Παρασκευή 13 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΓΟΥΔΙ
Η δύναμη του λαού μπορεί να επιβάλει το πάρκο

Την ανάγκη για μαζικές και δυναμικές κινητοποιήσεις, ώστε να ανασταλεί η έκδοση οικοδομικών αδειών και η εκτέλεση οικοδομικών εργασιών σε όλη την έκταση των 4.500 στρεμμάτων στο Γουδί, καθώς και για ενημέρωση και ενεργοποίηση των κατοίκων που γειτνιάζουν με την περιοχή, επισήμαναν τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα για τη δημιουργία του μητροπολιτικού πάρκου, αλλά και εκπρόσωποι φορέων από τους όμορους δήμους που συμμετείχαν στη σύσκεψη, η οποία έγινε την Τετάρτη το βράδυ στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ζωγράφου.

"Το πάρκο στο Γουδί, εδώ και 21 χρόνια - με το νόμο 732/77 - έχει χαρακτηριστεί να γίνει πράσινο και μόνο το 10% να χρησιμοποιηθεί για αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες. Οι ευθύνες των αρμόδιων φορέων θα είναι ακόμα μεγαλύτερες από τη συνεχή "αδράνειά" τους. Πολλοί επιβουλεύονται το χώρο του Γουδίου ενάντια στις ανάγκες των κατοίκων. Δε θα τους παραχωρήσουμε ούτε μια σπιθαμή γης. Στόχος μας είναι να διευρυνθεί η Επιτροπή με περισσότερα μέλη και φορείς, ώστε να διεκδικήσουμε το πράσινο", επισήμανε ο Κ. Λάππας,μέλος της Επιτροπής Αγώνα.

"Στο συγκεκριμένο χώρο υπάρχει μια "γειτονιά" νοσοκομείων και διοικητικών υπηρεσιών, που καταλαμβάνουν ήδη ένα μεγάλο αριθμό στρεμμάτων. Προτείνεται η ομαδοποίηση σε επιμέρους ενότητες και η επανάχρηση μιας σειράς ιστορικών κτιρίων. Τα 965 στρέμματα είναι η καρδιά του πάρκου. Είναι ανάγκη να γίνει ο χώρος πάρκο πρασίνου, χρήσιμο για όλους τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου. Είμαστε αντίθετοι σε κάθε είδους αθλητική δραστηριότητα υπερτοπικού χαρακτήρα. Ωστόσο, προωθούνται από την πολιτεία ασυντόνιστες ενέργειες, από τις οποίες κινδυνεύει το πάρκο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η προσπάθεια μεταφοράς του υπουργείου Εσωτερικών στο χώρο", υπογράμμισε ο καθηγητής Γιάννης Πολύζος,υπεύθυνος της ερευνητικής ομάδας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, η οποία έχει ολοκληρώσει την α φάση του ερευνητικού προγράμματος για το μητροπολιτικό πάρκο στο Γουδί και σε 6 μήνες αναμένεται να ολοκληρωθεί και η β φάση. Και συνέχισε: "Μελέτες για την Αθήνα έχουμε πάρα πολλές, ωστόσο η εικόνα αυτής της πόλης είναι πενιχρή. Η πολιτεία ας αναλάβει τις ευθύνες της, αφού η πρόταση του ΕΜΠ είναι σε εξέλιξη, και όμως παίρνονται αποφάσεις που την ακυρώνουν στην πράξη. Ομως, η εφαρμογή των μελετών εξασφαλίζεται από την εγρήγορση και την κινητοποίηση των κατοίκων".

Χαρακτηριστική ήταν η παρέμβαση του Νίκου Παπακωνσταντίνου,επικεφαλής της "Δημοτικής Πρωτοβουλίας Ζωγράφου", ο οποίος τόνισε: "Η τελική διαμόρφωση της έρευνας του ΕΜΠ θα περάσει από ένα ναρκοπέδιο ασυντόνιστων παρεμβάσεων και παιγνιδιών ισχυρών κυκλωμάτων. Οι μελετητές πρέπει να αρνηθούν, να διαμορφώσουν τους κανόνες παιγνιδιού ή να διαλέξουν άλλο μονοπάτι. Να ενωθούμε στη βάση διεκδίκησης ενιαίου χώρου πρασίνου, να αντιπαρατάξουμε αυτή τη μεγάλη λαϊκή ανάγκη, στη μεγάλη δύναμη διάφορων χρυσοθηρών. Να στηριχτούμε στη δύναμη της λαϊκής θέλησης. Χωρίς αγώνα δε θα κερδίσουμε τίποτα".

Η Επιτροπή Αγώνα αποφάσισε τη σύνταξη διακήρυξης και ψηφίσματος και όρισε να πραγματοποιήσει την επόμενη συνάντηση την Πέμπτη 19 Νοέμβρη, στα γραφεία του 7ου Διαμερίσματος.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Τσιμέντο» και το Γουδί (2005-12-23 00:00:00.0)
«Μόνη επιλογή να γίνει χώρος πρασίνου» (2004-12-24 00:00:00.0)
Ανάγκη των πολιτών το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Γουδί (2002-01-19 00:00:00.0)
Ζωτική ανάγκη για την Αθήνα το πάρκο στο Γουδί (2001-07-11 00:00:00.0)
Μητροπολιτικό πάρκο και όχι γήπεδο... (2001-06-28 00:00:00.0)
Λένε όχι στο τσιμέντο (1998-12-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ