τους δεινόσαυρους (2012-12-09 00:00:00.0)
Δεκάδες νεκροί από τσουνάμι και ηφαιστειακές εκρήξεις (2010-10-27 00:00:00.0)
Ταξίδι στον Αυγερινό με το «Εξπρές Αφροδίτη» (2006-04-22 00:00:00.0)
Οι σεισμοί, μέρος της διαδικασίας της ζωής (1999-09-12 00:00:00.0)
Η ταυτότητα του κ. Χριστόδουλου (1998-12-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ