Τρίτη 12 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
Παραπέμπει στον ΕΛΓΑ

Επιτροπή αγροτών συναντήθηκε χτες το πρωί με τον υπουργό Γεωργίας και του έθεσε συγκεκριμένα αιτήματα τόσο για τις αποζημιώσεις, όσο και για το πάγωμα των χρεών στην ΑΤΕ. Το υπουργείο με ανακοίνωσή του, το απόγευμα, απέφυγε να δεσμευτεί συγκεκριμένα

Επιτροπή αγροτών από την Κρήνη και τις άλλες κοινότητες της περιοχής, συνοδευόμενη από τον Γιάννη Παττάκη,μέλος της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα και πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, συναντήθηκε χτες με τον υπουργό Γεωργίας Στέφανο Τζουμάκα.Εξέθεσαν το οξύτατο οικονομικό πρόβλημα, που αντιμετωπίζουν μετά την ολοκληρωτική καταστροφή των καλλιεργειών τους, υπογραμμίζοντας ότι το φετινό ήταν το τρίτο κατά συνεχή χρονιά χτύπημα από το χαλάζι, με αποτέλεσμα να είναι καταχρεωμένοι στην Αγροτική Τράπεζα.

Τα κύρια αιτήματα που έθεσαν είναι η ολοκλήρωση, σε σύντομο χρονικό διάστημα, των διαδικασιών εκτίμησης και καταγραφής των ζημιών και η καταβολή των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ, η πληρωμή των χρεών τους στην ΑΤΕ να γίνει μετά την είσπραξη των αποζημιώσεων και να σταματήσουν να τρέχουν οι συμβατικοί τόκοι και οι τόκοι υπερημερίας. Ιδιαίτερα εξέφρασαν την αγωνία τους για την αδυναμία του ΕΛΓΑ να πληρώσει τις αποζημιώσεις. Σύμφωνα με τον ιδρυτικό νόμο του ΕΛΓΑ, το κράτος υποχρεούται να καταβάλει ισόποσο ποσό με τις συνεισφορές των αγροτών, πράγμα που δεν έχει γίνει ποτέ από το 1987 μέχρι σήμερα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο ΕΛΓΑ να καθυστερεί την καταβολή των αποζημιώσεων. Οι εκπρόσωποι των αγροτών ζήτησαν να δεσμευτεί η κυβέρνηση ότι θα καταβάλει τα απαιτούμενα ποσά. (Πρέπει να σημειωθεί ότι σε σχετική σύσκεψη που έγινε στις 13 Μάη στον ΕΛΓΑ είχε ανακοινωθεί ότι μέχρι εκείνη τη στιγμή είχαν καταγραφεί σε όλη τη χώρα ζημιές περίπου 70 δισ. δραχμών, ενώ στο ταμείο του ΕΛΓΑ υπήρχαν μόνο 38 δισ. δραχμές).

Ο υπουργός Γεωργίας δεσμεύτηκε ότι οι διαδικασίες καταγραφής θα ολοκληρωθούν γρήγορα και ότι οι πληρωμές των χρεών θα γίνουν μετά την είσπραξη των αποζημιώσεων. Αρνήθηκε, όμως, το πάγωμα των χρεών, (να μην τρέχουν δηλαδή οι συμβατικοί τόκοι), αλλά είπε ότι δε θα επιβαρυνθούν με τόκους υπερημερίας. Οσο για τις υποχρεώσεις του κράτους προς τον ΕΛΓΑ είπε ότι θα υπάρξει δέσμευση από την κυβέρνηση για την κάλυψη του απαιτούμενου ποσού.

Ανακοίνωση του υπουργείου

Χτες το απόγευμα το υπουργείο Γεωργίας εξέδωσε ανακοίνωση, σπεύδοντας να προκαθορίσει το ποσό που θα δοθεί για τις αποζημιώσεις πριν καν αρχίσει η καταγραφή, ενώ αναφέρει απλά για "διευκολύνσεις" της ΑΤΕ και αποφεύγει κάθε δέσμευση για κάλυψη των ελλειμμάτων του ΕΛΓΑ. Η ανακοίνωση, που υποτίθεται ότι απαντά στην αγωνία των χιλιάδων αγροτών που αντιμετωπίζουν πλέον τον κίνδυνο της ολοκληρωτικής οικονομικής καταστροφής μετά το 3ο χτύπημα από το χαλάζι, έχει ως εξής:

"Στις 9 Αυγούστου σημειώθηκε στο νομό Λάρισας πολύ ισχυρή χαλαζόπτωση, με επίκεντρο τις κοινότητες Κοιλάδας, Κουτσοχέρου, Μαυροβουνίου, Ραχούλας, Μάνδρας. Εχουν πληγεί οι καλλιέργειες αρκετών κοινοτήτων. Οι ζημιές φθάνουν μέχρι 100%.

Ζημιές υπέστησαν καλλιέργειες σε βαμβάκια, τεύτλα, βιομηχανική ντομάτα, μποστανικά και σταφύλια. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις οι ζημιές κυμαίνονται περί τα 70.000 στρέμματα.

Από τον ΕΛΓΑ θα αποδοθούν αποζημιώσεις άνω των 3 δισ. Η εξατομίκευση των ζημιών θα αρχίσει μετά τη δωδεκαήμερη προθεσμία υποβολής των δηλώσεων. Προτεραιότητα θα δοθεί στις ευπαθείς καλλιέργειες που βρίσκονται στο στάδιο της συγκομιδής. Θα αντιμετωπιστεί το θέμα της αδυναμίας πληρωμών από παραγωγούς των ανωτέρω κοινοτήτων που επλήγησαν.

Η ΑΤΕ θα διευκολύνει τους παραγωγούς των κοινοτήτων αυτών με ανάλογη αναστολή πληρωμών για ένα εύλογο χρονικό διάστημα και μέχρι την καταβολή των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ".

Αλλα προβλήματα

Στη συνάντηση με τον υπουργό Γεωργίας συμμετείχαν επίσης ο πρόεδρος της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Αγιάς Γιώργος Μίσιος,οι Πέτρος Σίμας καιΜπάμπης Χατζηκομνίσας,μέλη του ΔΣ της ΟΑΣ Λάρισας. Εκτός από το μεγάλο πρόβλημα των καταστροφών από το χαλάζι, τέθηκαν στον υπουργό και άλλα τρία σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν αγρότες της περιοχής. Συγκεκριμένα:

  • Στο χωριό Δίλοφο κυρίως, αλλά και στη γειτονική Σκοπιά, η ντομάτα αποτελεί σχεδόν μονοκαλλιέργεια. Την παραγωγή απορροφά ο βιομήχανος Λαδάς,ο οποίος κάθε χρόνο υπέγραφε συμβάσεις για 5.000 τόνους. Φέτος όμως υπέγραψε μόνο για 2.000 τόνους και μάλιστα φρόντισε να βάλει ως ημερομηνία έναρξης παράδοσης την 20ή Αυγούστου. Η ντομάτα όμως έχει ωριμάσει ήδη και έτσι, παραλαμβάνει όποια ποσότητα θέλει και από όποιον θέλει, εκβιάζοντας και πληρώνοντας μέχρι και 26 δραχμές το κιλό, όταν η τιμή πρέπει να είναι τουλάχιστον 32 δραχμές. Μάλιστα τρεις συγκεκριμένους παραγωγούς τούς έχει αποκλείσει τελείως. Οι εκπρόσωποι των αγροτών σημείωσαν με έμφαση ότι οι βιομήχανοι μπορούν να εκβιάζουν, γιατί τους έχει παραχωρηθεί το δικαίωμα να μοιράζουν την ποσόστωση και ζήτησαν την παρέμβαση του υπουργείου Γεωργίας.
  • Στην περιοχή της Αγιάς υπήρχε αδιάθετη ποσότητα 3.500 τόνων μήλων. Οι παραγωγοί αναγκάστηκαν να πουλήσουν στην Αλβανία προς 10 δραχμές το κιλό μόνο, αλλά παραμένουν ακόμη απούλητοι 1.000 τόνοι. Ο υπουργός Γεωργίας δεσμεύτηκε ότι οι αγρότες θα αποζημιωθούν γι' αυτήν την ποσότητα μέσω του ΠΣΕΑ.
  • Η εταιρία εμπορίας καπνού "ΑΤΙΚ" χρωστάει από πέρυσι σε καπνοπαραγωγούς της Ελασσόνας ποσό 135 εκατομ. δραχμών! Οι εκπρόσωποι των αγροτών υπογράμμισαν τη μεγάλη ευθύνη της κυβέρνησης και του Οργανισμού Καπνού που επιτρέπουν στους εμπόρους να "σηκώνουν" τα καπνά χωρίς πρώτα να εξοφλούν τους παραγωγούς.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο καύσωνας έδωσε τη χαριστική βολή, έκαψε σταφύλια, σταφίδες και κηπευτικά (2021-07-02 00:00:00.0)
Κάλεσμα αγωνιστικής ετοιμότητας στους πληγέντες αγρότες (2011-06-17 00:00:00.0)
Να αποζημιωθούν οι χαλαζόπληκτοι (2006-05-27 00:00:00.0)
Ο τόκος τούς μάρανε... (2004-11-09 00:00:00.0)
Το χαλάζι κατέστρεψε αγροτικές καλλιέργειες (2001-06-16 00:00:00.0)
Μεγάλες οι καταστροφές από τους παγετούς (1997-05-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ