Τρίτη 12 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εφαρμόστε το νόμο!

Τρομοκρατική ανακοίνωση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βόρειας Ελλάδας που καλεί την κυβέρνηση να εφαρμόσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στους Καναδούς για την εγκατάσταση του εργοστασίου χρυσού στην Ολυμπιάδα του Στρυμονικού κόλπου

Τη δυναμική παρέμβαση των δυνάμεων καταστολής και την ενεργοποίηση των μηχανισμών τρομακράτησης του λαϊκού κινήματος, προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα της καναδέζικης εταιρίας TVX, αξιώνει με χτεσινή του ανακοίνωση ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βόρειας Ελλάδας. Οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου καλούν την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην κινητοποίηση των αρμοδίων κρατικών αρχών "για την εφαρμογή των νόμων του κράτους και για την πιστή τήρηση των υποχρεώσεων που ανέλαβε η Ελληνική Πολιτεία απέναντι στην TVX HELLAS".

Η παρέμβαση αυτή έρχεται δύο μέρες μετά τα αδιάψευστα μέχρι στιγμής δημοσιεύματα για επέμβαση της αστυνομίας με στόχο την καταστολή των αντιδράσεων των κατοίκων της περιοχής της Ολυμπιάδας όσον αφορά τη λειτουργία της μονάδας, για περιβαλλοντικούς λόγους. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση, προκειμένου να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση των Μεταλλείων Κασσάνδρας και μάλιστα με τους όρους που απαίτησαν οι Καναδοί, προχώρησε στην ένταξη της μονάδας στον αναπτυξιακό νόμο χωρίς την ύπαρξη χωροταξικής και περιβαλλοντικής μελέτης, που αποτελούν απαραίτητους όρους για την υπαγωγή των επενδύσεων στις ευεργετικές διατάξεις του αναπτυξιακού νόμου. Οι μελέτες αυτές γίνονται εκ των υστέρων και αναμένεται να ολοκληρωθούν στα μέσα Σεπτέμβρη. Από την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της μελέτης πάντως δεν προκύπτει ότι η Ολυμπιάδα είναι η κατάλληλη περιοχή για την ίδρυση της μονάδας, γεγονός που δικαιώνει τις δίκαιες αντιδράσεις της βεβαρημένης περιβαλλοντικά περιοχής.

Σήμερα η απόφασητης Επιτροπής

Σήμερα το απόγευμα συνεδριάζει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των κοινοτήτων του Στρυμονικού κόλπου προκειμένου να αποφασίσει πώς θα αντιδράσει στα σχέδια της κυβέρνησης για βίαιη καταστολή των αντιδράσεών τους στη δημιουργία της λεκάνης απορροής των αποβλήτων της μονάδας Χρυσού στην Ολυμπιάδα.

Μετά τα τελευταία επεισόδια που διαδραματίστηκαν στις 24-25 Ιούλη, οπότε οι χιλιάδες κάτοικοι της περιοχής απέτρεψαν την εγκατάσταση των γεωτρυπάνων του ΙΓΜΕ για την εκτέλεση των εργασιών της Β' φάσης της μελέτης εναλλακτικών θέσεων χωροθέτησης της μεταλλουργίας χρυσού, η κυβέρνηση άρχισε, όπως φαίνεται, να χάνει την ψυχραιμία της.

Οι εργασίες ξεκίνησαν μετά τις 25 Ιούλη στη θέση Εκκλησιαστικός Κήπος στα Στάγειρα Χαλκιδικής. Τώρα η κυβέρνηση "καίγεται" να προχωρήσει η εγκατάσταση των μηχανημάτων και στη θέση Κηπουρίστρα της Ολυμπιάδας. Η πρώτη προσπάθεια απέτυχε μπροστά στην αποφασιστικότητα των 2.500 κατοίκων. Η υπουργός Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου δήλωσε (24 Ιούλη) ότι "το μηχάνημα θα εγκατασταθεί ό,τι κι αν γίνει".

Δημοσίευμα της "Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας" που μέχρι και χτες το βράδυ δε διαψεύστηκε, έρχεται πλέον να επιβεβαιώσει τις προθέσεις της κυβέρνησης για βίαιη καταστολή των αντιδράσεων των κατοίκων στην καταστροφή του περιβάλλοντος και στην άνευ όρων παράδοση της περιοχής στα καταστροφικά σχέδια των Καναδών. Και όλα αυτά στο όνομα των υπερκερδών. Γιατί η λύση που προτείνεται από φορείς και επιστήμονες για μεταφορά των κοιτασμάτων σε άλλη περιοχή για επεξεργασία, ώστε να μην καταστραφεί περιβαλλοντικά ο Στρυμονικός κόλπος, κρίθηκε ότι θα έχει επιπτώσεις στα κέρδη της επιχείρησης. Δηλαδή θα της επιφέρει μειωμένα κέρδη.

Σύμφωνα λοιπόν με το δημοσίευμα, κλιμάκιο αξιωματικών που έκανε αυτοψία στην περιοχή για την καλύτερη και αποτελεσματική οργάνωση της αστυνομίας, κατέληξε ότι απαιτούνται περίπου 40 διμοιρίες αστυνομικών, βαρέα και τεθωρακισμένα οχήματα, πυροσβεστικά κλπ, ότι επιβάλλεται να γίνουν άμεσες συλλήψεις των 50-60 συνήθως πρωταγωνιστών στα επεισόδια και πως πρέπει να ληφθεί μέριμνα για την απομάκρυνση των παιδιών από τα μπλόκα διαμαρτυρίας. Δηλαδή να οδηγηθούν σε ειδικό χώρο υπό την επιμέλεια εισαγγελέα ο οποίος θα μπορεί να απευθύνει στους γονείς κατηγορίες για έκθεση των παιδιών σε κίνδυνο.

Στόχος των παραπάνω δεν μπορεί να είναι άλλος από την τρομοκράτηση και τον εκφοβισμό των κατοίκων των κοινοτήτων του Στρυμονικού κόλπου που εδώ και δύο χρόνια βρίσκονται σε μόνιμη επιφυλακή για την αποτροπή των καταστροφικών ενεργειών επιχείρησης, κυβέρνησης και αρμόδιων κρατικών φορέων. Η μέχρι τώρα δράση των κατοίκων ήταν αποτελεσματική και αυτό δείχνει να ανησυχεί την κυβέρνηση που βλέπει να μπλοκάρεται η προσπάθειά της να ξεπουλήσει τον ορυκτό πλούτο της χώρας μας στις ξένες πολυεθνικές εταιρίες και να τους υπηρετήσει με τον καλύτερο τρόπο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ