Παρασκευή 13 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αρχισαν τα κυβερνητικά "φέσια" στο "νέο ΟΓΑ"

Σε "φούντο" οδηγείται το νέο Ταμείο Κύριας Ασφάλισης των αγροτών από το ξεκίνημά του, εξαιτίας της ληστρικής πρακτικής της κυβέρνησης

Με "φέσια" φιλοδωρεί η κυβέρνηση το νέο Ταμείο Κύριας Ασφάλισης των αγροτών ("νέος ΟΓΑ") και μέσω του προϋπολογισμού του 1999 "εγκαινίασε" πολιτική βουλιάγματος και χρεοκοπίας του.

Το προκλητικό της υπόθεσης είναι ότι δε συμπεριλήφθηκε στα κονδύλια του τακτικού προϋπολογισμού το ποσό που έπρεπε να καταβάλει μέσα στο 1999 η κυβέρνηση για το "νέο ΟΓΑ", ενώ από την άλλη οι αγρότες καλούνται να πληρώσουν για το 1998 υποχρεωτικά εισφορές ύψους 96,5 δισ. δραχμών. Η κυβέρνηση, με βάση το σχετικό νόμο (2458/97), είναι υποχρεωμένη να καταβάλει στο "νέο ΟΓΑ" κρατική εισφορά ύψους 193 δισ. δραχμών. Αντί να γίνει αυτό όμως, τα αρμόδια οικονομικά επιτελεία της κυβέρνησης έκριναν πως ο "νέος ΟΓΑ" δεν έχει ανάγκη από την επιχορήγηση των 193 δισ. δραχμών. Ετσι προχώρησαν σε μια ληστρική αλχημεία δραστικών περικοπών, όπως αποκαλύπτεται από την εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού του 1999. Σε μια υποσημείωση της εισηγητικής έκθεσης (σελ. 114) αναφέρεται: "Η υποχρέωση του Δημοσίου για ασφαλιστική εισφορά στο νέο κλάδο ασφάλισης των αγροτών, ύψους 60 δισ. δρχ., θα καλυφθεί με χορήγηση τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου".

Το παραπάνω αποκαλύπτει το μέγεθος της απάτης της κυβέρνησης σε βάρος των αγροτών και του νέου Ταμείου Κύριας Ασφάλισης και δείχνει ότι η όλη προπαγάνδα που έγινε για ισχυρό Ταμείο των αγροτών και αυξημένες συντάξεις, ήταν λόγια του αέρα και σκέτη κοροϊδία. Η κυβέρνηση, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις που θα προκαλέσει η πολιτική οικονομικού στραγγαλισμού του ΟΓΑ μέσω του προϋπολογισμού, στο όνομα πάντα του προγράμματος "σύγκλισης" και της ΟΝΕ, αποφάσισε αυθαίρετα να μη δώσει μέσα στο 1999 τα 193 δισ. δραχμές που όφειλε για το Ταμείο Κύριας Ασφάλισης των αγροτών. Και σε μια προσπάθεια να "ρίξει στάχτη στα μάτια" των αγροτών, επέλεξε σκόπιμα να χορηγήσει τίτλους του Δημοσίου ύψους 60 δισ. δραχμών. Διπλή απάτη δηλαδή, αφού αντί να δοθούν απευθείας τα απαιτούμενα ποσά στο νέο Ταμείο, επιλέγονται τα κρατικά ομόλογα (άγνωστο ποιας διάρκειας και με τι όρους), ενώ επίσης το ποσό το 60 δισ. δραχμών είναι μόλις το 1/3 του ποσού που υποχρεούται να πληρώσει το κράτος.

Κι ενώ η κυβέρνηση αυθαιρετεί και εμπαίζει, οι αγρότες είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν υποχρεωτικά για εισφορές τα 96,5 δισ. δραχμές. Ηδη 764.425 αγρότες έχουν πάρει τα ειδοποιητήρια να πληρώσουν την πρώτη δόση για το α εξάμηνο του 1998 συνολικού ύψους 48,2 δισ. δραχμών μέχρι τις 31/12/98 και τα υπόλοιπα στις αρχές του 1999. Ομως, αν οι αγρότες δεν πληρώσουν τα ποσά - χαράτσια που τους επιβλήθηκαν μέσα στις προθεσμίες που ορίστηκαν, τότε θα έχουν κυρώσεις: Δε θα μπορούν να ανανεώσουν τα βιβλιάρια υγείας, δε θα μπορούν να πάρουν επιδοτήσεις και δάνεια και να βγάλουν άδεια για αγροτικό αυτοκίνητο κ.ά. Ομως, για την άρνηση της κυβέρνησης να πληρώσει τα χρήματα που υποχρεούται από το νόμο, που η ίδια ψήφισε στη Βουλή, δε φαίνεται να προβλέπεται καμία κύρωση...

Εκτός αυτών, πρέπει να σημειωθεί ότι οι μεθοδεύσεις που δρομολογούνται για το νέο Ταμείο των αγροτών δεν είναι πρωτόγνωρες. Ανάλογη τακτική ακολουθήθηκε και στον κλάδο πρόσθετης ασφάλισης, που ήρθε να καταργήσει πρόπερσι η κυβέρνηση, αφού όλα τα προηγούμενα χρόνια (από το 1988 μέχρι το 1997) δε δόθηκε δραχμή από την επιχορήγηση που όφειλε να καταβάλει το κράτος. Παρόμοια πρακτική άλλωστε ακολουθήθηκε και σε μια σειρά άλλα Ταμεία.

Το πρόβλημα αυτό "ανακάλυψε" οψίμως και η ξεπουλημένη ηγεσία της ΓΕΣΑΣΕ, η οποία αφού πρώτα συμφώνησε στο νόμο - απάτη της κυβέρνησης για το νέο Ταμείο Κύριας Ασφάλισης και στο χαράτσωμα των αγροτών, έρχεται τώρα να ανακοινώσει με εμφανή υποκριτικό τρόπο ότι υπάρχει κίνδυνος να γίνει ο "νέος ΟΓΑ", από τη γέννησή του, προβληματικό Ταμείο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ