Τρίτη 12 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΡΗΤΗ
Αντιδρούν στις αναγκαστικές συνενώσεις

Αυξάνονται συνεχώς οι αντιδράσεις κατοίκων και αιρετών στις αναγκαστικές συνενώσεις των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) που προωθεί η κυβέρνηση με το πρόγραμμα "Ι. Καποδίστριας". Τις αντιδράσεις αυτές, η κυβέρνηση, προσπάθησε, από την αρχή, να υποβιβάζει, μεταφράζοντάς τες σε μικροκομματικές σκοπιμότητες και ανησυχίες για το ποια θα είναι η έδρα και η ονομασία των νέων δήμων που θα προκύψουν, σύμφωνα με το παραπάνω πρόγραμμα. Ομως, πέρα από ελάχιστες περιπτώσεις, τα μηνύματα και οι αντιδράσεις που φτάνουν απ' όλη την Ελλάδα - όπως αυτά έχουν καταγραφεί και σε ψήφισμα της Πανελλήνιας Επιτροπής Αγώνα κατά των αναγκαστικών συνενώσεων - στρέφονται εναντίον των κυβερνητικών σχεδίων και του αντιδημοκρατικού τρόπου εφαρμογής τους.

Στην Κρήτη, στο νομό Λασηθίου, σε κινητοποίηση βρίσκεται από χτες η κοινότητα Κριτσάς, ενώ το ίδιο επρόκειτο να αποφασίσει το απόγευμα, το Κοινοτικό Συμβούλιο του Καλού Χωριού. Σε απόφαση του Κοινοτικού Συμβουλίου Κριτσάς καταγγέλλονται τόσο οι αυθαίρετοι σχεδιασμοί του προγράμματος "Ι. Καποδίστριας" και οι μηχανορραφίες που εξυφαίνονται γύρω απ' αυτό, αλλά και το ίδιο το πρόγραμμα που θέλει να δημιουργήσει δήμους - τέρατα σε βάρος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των πολιτών της. Σε λαϊκή συνέλευση της κοινότητας, την προηγούμενη βδομάδα αποφασίστηκε η δημιουργία επιτροπής για κλιμάκωση του αγώνα τους.

Να σημειώσουμε ότι στο νομό, έχει συγκροτηθεί ήδη από τον Ιούνη, σε συνέλευση δημοτών και αιρετών στο Δήμο Μεραμπέλλου, Συντονιστική Επιτροπή κατά των αναγκαστικών συνενώσεων. Σε ψήφισμα της Επιτροπής σημειώνεται η ριζική αντίθεση στο πρόγραμμα "Ι. Καποδίστριας", καθώς "θα αναγκάσει τους αιρετούς να κυνηγούν απελπισμένα τη "βιωσιμότητα" του δήμου τους, βάζοντας ατελείωτους φόρους και ανταποδοτικά τέλη, ιδιωτικοποιώντας κάθε δημοτική περιουσία στο όνομα της "αξιοποίησης" και του "ανταγωνισμού" της".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ