Παρασκευή 13 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΑΘΗΝΑΣ
Μετατρέπεται σε ανώνυμη εταιρία

Αλλος ένας Οργανισμός μετατρέπεται σε ανώνυμη εταιρία, ενώ οι εργαζόμενοι στερούνται τις εγγυήσεις που τους δίνει το Σύνταγμα σχετικά με τη μονιμότητά τους. Μετά τον ΟΣΚ και ο Οργανισμός Κεντρικής Αγοράς Αθηνών (ΟΚΑΑ) θα λειτουργεί πλέον με τους κανόνες της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, ως ΝΠΙΔ. Το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) εγκρίθηκε από το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο, παρόλο που ήταν διάτρητο από νομοθετικά κενά και το δικαστήριο έκρινε δεκάδες διατάξεις του παράνομες ή χρήζουσες τροποποιήσεων.

Ωστόσο, και αυτή τη φορά το ΣτΕ έρχεται να διαλύσει οποιαδήποτε αυταπάτη και στην απόφασή του αναφέρεται ότι ο Οργανισμός θα λειτουργεί με τους κανόνες της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και οι εργαζόμενοι θα έχουν σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου.

Συγκεκριμένα, το ΣτΕ αναφέρει ότι το άρθρο 3 του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος πρέπει "να αναδιατυπωθεί, ώστε να καθίσταται σαφές, ότι οι μεταφερόμενοι υπάλληλοι υπηρετούν πλέον με σχέση Ιδιωτικού Δικαίου".

Οι προσπάθειες που ξεκίνησε η κυβέρνηση από το 1994, οπότε με μια σειρά νομοθετήματα ξεκινούσε τη διαδικασία για την κατάργηση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων, αποδίδουν ήδη καρπούς. Σ' αυτή την κατεύθυνση καθοριστικό ρόλο διαδραμάτισε ο νόμος 2414/1996, με τον ψευδεπίγραφο τίτλο "Περί εκσυγχρονισμού των ΔΕΚΟ", ενώ στην ουσία έβαζε... πλώρη για την ιδιωτικοποίησή τους. Με το νόμο αυτό προωθείται η μετατροπή 36 ΔΕΚΟ και ΝΠΔΔ σε ανώνυμες εταιρίες και περίπου 100.000 εργαζόμενοι θα χάσουν τη μονιμότητα.

Επίσης, με αυτό το νόμο δινόταν η δυνατότητα με Προεδρικά Διατάγματα να εντάσσονται στο νόμο και να μετατρέπονται σε ΑΕ δημόσιοι οργανισμοί, ΝΠΔΔ και άλλες δημόσιες επιχειρήσεις. Σύντομα αναμένεται να έχουν την ίδια τύχη με τον ΟΣΚ και τον ΟΚΑΑ και άλλοι οργανισμοί (Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Υλικού, Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς και Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης), καθώς αναμένονται σύντομα να δημοσιευτούν οι σχετικές αποφάσεις από το ΣτΕ. Τέλος, το ΣτΕ έκρινε παράνομες τις διατάξεις που αναφέρονται στο εργασιακό καθεστώς των εργαζομένων μέχρι την υπογραφή της πρώτης συλλογικής σύμβασης εργασίας, στο μετοχικό κεφάλαιο της νέας ΑΕ και στα καθήκοντα του διευθύνοντος συμβούλου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ