Παρασκευή 13 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μαζικός και ενωτικός γιορτασμός
  • Κάλεσμα σε όλο το λαό και τη νεολαία απευθύνουν η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Αθήνας και ο ΣΦΕΑ
  • Συγκροτήθηκε οργανωτική επιτροπή και στη Θεσσαλονίκη

Κάλεσμα σε όλους τους νέους και τους εργαζόμενους, σε όλο το λαό της Αθήνας, να συμμετάσχουν μαζικά και ενωτικά στο γιορτασμό του Πολυτεχνείου, απευθύνει η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Αθήνας.Επισημαίνει πως το Πολυτεχνείο "ζει" στους καθημερινούς ταξικούς αγώνες για την καλυτέρευση της θέσης της εργατικής τάξης, την απόκρουση και ανατροπή της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής.

"Ο λαός σήμερα βρίσκεται στο στόχαστρο μιας επίθεσης από την κυβέρνηση και την πλουτοκρατία. Ο κρατικός προϋπολογισμός για το 1999, ο χειρότερος προϋπολογισμός των τελευταίων χρόνων, προδιαγράφει νέα βαριά αντιλαϊκά μέτρα", επισημαίνει στην ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή των Σωματείων. Γι' αυτό, χαιρετίζει κάθε αγώνα που βοηθά στην αποκάλυψη της πολιτικής της κυβέρνησης και των βιομηχάνων: Τους αγώνες των μαθητών, φοιτητών, καθηγητών, ναυτεργατών, οικοδόμων, αγροτών και συνταξιούχων.

"Η απόκρουση αυτής της πολιτικής θα πραγματοποιείται, όσο θα προωθείται καθημερινά μέσα απ' τους αγώνες η αντιμονοπωλιακή - αντιιμπεριαλιστική συσπείρωση και το μέτωπο πάλης της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, όσο το δοκιμασμένο όπλο της ενότητας και του αγώνα θα εκφράζεται στη γραμμή της σύγκρουσης με τις επιλογές κυβέρνησης, εργοδοσίας και ΕΕ", υπογραμμίζει η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Αθήνας και καταλήγει, προτρέποντας το λαό και τη νεολαία να συμμετάσχουν μαζικά στον τριήμερο γιορτασμό, να περιφρουρήσουν και να υπερασπίσουν το χαρακτήρα και το περιεχόμενο του Πολυτεχνείου.

Ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967 - 1974,με ανακοίνωσή του, καλεί τα μέλη του, όλους τους αγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα, τη νεολαία και το λαό της Αθήνας να συμμετάσχουν μαζικά στον τριήμερο γιορτασμό του Πολυτεχνείου και στην πορεία προς την Αμερικάνικη Πρεσβεία. "Το σύνθημα "Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία - Εθνική Ανεξαρτησία", αναβαπτίζεται στους σημερινούς αγώνες του λαού μας και δίνει το μήνυμα της συνέχειας. Οι νέοι που δολοφονήθηκαν, γιατί αντιστάθηκαν στη βία, στην εξαθλίωση και την υποτέλεια, μάς δείχνουν το δρόμο", τονίζει ο Σύνδεσμος στην ανακοίνωσή του.

Στη Θεσσαλονίκη

Μαζικά και μαχητικά θα γιορταστεί και φέτος η ηρωική εξέγερση του Πολυτεχνείου στη Θεσσαλονίκη. Σε σύσκεψη φορέων, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη το βράδυ, με πρωτοβουλία του παραρτήματος Θεσσαλονίκης του Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορίστων Αντιστασιακών (περιόδου 1967 - '74), αποφασίστηκε η συγκρότηση οργανωτικής επιτροπής για την οργάνωση των εκδηλώσεων της επετείου.

Στην επιτροπή συμμετέχουν εκπρόσωποι φοιτητικών συλλόγων, του Εργατικού Κέντρου, συνδικάτων και άλλων φορέων της πόλης. Αποφασίστηκε η συγκέντρωση να γίνει στο χώρο του Πολυτεχνείου την Τρίτη 17 του Νοέμβρη, στις 4.30 μ.μ., όπου θα διαβαστούν όλα τα ψηφίσματα και θα γίνουν ομιλίες για τη σημασία και το ιστορικό της ημέρας, από έναν μαθητή και έναν φοιτητή. Στη συνέχεια θα γίνει η καθιερωμένη πορεία προς το αμερικάνικο προξενείο.

Στη διακήρυξή του, το παράρτημα Θεσσαλονίκης του ΣΦΕΑ καλεί τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τη νεολαία, το συνδικαλιστικό κίνημα, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τις αντιστασιακές οργανώσεις, τους κοινωνικούς και πολιτικούς φορείς της πόλης να δώσουν μαζικό - παλλαϊκό χαρακτήρα στο γιορτασμό. Τους καλεί ακόμα να οργανώσουν εκδηλώσεις μνήμης και αγώνα στα σχολεία, στις σχολές, στους τόπους δουλιάς, στα στρατόπεδα, σε ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη, "ώστε να αναδειχτούν τα επίκαιρα μηνύματα της αντιδικτατορικής εξέγερσης του Νοέμβρη του '73, απέναντι σε κάθε απόπειρα να αφυδατωθεί από το ανατρεπτικό της περιεχόμενο".

Είκοσι πέντε χρόνια μετά, επισημαίνει ο ΣΦΕΑ, η ιστορική παρακαταθήκη που μας άφησε το Πολυτεχνείο για "Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία - Κοινωνική Δικαιοσύνη" ενσωματώνεται στους καθημερινούς αγώνες ενάντια στην οικονομική- κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης, στην υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης, στην καταπάτηση κοινωνικών δικαιωμάτων, στην εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων στο ΝΑΤΟ, στην απάτη του δήθεν "κοινωνικού διαλόγου". Ενσωματώνεται στους αγώνες για μια Ευρώπη των λαών και όχι των Χρηματιστηρίων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σήμερα η εκδήλωση για τον Γιάννη Χαλκίδη (2019-09-05 00:00:00.0)
Επίκαιρα τα μηνύματα της εξέγερσης του Νοέμβρη (2012-11-16 00:00:00.0)
Σήμερα η μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία (2011-11-17 00:00:00.0)
Κορυφώνεται αύριο ο αγωνιστικός γιορτασμός (2011-11-16 00:00:00.0)
Να παραμείνει ζωντανή η ιστορική μνήμη (2000-11-15 00:00:00.0)
Συγκροτήθηκε η Επιτροπή Γιορτασμού (2000-11-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ