Παρασκευή 13 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ολοι "εν δυνάμει εγκληματίες" για την Αστυνομία!

"Μπλόκα" στα δημοκρατικά και ατομικά δικαιώματα με πρόσχημα την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, αλλά στόχο την καλλιέργεια κλίματος αστυνομοκρατίας

Ολο και περισσότεροι είναι οι ανυποψίαστοι πολίτες που αναγκάζονται να υφίστανται τους απαράδεκτους, αλλά και παράνομους - με βάση το Σύνταγμα και τους νόμους - ελέγχους από τα όργανα της τάξης μόνο και μόνο επειδή θεωρούνται "ύποπτοι". Το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα για την Αστυνομία, καθώς το ένα φιάσκο διαδέχεται το άλλο, αλλά και τη δυσωδία από τη διαφθορά, χρησιμοποιείται από την ηγεσία της για την ένταση του κλίματος αστυνομοκρατίας και καλλιέργειας κλίματος τρομοκρατίας σε βάρος των πολιτών.

Δεν είναι μόνο οι θεαματικές ενέργειες σαν κι αυτές που πρόβαλαν χτες όλα τα κανάλια από τη Θεσσαλονίκη και οι οποίες προφανώς γίνονται βάσει προγράμματος με στόχο τη δημιουργία εντυπώσεων, αλλά κυρίως η αύξηση των μπλόκων και των ελέγχων στους δρόμους, που αντιμετωπίζουν τον καθένα ως "εν δυνάμει εγκληματία"! Ενα τέτοιο περιστατικό, ανάμεσα σε τόσα άλλα που συμβαίνουν κάθε μέρα στους δρόμους της πρωτεύουσας, συνέβη αργά το απόγευμα της Τρίτης στον δάσκαλο Βασίλη Γιανέλλη.Στις 7.45 κατηφόριζε με το αυτοκίνητό του στην οδό Καυκάσου στην Κυψέλη. Ενα αστυνομικό αυτοκίνητο, με αριθμό κυκλοφορίας ΕΑ 17624, ακολουθούσε πίσω του. Κάποια στιγμή οι δύο αστυνομικοί - πλήρωμα του περιπολικού - ζήτησαν με... τηλεβόα απ' τον Β. Γιανέλλη να σταματήσει δεξιά. Επί της Καυκάσου - στον αριθμό 155 - ο ανυποψίαστος πολίτης βρέθηκε αντιμέτωπος με τις... καινούριες, μεθόδους της Αστυνομίας. Οι δύο αστυνομικοί πλησίασαν το αυτοκίνητο και ο ένας απ' το παράθυρο του συνοδηγού έστρεψε το περίστροφό του κατά πάνω του. Του ζήτησαν να βγει απ' το αυτοκίνητο και χωρίς να του εξηγήσουν καν το λόγο, τον υπέβαλαν σε σωματικό έλεγχο. Μάλιστα οι αστυνομικοί στην ερώτηση του Β. Γιανέλλη "γιατί με αντιμετωπίζετε σαν κοινό εγκληματία", αρνήθηκαν να δώσουν οποιαδήποτε εξήγηση... Να σημειωθεί πως ο Β. Γιανέλλης είναι μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Δασκάλων Ανατολικής Αττικής "Αλέξανδρος Δελμούζος".

Οι απαράδεκτες αυτές μέθοδοι της Αστυνομίας "νομιμοποιούνται" με ένα Προεδρικό Διάταγμα (216/14-6-95), το οποίο σε τίποτα δε συμβιβάζεται με όσα προβλέπουν το Σύνταγμα και οι νόμοι που καθορίζουν τα όρια της προσωπικής ελευθερίας και τα ατομικά δικαιώματα των πολιτών. Αλλωστε, για το πόσο νόμιμα όμως είναι τα μπλόκα διαφαίνεται και από άρθρο του καθηγητή του Ποινικού Δικαίου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Κ. Βουγιούκα,το οποίο δημοσιεύτηκε στο ίδιο το περιοδικό της Αστυνομίας ("Αστυνομική Επιθεώρηση"). Ο καθηγητής επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι με το συγκεκριμένο Προεδρικό Διάταγμα ο νομοθέτης "δεν καταφέρνει να προστατέψει επαρκώς το άτομο από τυχόν αυθαίρετες ενέργειες των αστυνομικών οργάνων".

Σύμφωνα με τους εμπνευστές τους τα μπλόκα αυτά είναι απαραίτητα για την αντιμετώπιση του κοινού εγκλήματος και της τρομοκρατίας. Ομως, οι ηγέτες της Αστυνομίας γνωρίζουν τα πενιχρά αποτελέσματα που έχει η εφαρμογή τους και τα οποία όχι μόνο δε συνηγορούν στη μη επέκτασή τους, αλλά το αντίθετο. Ομως, όχι μόνο επιμένουν στην εφαρμογή τους, αλλά και τα αυξάνουν. Αποδεικνύοντας έτσι ότι στοχεύουν κυρίως στην καλλιέργεια κλίματος αστυνομοκρατίας και όλα τα υπόλοιπα αποτελούν "προφάσεις εν αμαρτίαις".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ